Μαρξιστικό Δελτίο

Το Μαρξιστικό Δελτίο έχει σκοπό να διαδώσει την επαναστατική θεωρία και να παρουσιάσει τον διάλογο των επαναστατικών ιδεών * Από τους κλασσικούς μέχρι τους σύγχρονους επαναστάτες διανοούμενους και αγωνιστές * Τίποτα το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο (Κ. Μαρξ) * thanasis.ane@gmail.com * Τα άρθρα δεν εκφράζουν και την ιστοσελίδα *

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

ΒΙΒΛΙΟ : Στης Μεταπολίτευσης Τα Χρόνια, του Μ. Λίτση

Το βιβλίο του Μωυσή Λίτση “Στης Μεταπολίτευσης τα χρόνια” παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας 3/12 στην ΕΣΗΕΑ.

Το βιβλίο παρουσιάζει τη θυελλώδη περίοδο των αγώνων της Μεταπολίτευσης, με κορμό τα χρόνια 1976-1979, μέσα από προκηρύξεις κι έντυπα οργανώσεων και συλλογικοτήτων που έχει διασώσει ο συγγραφέας στο προσωπικό του αρχείο.


Για το βιβλίο μίλησαν οι δημοσιογράφοι Βασίλης Καλαμαράς, Γιάννης Παντελάκης, Λήδα Μοσχονά, Τάσος Κωστόπουλος και ο συγγραφέας. Ακολούθησαν μια σειρά παρεμβάσεων από το κοινό, κατά κύριο λόγο συντρόφων του Μωυσή Λίτση τα χρόνια της Μεταπολίτευσης, παλιών μελών του Ρήγα, της ΚΝΕ κι άλλων οργανώσεων της αριστεράς.

Χαρακτηριστικές ήταν οι μνήμες του Μ. Λίτση για το κλίμα της περιόδου, μαθητή γυμνασίου τότε, οργανωμένου στη μαθητική οργάνωση του ΚΚΕ Εσωτερικού: “Δεν ήταν δύσκολο να πέσουν στα χέρια σου οι προκηρύξεις. Παντού όπου πήγαινες μοιραζόταν υλικό οργανώσεων της αριστεράς. Πιτσιρικάς τότε, ξεκίνησα να τις μαζεύω και να τις αρχειοθετώ από ένα υποσυνείδητο αίσθημα ότι ζούμε ιστορικές στιγμές... Φτιάχνοντας το βιβλίο τα χρόνια της κρίσης που διανύουμε, δεν γινόταν να μην γίνουν παραλληλισμοί με τη σημερινή περίοδο, τη ριζοσπαστικοποίηση και τους αγώνες του κόσμου τα τελευταία χρόνια”.

Στο υλικό του βιβλίου που δείχνει τα βήματα του κινήματος των γυναικών και των ομοφυλοφίλων, αναφέρθηκε η Λήδα Μοσχονά, ενώ με χιούμορ ο Τάσος Κωστόπουλος περιέγραψε τη ζωντάνια και τις αντιπαραθέσεις των αριστερών σχηματισμών της περιόδου. “Η μνήμη μου από τα χρόνια της Χούντας και αυτά που ακολούθησαν της πτώσης της είναι σαν μια ταινία του βωβού κινηματογράφου, που έγινε ξαφνικά ομιλούσα. Από εκεί που κυριαρχούσε ο φόβος, ξαφνικά όλος ο κόσμος μιλούσε πολιτικά”, είπε μεταξύ άλλων.

Αρκετή συζήτηση έγινε για τις προσπάθειες της δεξιάς να κηρύξει το “τέλος της μεταπολίτευσης”, ενώ ένα κοινό συμπέρασμα για το οποίο έγινε λόγος, είχε να κάνει με τους σημερινούς αγώνες της νεολαίας, που δείχνει ανάλογα σημάδια ξεσηκωμού απέναντι στην κυβέρνηση της καταστολής και του ρατσισμού. Στην εκδήλωση μνημονεύτηκαν και οι νεκροί αγωνιστές/τριες εκείνων των χρόνων, ο Ισιδωρόπουλος, ο Κουμής, η Κανελλοπούλου, η Βασιλακοπούλου.
Πηγή : ergatiki  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου