Μαρξιστικό Δελτίο

Το Μαρξιστικό Δελτίο έχει σκοπό να διαδώσει την επαναστατική θεωρία και να παρουσιάσει τον διάλογο των επαναστατικών ιδεών * Από τους κλασσικούς μέχρι τους σύγχρονους επαναστάτες διανοούμενους και αγωνιστές * Τίποτα το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο (Κ. Μαρξ) * thanasis.ane@gmail.com * Τα άρθρα δεν εκφράζουν και την ιστοσελίδα *

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Εκδηλώσεις Για Το 1956

Σας προσκαλούμε όλες και όλους να συμμετέχετε στις εκδηλώσεις που οργανώνει το περιοδικό Σοσιαλισμός από τα κάτω «1956-2016: Ένας κόσμος σε αναβρασμό και τότε και σήμερα». Οι εκδηλώσεις ξεκινάνε αυτή τη βδομάδα την Κυριακή 30 Οκτώβρη στην Αθήνα (ΑΣΟΕΕ) και συνεχίζονται σε μια σειρά πόλεις σε όλη την Ελλάδα.
Δείτε στο κάτω μέρος της σελίδας το αναλυτικό πρόγραμμα των συζητήσεων.
................................................................................................................................
Το 1956 είναι μια χρονιά που δείχνει ότι η ιστορία προχωράει με άλματα. Από τη συμφωνία της Γιάλτας, τον Ψυχρό Πόλεμο και την “οικονομική σταθερότητα”, οι νικητές του Β’ Π.Π.- ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Ρωσία- βρίσκονται αντιμέτωποι με τα αντιιμπεριαλιστικά κινήματα, τις αντιρατσιστικές εξεγέρσεις και τις εργατικές επαναστάσεις.
Στις ΗΠΑ, το κίνημα για τα δικαιώματα των μαύρων ακυρώνει στην πράξη ρατσιστικούς νόμους και απαγορεύσεις που χωρίζουν τον κόσμο ανάλογα με το χρώμα τους και δίνουν τη δυνατότητα της κυριαρχίας του Μακκάρθυ, του αντικομμουνισμού και του ψυχρού πολέμου.
Στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική ξεκινάει η εξέγερση ενάντια στους αποικιο- κράτες. Σε όλη την περιοχή δυναμώνουν τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, που συγκρούονται με τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εκείνης της περιόδου, τη Γαλλία και τη Βρετανία, και καταφέρνουν να τις νικήσουν. Ο πόλεμος του Σουέζ, η νίκη του Νάσερ, σηματοδοτεί μια νέα περίοδο και φέρνει το τέλος της αποικιοκρατίας στην περιοχή.
Στο σοβιετικό μπλοκ, μετά το θάνατο του Στάλιν το ’53, το 20ο συνέδριο το 1956 αποκαλύπτει με πάταγο το τι σήμανε η ήττα της Ρώσικης Επανάστασης και η εγκαθίδρυση του κρατικού καπιταλισμού. Η δύναμη που κάνει τον μονόλιθο να τρίζει δεν είναι η αλλαγή φρουράς από τον Στάλιν στον Χρουστσώφ στην ΕΣΣΔ, αλλά οι εργατικές εκρήξεις στην Πολωνία και στην Ουγγαρία. Το φθινόπωρο του 1956 για πρώτη φορά μετά την Ρώσικη Επανάσταση του ’17 και τις μάχες του 1936, οι εργάτες καταλαμβάνουν εργοστάσια, κτίζουν σοβιέτ και δείχνουν σε όλον τον κόσμο ότι σοσιαλισμός σημαίνει εργατική δημοκρατία.
Στην Ελλάδα η χρονιά ξεκινάει με απεργίες ενάντια στην κυβέρνηση της δεξιάς που μόλις είχε κερδίσει τις εκλογές. Ο Καραμανλής, εκλεκτός των ανακτόρων και των ΗΠΑ, σχηματίζει κυβέρνηση στηριγμένος σε εκλογικό σύστημα-απάτη. Το κόμμα της αριστεράς, η ΕΔΑ παίρνει 20%, ξεπερνώντας το κράτος βίας και τρομοκρατίας που είχε στηθεί με την βοήθεια των ΗΠΑ και των Άγγλων αμέσως μετά τον εμφύλιο. Η άνοδος της Αριστεράς ήρθε σαν αποτέλεσμα της ορμητικής εισόδου του εργατικού και του φοιτητικού κινήματος ξανά στο προσκήνιο. «Να φύγουν οι Άγγλοι» είναι το κεντρικό σύνθημα στα μαζικά συλλαλητήρια για το Κυπριακό, στον απόηχο από τα αντιιμπεριαλιστικά κινήματα σε όλη την περιοχή.
Το 1956 είναι μια χρονιά σταθμός σε όλον τον κόσμο: Τότε συμβαίνουν τα πρώτα ρήγματα στα μονολιθικά μπλοκ της μεταπολεμικής περιόδου, και εκεί ξαναγεννιέται μια αριστερά και ένα κίνημα που έγραψε ιστορία στην δεκαετία του ’60 με κορύφωση τον Μάη του ’68.
Αυτή η συζήτηση δεν ανήκει στο παρελθόν. Σήμερα, που το σύστημα έχει μπει στην πιο βαθιά του κρίση, που στηρίζεται σε μνημόνια, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους και που παράλληλα η εργατική αντίσταση μεγαλώνει, η αριστερά γίνεται ξανά η ελπίδα για εκατομμύρια κόσμου πάνω στη γη, και οι συζητήσεις για το ’56 και τις εμπειρίες του είναι επίκαιρες όσο ποτέ!
Μην τις χάσετε – Δηλώστε συμμετοχή.
Πρόγραμμα συζητήσεων
ΑΘΗΝΑ
Κυριακή 30 Οκτώβρη, ΑΣΟΕΕ, 10πμ-8μμ
•10.00πμ -11.30πμ
 Ένας κόσμος σε αναβρασμό
Ομιλητής: Πάνος Γκαργκάνας
•12.00μες -1.30μ
ΣΟΥΕΖ-η ήττα της αποικιοκρατίας στη Μέση Ανατολή
Ομιλητής: Κώστας Βλασόπουλος
•2.30μμ -4.00μμ
Η εργατική επανάσταση στην Ουγγαρία
Ομιλητής: Λέανδρος Μπόλαρης
•4.30μμ-6.00μμ
-“Υπαρκτός σοσιαλισμός” ή Κρατικός καπιταλισμός
Ομιλητής: Κώστας Πίττας
- Ο ιμπεριαλισμός σήμερα
Ομιλητής: Σωτήρης Κοντογιάννης
•6.30μμ-8.00μμ
Η Αριστερά, 60 χρόνια αγώνες
Ομιλήτρια: Μαρία Στύλλου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σάββατο 5 Νοέμβρη, ΕΔΟΘ, 12μες-8μμ
•12.00μες-1.30μ
Ένας κόσμος σε αναβρασμό
Ομιλητής: Πάνος Γκαργκάνας
•2.30μμ-4.00μμ
ΣΟΥΕΖ-η ήττα της αποικιοκρατίας στη Μέση Ανατολή
Ομιλητής: Κώστας Πίττας
•4.30μμ-6.00μμ
Η εργατική επανάσταση στην Ουγγαρία
Ομιλητής: Λέανδρος Μπόλαρης
•6.30μμ-8.00μμ
Η Αριστερά, 60 χρόνια αγώνες
Ομιλήτρια: Μαρία Στύλλου
ΧΑΝΙΑ
Σάββατο 12 Νοέμβρη, 2μμ-8μμ Εργατικό Κέντρο Χανίων
•2.00μμ-3.30μμ
ΣΟΥΕΖ-η ήττα της αποικιοκρατίας
στη Μέση Ανατολή
Ομιλητής: Πάνος Γκαργκάνας
•4.00μμ-5.30μμ
Η εργατική επανάσταση στην Ουγγαρία
Ομιλητής: Λέανδρος Μπόλαρης
•6.00μμ-8.00μμ
Η Αριστερά, 60 χρόνια αγώνες
Ομιλήτρια: Μαρία Στύλλου
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Κυριακή 13 Νοέμβρη, 2μμ-8μμ Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου
•2.00μμ-3.30μμ
ΣΟΥΕΖ-η ήττα της αποικιοκρατίας
στη Μέση Ανατολή
Ομιλητής: Πάνος Γκαργκάνας
•4.00μμ-5.30μμ
Η εργατική επανάσταση στην Ουγγαρία
Ομιλητής: Λέανδρος Μπόλαρης
•6.00μμ-8.00μμ
Η Αριστερά, 60 χρόνια αγώνες
Ομιλήτρια: Μαρία Στύλλου
ΞΑΝΘΗ
Κυριακή 6 Νοέμβρη, 4.00μμ Εργατικό Κέντρο Ξάνθης
•4.00μμ-5.30μμ
ΣΟΥΕΖ, η ήττα των ιμπεριαλιστών
στη Μέση Ανατολή
Ομιλητής: Κώστας Πίττας
•6.00μμ-8.00μμ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ, εργάτες ενάντια στον κρατικό καπιταλισμό
Ομιλητής: Λέανδρος Μπόλαρης
ΠΑΤΡΑ
Πέμπτη 3 Νοέμβρη, 7.00μμ
Μέγαρο Λόγου και Τέχνης
Ομιλητής: Πέτρος Κωνσταντίνου
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Τετάρτη 9 Νοέμβρη, 7.00μμ
Συνεδριακό Κέντρο Περιφέρειας Ιωαννίνων
Στοά Σαρκά, A’ κτίριο, Β’ όροφος
Ομιλητής: Γιάννης Σηφακάκης
ΒΟΛΟΣ
Πέμπτη 10 Νοέμβρη, 7.00μμ
ΘΟΛΟΣ, Πανεπιστήμιο Βόλου
Ομιλητής: Γιάννης Σηφακάκης

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

«1956-2016: Ένας Κόσμος Σε Αναβρασμό Τότε Και Σήμερα» Κύκλος Εκδηλώσεων

H ιστορία προχωράει με άλματα

Το περιοδικό «Σοσιαλισμός από τα κάτω» ετοιμάζει έναν κύκλο από ημερίδες και εκδηλώσεις πανελλαδικά, αφιερωμένο στα 60 χρόνια από τα γεγονότα που συγκλόνισαν το φθινόπωρο του 1956- το Σουέζ και την Ουγγαρία.

Η ήττα των Αγγλογάλλων ιμπεριαλιστών στην Αίγυπτο και η ταυτόχρονη εισβολή των ρωσικών τανκς ενάντια στους εξεγερμένους εργάτες στην Ουγγαρία, αποτέλεσαν από μόνα τους κοσμοϊστορικές εξελίξεις που σημάδεψαν εκείνη τη χρονιά και την πορεία της Αριστεράς στη συνέχεια.

Αλλά υπάρχει μια ευρύτερη διάσταση δεμένη με εκείνη την καμπή. Το κάλεσμα που απευθύνει το «Σοσιαλισμός από τα κάτω» ξεκινάει με τη φράση ότι «το 1956 είναι μια χρονιά που δείχνει ότι η ιστορία προχωράει με άλματα». Τέτοιες χρονιές έχουν μια ξεχωριστή θέση για τον κόσμο της Αριστεράς, για τους ανθρώπους που αναζητούν τους τρόπους για να αλλάξει ο κόσμος.

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Γαλλία, Το Κίνημα Ενάντια Στη Μεταρρύθμιση Των Εργασιακών Σε Κρίσιμη Καμπή

Από την Εργατική πάλη Οκτωβρίου
 
Έπειτα από έξι μήνες μικρών και μεγάλων κινητοποιήσεων, κατά τους οποίους έλαβαν χώρα 14 πανεθνικές “ημέρες δράσης” ενάντια στην αντεργατική μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων (γνωστή ως “νόμο Κομρί”), το κίνημα στη Γαλλία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.

Μεταξύ άλλων, μέσα στο καλοκαίρι είχε πραγματοποιηθεί η μεγάλη απεργιακή διαδήλωση στις 14 Ιουνίου, όταν τα εργατικά συνδικάτα και οι ενώσεις φοιτητών και μαθητών οργάνωσαν πανεθνική ημέρα δράσης στο Παρίσι. Οι διαδηλωτές, που είχαν συγκεντρωθεί σε 17 διαφορετικές πλατείες της πόλης (ένα εκατομμύριο στο Παρίσι και άλλες 300.000 στην υπόλοιπη χώρα) αντιμετώπισαν την κρατική καταστολή σε μια πορεία που είχε διαρκέσει 7 ώρες. Οι δημόσιες υπηρεσίες και οι περισσότεροι κλάδοι του ιδιωτικού τομέα είχαν νεκρώσει. Η τεράστια μαχητική κινητοποίηση στις 14 Ιούνη, από την οποία ξεπήδησαν διάφορες τοπικές συνελεύσεις αγώνα, είχε αποδείξει την αντοχή και την αποφασιστικότητα εργαζομένων και νεολαίας για συνέχιση του αγώνα μέχρι τέλους.

Κάτω από αυτήν την πίεση της εργατικής και νεολαιίστικης βάσης, οι ηγεσίες των διαφόρων εργατικών ομοσπονδιών της Γαλλίας συνέχιζαν τον αγώνα μέσα σ’ ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον καταστολής με αφορμή είτε τη διεξαγωγή του ποδοσφαιρικού EURO είτε την υποτιθέμενη αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Να Αναμετρηθούμε Με Την Επίθεσή Τους Και Την Υποχώρησή Μας / του Δημήτρη Γκόβα

του Δημήτρη Γκόβα

Όσο πιο γρήγορα τελειώσουμε με τις αυταπάτες μιας «κοινοβουλευτικής ελπίδας», μιας δήθεν «έστω πιο ήπιας διαχείρισης» ή του μεγάλου ψέματος ότι δεν υπάρχει εναλλακτική και άλλος δρόμος, τόσο πιο αποφασιστικά και πιο γρήγορα θα αναπτυχθούν οι ταξικές συγκρούσεις που είναι απαραίτητες για να αλλάξει η κατάσταση. Η καθυστέρηση είναι μεγάλη, οι δυσκολίες πολλές, οι αγώνες αναντίστοιχοι της επίθεσης. Μπροστά στους εργαζόμενους το μέλλον εμφανίζεται παγιδευμένο σε ένα περιβάλλον εργασιακής ζούγκλας, καταπίεσης, πολεμικών εξάρσεων, προσφυγιάς, ανεργίας και φτώχειας. Η ανάπτυξη, όταν και όπως έρθει, θα σκοτώσει ότι άφησε όρθιο η κρίση τους. Όπως και αν την ονομάσουν, «δίκαιη», «επιχειρηματική και επενδυτική», «παραγωγική», κ.ο.κ. στο έδαφος της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, ανάπτυξη σημαίνει εργασιακή ζούγκλα, τεράστια ποσοστά ανεργίας, μισθοί πείνας κλπ. Ανάπτυξη στον καπιταλισμό σημαίνει αύξηση των κερδών και των οικονομικών δεικτών, όχι καλύτερη ζωή για την κοινωνική πλειονότητα.