Μαρξιστικό Δελτίο

Το Μαρξιστικό Δελτίο έχει σκοπό να διαδώσει την επαναστατική θεωρία και να παρουσιάσει τον διάλογο των επαναστατικών ιδεών * Από τους κλασσικούς μέχρι τους σύγχρονους επαναστάτες διανοούμενους και αγωνιστές * Τίποτα το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο (Κ. Μαρξ) * thanasis.ane@gmail.com * Τα άρθρα δεν εκφράζουν και την ιστοσελίδα *

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Χριστούγεννα Στη Φυλακή / Π. Κροποτκιν

Μόλις έμαθε για τη σύλληψη μου, [ο αδερφός μου] ο Αλέξανδρος εγκατέλειψε αμέσως τα πάντα – το έργο της ζωής του, την ίδια τη ζωή της ελευθερίας που ήταν τόσο απαραίτητη για αυτό όσο ο καθαρός αέρας είναι απαραίτητος σε ένα πουλί – και επέστρεψε στην Αγία Πετρούπολη, που αντιπαθούσε, μόνο και μόνο για να με βοηθήσει με την φυλάκιση μου.

Ήμασταν και οι δυο βαθιά επηρεασμένοι από αυτή την ανάκριση. Ο αδερφός μου ήταν ιδιαίτερα αναστατωμένος. Μισούσε την ίδια την όψη των μπλε στολών των χωροφυλάκων, αυτών των εκτελεστών κάθε ανεξάρτητης σκέψης στη Ρωσία, και εξέφρασε την άποψη του ανοικτά μπροστά τους. όσο για μένα, η εικόνα του στην Αγία Πετρούπολη με γέμισε με τις πιο ζοφερές ανησυχίες. 

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Θήβα: Τίμησαν τον Παντελή Πουλιόπουλο

Πολύ μεγάλη και συγκινητική ήταν η εκδήλωση που οργανώθηκε την Κυριακή 9/12 στο Συνεδριακό Κέντρο της Θήβας από την Επιτροπή για την Αποκατάσταση της μνήμης του Παντελή Πουλιόπουλου και από το Δήμο Θηβαίων με την ευκαιρία της αποκατάστασης της προτομής του μεγάλου θηβαίου επαναστάτη μαρξιστή.

“Η προτομή επανατοποθετήθηκε στο ίδιο σημείο από όπου είχε κλαπεί έξω από το Συνεδριακό Κέντρο της Θήβας” τόνισε στην ΕΑ ο Γιώργος Αποστόλοπουλος μέλος της Επιτροπής Αποκατάστασης. “Παρόντες στην εκδήλωση ήταν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, πάρα πολλοί Θηβαίοι αλλά και πολύς κόσμος που είχε ταξιδέψει από άλλες πόλεις, από την Αθήνα ακόμα και από την Θεσσαλονίκη. 

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

5ήμερο εκδηλώσεων και προσφορών στον Πολυχώρο "Κομμούνα" Τετάρτη 19 έως & Κυριακή 23 Δεκέμβρη 2018


Κυκλοφορεί το τεύχος Νο11 της τριμηνιαίας σοσιαλιστικής διεθνιστικής επιθεώρησης «ΚΟΚΚΙΝΟ»

της σύνταξης...

Η ρήση του Αντό­νιο Γκρά­µσι για την «εποχή των τε­ρά­των» έχει χρη­σι­µο­ποι­η­θεί πολ­λές φορές (και δί­καια) για να πε­ρι­γρά­ψει όλα όσα ζούµε τα τε­λευ­ταία χρό­νια. Ο Αντώ­νης Ντα­βα­νέ­λος γρά­φει για το «παλιό που πε­θαί­νει», το «και­νούρ­γιο που δεν έχει γεν­νη­θεί», τα «τέ­ρα­τα» της επο­χής και τα κα­θή­κο­ντα που προ­κύ­πτουν.

Στη γει­το­νιά µας, απέ­να­ντι στον ιµπε­ρια­λι­σµό και τον εθνι­κι­σµό, που τους τε­λευ­ταί­ους µήνες απει­λούν την ει­ρη­νι­κή συ­νύ­παρ­ξη, ένα από τα βα­σι­κά κα­θή­κο­ντα είναι η ανά­πτυ­ξη της διε­θνι­στι­κής αλ­λη­λεγ­γύ­ης και δρά­σης. Πα­ρου­σιά­ζου­µε µια συ­νέ­ντευ­ξη του Πάβλε Ίλιτς, από την επα­να­στα­τι­κή σο­σια­λι­στι­κή ορ­γά­νω­ση Marks21 στη Σερ­βία, πι­στεύ­ο­ντας στην ανα­γκαιό­τη­τα να «γνω­ρί­σου­µε», να συ­ζη­τή­σου­µε και να συ­ντο­νί­σου­µε τη δράση µας µε την Αρι­στε­ρά των Βαλ­κα­νί­ων.

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Νέο βιβλίο από τις εκδόσεις Εργατική Πάλη: «Οι παρεμβάσεις της ΟΚΔΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα και στους εργατικούς αγώνες «

Χρονολογία Έκδοσης: Δεκέμβρης 2018
Πρόλογος

Από χρόνια υπήρχε η σκέψη να γραφτούν οι παρεμβάσεις της Οργάνωσης Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ) στο συνδικαλιστικό κίνημα. Τελικά το δύσκολο και επίπονο αυτό έργο ανέλαβαν οι Παναγιώτης Μητρόγιαννης-Βαγγέλης Κιτσώνης-Άννα Ασλανίδη, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές και οι τρεις

 Την εργασία αυτή παρουσιάζουν οι εκδόσεις Εργατική Πάλη με τον τίτλο, Οι παρεμβάσεις της ΟΚΔΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα και στους εργατικούς αγώνες. 

Οι κυριότεροι λόγοι για να καταγραφούν αυτές οι παρεμβάσεις είναι τρεις: α) για την ιστορία, μια και πολλά πράγματα είναι άγνωστα στους εργαζόμενους ή συγχέονται και πολλές φορές αποδίδονται σε άλλα ρεύματα του εργατικού κινήματος ή και είναι άγνωστα ακόμη και σε συντρόφους και συναγωνιστές β) για να γίνουν γνωστές οι αντιλήψεις των τροτσκιστών για το συνδικαλιστικό κίνημα, τα συνδικάτα και τα βασικά χαρακτηριστικά αυτών των παρεμβάσεων και γ) για διαπαιδαγωγικούς λόγους ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές των προλεταριακών αγωνιστών.