Μαρξιστικό Δελτίο

Το Μαρξιστικό Δελτίο έχει σκοπό να διαδώσει την επαναστατική θεωρία και να παρουσιάσει τον διάλογο των επαναστατικών ιδεών * Από τους κλασσικούς μέχρι τους σύγχρονους επαναστάτες διανοούμενους και αγωνιστές * Τίποτα το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο (Κ. Μαρξ) * thanasis.ane@gmail.com * Τα άρθρα δεν εκφράζουν και την ιστοσελίδα *

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Κυκλοφορεί Ο 25ος Τόμος Της «Μαρξιστικής Σκέψης»


Κυκλοφορεί ο 25ος τόμος του θεωρητικού περιοδικού Μαρξιστική Σκέψη, αφιερωμένος στην Ρωσική Επανάσταση, με αφορμή τα 100 χρόνια από τον Οκτώβρη του 1917. Το περιοδικό μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα γραφεία του «Ξ» επικοινωνώντας με contact@xekinima.org, www.xekinima.org, 2102283019 (γραφεία Αθήνας) 2310540432 (γραφεία Θεσσαλονίκης).
 
Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου των εκδοτών.

Στα 100χρονα της Οκτωβριανής Επανάστασης αφιερώνεται και ο νέος τόμος 25 της Μαρξιστικής Σκέψης. Φιλοδοξεί να συνεχίσει τη συζήτηση για τον Οκτώβρη, γνωρίζοντας στο κοινό μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις σε περιοδικά του εξωτερικού, που είδαν το φως με αφορμή την επέτειο αλλά και προγενέστερα. Ταυτόχρονα, περιλαμβάνει αδημοσίευτες στα ελληνικά πηγές και ντοκουμέντα σχετικά με την πορεία της ΕΣΣΔ στα χρόνια της επανάστασης και ως το πέρας της σταλινικής περιόδου.

Στο πρώτο μέρος των πηγών δυο κείμενα των Λεόν Τρότσκι και Λι Τατσαό αποτυπώνουν το πνεύμα του Οκτώβρη και τον παγκόσμιο αντίκτυπό του, ενώ η Ναντέζντα Κρούπσκαγια παρουσιάζει τις θέσεις των Μπολσεβίκων για το θέμα του τεϊλορισμού. Ακολουθούν μια σειρά ντοκουμέντα σχετικά με τη σταλινική εποχή. Μια έκθεση του Τμήματος Πληροφοριών της ΚΕ του ΠΚΚ (Μπ.) αναφέρεται στις αγροτικές εξεγέρσεις που προκάλεσε η βίαιη κολεκτιβοποίηση· μια διαταγή του Κλίμεντ Βοροσίλοφ, μια διακήρυξη του Γκένριχ Λιούσκοφ και μια επιστολή μελών της Εισαγγελίας της ΕΣΣΔ θέτουν τα ζητήματα των μαζικών εκκαθαρίσεων του 1936-38. Τέλος, το αφήγημα του Μιχαήλ Ζόσενκο «Οι περιπέτειες ενός πιθήκου», η κριτική που του άσκησε ο Ζντάνοφ και το σημείωμα της αυτοκτονίας του Αλεξάντερ Φαντέγιεφ θέτουν το ζήτημα των διωγμών ενάντια στους καλλιτέχνες στην περίοδο της ζντανοφτσίνα.

Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει σύγχρονες αναλύσεις. Δυο κείμενα του Βρετανού λογοτέχνη Άλαν Γκίμπονς, με αφορμή το πρόσφατα κυκλοφορημένο μυθιστόρημά του Άνεμοι του Οκτώβρη, φωτίζουν την πρόσληψη των 100χρονων του Οκτώβρη από τη διεθνή κοινή γνώμη. Ο Κώστας Παλούκης συζητά το αντίκτυπο των επαναστάσεων του Φλεβάρη και του Οκτώβρη στην Ελλάδα του 1917. Ο Άλαν Σάντρο αποτιμά τη διαμάχη ανάμεσα στον Λένιν και τον Κάουτσκι για το θέμα του κράτους. Οι Σάμουελ Οπενχάιμ και Νταγκ Έναα Γκριν εξετάζουν τη συνεισφορά των Σοκόλνικοφ και Μπουχάριν, θέτοντας το ζήτημα των εναλλακτικών δυνατοτήτων της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην περίοδο της ΝΕΠ. Ο Ριούρικ Ντάβιντσον παρουσιάζει την γκραμσιανή εκδοχή του λενινισμού, ενώ οι Πραμπχάτ Πατνάικ και Τζον Μπέλαμι Φόστερ θέτουν τα ζητήματα της επανάστασης στη σύγχρονη συγκυρία. Ο Χρήστος Κεφαλής συζητά το αφιέρωμα του περιοδικού Τετράδια Μαρξισμού στην Οκτωβριανή Επανάσταση, ενώ η Κάθι Πόρτερ αποτιμά τη συνεισφορά του Μαξίμ Γκόρκι και ο Μάνι Θέιν την έκθεση της Βασιλικής Ακαδημίας στο Λονδίνο για την τέχνη της επανάστασης. Ο τόμος ολοκληρώνεται με ένα μέρος βιβλιοκριτικών.

Πληροφορίες: Εκδόσεις Τόπος, Πλαπούτα 2 και Καλλιδρομίου, info@motibo.com, τηλ. 210 8222835, βιβλιοπωλείο τηλ. 210 3221580.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου