«Ρωσία και Ουκρανία καλύπτουν το 25% των εισαγωγών σιτηρών παγκοσμίως. Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο Θα πουν το ψωμί ψωμάκι»
«Φοβάμαι ότι ζούμε κάτι πολύ χειρότερο από τον Ψυχρό Πόλεμο. Μοιάζει σαν να βρισκόμαστε στην παραμονή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Έχουμε “θερμό” πόλεμο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες σε έκταση χώρες της Ευρώπης που απειλεί για πρώτη φορά μετά το 1945 τα σύνορα του ΝΑΤΟ», είπε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο δημοσιογράφος Πέτρος Παπακωνσταντίνου.
«Κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, είχαμε τουλάχιστον κάποιες σταθερές. Υπήρχε η Συμφωνία της Γιάλτας με την οποία η κάθε πλευρά αναγνώριζε τη σφαίρα επιρροής της άλλης και οι όποιες συγκρούσεις πραγματοποιούνταν όχι στην Ευρώπη, αλλά περιφερειακά. Τώρα έχουμε κάτι πολύ χειρότερο, ο πόλεμος είναι μέσα στην Ευρώπη. Χθες, πραγματοποιήθηκαν βομβαρδισμοί μόλις 20 χιλιόμετρα από τα πολωνικά σύνορα. Οι Ουκρανοί λένε ότι σκοτώθηκαν 35 στρατιώτες, οι Ρώσοι λένε ότι σκοτώθηκαν 180 μισθοφόροι από βομβαρδισμούς που για πρώτη φορά, έφτασαν στα σύνορα του ΝΑΤΟ.
Επίσης στον σημερινό πόλεμο οι συνθήκες είναι χειρότερες και από οικονομική άποψη καθώς έχουμε δρακόντειες και ισοπεδωτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας οι οποίες θα δράσουν καταλυτικά σε μία παγκόσμια οικονομία, που ήδη δεν ήτανε καλά λόγω της πανδημίας. Ο Πούτιν είχε καλύψει τα νώτα του, φροντίζοντας να έχει το ρωσικό κράτος μόλις 18% του ΑΕΠ χρέος και 636 δισ. δολάρια αποθέματα που όμως τα μισά από αυτά περίπου βρίσκονται σε δυτικές τράπεζες δεσμευμένα λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν. Αν σε αυτό η Ρωσία απαντήσει με πληρωμές σε ρούβλια, θα σημαίνει στάση πληρωμών και νομίζω πως υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να ζήσουμε ένα καινούργιο 1973, όταν οι Άραβες επέβαλαν το πετρελαϊκό εμπάργκο στη Δύση που ήταν η αιτία να οδηγηθούμε σε έναν αχαλίνωτο στάσιμο πληθωρισμό.
Τώρα θα μπούμε σε μία φάση όπου το πιο άμεσο τραγικό επακόλουθο του ουκρανικού πολέμου, θα είναι η επισιτιστική κρίση καθώς Ρωσία και Ουκρανία μαζί, καλύπτουν το 25% των εξαγωγών σιτηρών και είναι δεδομένο ότι εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο θα βρεθούν στο χείλος της πείνας.
Επιπλέον, ο συγκεκριμένος πόλεμος είναι χειρότερος σε σχέση με τον Ψυχρό Πόλεμο και από την άποψη του νέου μακαρθισμού που η δικιά μας γενιά δεν τον έζησε. Ακόμα και στη χούντα, είχαμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε τα μπαλέτα Μπολσόι ή επιστήμονες που συμμετείχαν σε συνέδρια. Ποτέ κάποια κ Μενδώνη δεν θα έβγαζε τη Λίμνη των Κύκνων απο τα πολιτιστικά δρώμενα. Μιλάμε για συλλογική τιμωρία ενός λαού που δεν πρέπει να γίνεται».
Πηγή : Αυγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου