Μαρξιστικό Δελτίο

Το Μαρξιστικό Δελτίο έχει σκοπό να διαδώσει την επαναστατική θεωρία και να παρουσιάσει τον διάλογο των επαναστατικών ιδεών * Από τους κλασσικούς μέχρι τους σύγχρονους επαναστάτες διανοούμενους και αγωνιστές * Τίποτα το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο (Κ. Μαρξ) * thanasis.ane@gmail.com * Τα άρθρα δεν εκφράζουν και την ιστοσελίδα *

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Γαλλία : Σφαλιάρα Για Τον Μακρόν / του Γ. Πίττα

Μια σφαλιάρα που θα μείνει στην ιστορία έφαγε ο Μακρόν από τις εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που το περασμένο Σάββατο ξεχύθηκαν εν μέσω πανδημίας στους δρόμους του Παρισιού και εβδομήντα ακόμη γαλλικών πόλεων ενάντια στο νόμο «συνολικής ασφάλειας» που ψήφισε η Βουλή και ανάμεσα σε άλλα απαγορεύει την βιντεοσκόπηση μπάτσων που βιαιοπραγούν.

Ήδη μέσα στην κυβέρνηση έχει ξεσπάσει κρίση με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Καστέξ να δηλώνει ότι θα συστήσει μια «ανεξάρτητη επιτροπή» που θα επανεξετάσει το νόμο (που ψήφισε η Βουλή και αναμένεται η έγκρισή του από την γερουσία) όσον αφορά στο επίμαχο άρθρο 24. Ο υπουργός Εσωτερικών Νταρμαμέν δήλωσε ότι επιμένει στο νόμο που ψηφίστηκε αλλά την Δευτέρα, ο Κριστόφ Καστανέρ, ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του Μακρόν ανακοίνωσε ότι το εν λόγω άρθρο θα γραφτεί εξαρχής.

 

Ο ίδιος ο Μακρόν νωρίτερα, με αφορμή την γενική κατακραυγή που ξέσπασε με τη δημοσίευση του βίντεο που κατέγραψε τον άγριο ξυλοδαρμό ενός μαύρου μουσικού παραγωγού μέσα στο στούντιό του επειδή δεν φορούσε μάσκα (ενώ τον χτυπούσαν και τον αποκαλούσαν «βρωμονέγρο»), αναγκάστηκε να δηλώσει «ιδιαίτερα σοκαρισμένος». Το θύμα της επίθεσης Μισέλ Ζεκλέρ, που κατηγορήθηκε από την αστυνομία για αντίσταση κατά της αρχής κ.α., δήλωσε ότι πιθανά θα ήταν αυτός κατηγορούμενος, αν δεν υπήρχε αυτό το βίντεο. Η κατακραυγή είχε ξεκινήσει νωρίτερα, την περασμένη Κυριακή, με αφορμή μια βάρβαρη επίθεση ενάντια σε πρόσφυγες που έμεναν στην Πλας ντε Ρεπουμπλίκ – και έγινε πρωτοσέλιδο την επόμενη μέρα σε αρκετές εφημερίδες. 

Μαζική απάντηση

Ακόμη πιο σοκαρισμένος θα πρέπει να είναι πλέον ο Μακρόν μετά από την μαζική απάντηση των συνδικάτων, των Κίτρινων Γιλέκων, του αντιρατσιστικού κινήματος και της Αριστεράς στους δρόμους της Γαλλίας το Σάββατο: Διακόσιες χιλιάδες διαδήλωσαν στο Παρίσι, πάνω από 10.000 στη Λυόν», 6.000 στη Ρεν και στο Μονπελιέ, 2.000 στην Τουλούζη, 5.000 στη Ναντ, 5.000 στην Μασσαλία, με τον συνολικό αριθμό των διαδηλωτών να φτάνει το μισό εκατομμύριο σε όλη τη χώρα. «Όλος ο κόσμος σιχαίνεται τους φασίστες», «Ισότητα, αδελφότητα, βιντεοσκόπηση», «ποιος θα μας προστατεύσει από την αστυνομία», «αστυνομία παντού, δικαιοσύνη πουθενά» ήταν κάποια από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές. «Nταρμαμέν θα τα βλέπεις θολά» έλεγε ένα άλλο κάνοντας λογοπαίγνιο με το άρθρο που προβλέπει θόλωμα στις εικόνες των προσώπων και των διακριτικών της αστυνομίας.

Στο Παρίσι, οι διαδηλωτές, ανάμεσά τους και οι οικογένειες των θυμάτων της ρατσιστικής αστυνομικής βίας, πλημμύρισαν την Πλας ντε Ρεπουμπλίκ. Το συλλαλητήριο δέχτηκε την επίθεση της αστυνομίας στην πλατεία της Βαστίλης με τον κόσμο να αντιστέκεται στην επίθεση. Το διαδικτυακό ενημερωτικό Actu france είχε τίτλο «Αέρας επανάστασης στην Βαστίλη». Στην Τουλούζη, η αστυνομία αναγκάστηκε να κάνει πίσω κάτω από την πίεση των διαδηλωτών ενώ στο Στρασβούργο οι διαδηλωτές φωνάζοντας «Όλος ο κόσμος σιχαίνεται τους φασίστες» πέταξε έξω από την διαδήλωση μια χούφτα φασίστες που επιχείρησαν με τις πλάτες της αστυνομίας να επιτεθούν στη διαδήλωση.

Αναλόγου μεγέθους κινητοποιήσεις έχουν να γίνουν στη Γαλλία από το Μάρτη του 2019. Στη διαδήλωση καλούσαν πάνω από 100 συνολικά οργανώσεις, συλλογικότητες, κόμματα και συνδικάτα. Κοινό κάλεσμα την προηγούμενη μέρα είχε γίνει από το Ensemble, την Ανυπότακτη Γαλλία, το NPA και άλλες οργανώσεις, ενώ στην πρώτη γραμμή του μπλοκ του NPA, το οποίο μαζικοποιήθηκε από χιλιάδες κόσμο, διαδήλωναν μουσουλμάνες με τις μαντήλες τους. Στην ανακοίνωση που έβγαλε το  ΝPA μετά τα συλλαλητήρια κάνει λόγο για ένα «γιγάντιο ξύπνημα μετά από μήνες πολιτικού περιορισμού. Εξεγείρονται ενάντια στην αστυνομική βία, τον ρατσισμό και όσα ζούμε αυτήν την περίοδο».

Την ώρα που οι νεκροί από τον κορονοϊό στη Γαλλία έχουν ξεπεράσει τους 50.000, προτεραιότητα του Μακρόν ήταν να βάλει στο στόχαστρο τους μουσουλμάνους και το αντιρατσιστικό κίνημα της Γαλλίας τάχα στο όνομα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» και στη συνέχεια συνολικά το κίνημα, λύνοντας ακόμη περισσότερο τα ήδη λυμένα χέρια της αστυνομίας, ρίχνοντας γέφυρες προς την Λεπέν και εξασφαλίζοντας στη Βουλή τη συναίνεση της επίσημης δεξιάς.

Όμως αυτή η επίδειξη πυγμής ανατράπηκε στο δρόμο από τον κόσμο που μετά από τις πρώτες διαδηλώσεις της περασμένης βδομάδας κατέβηκε ακόμα πιο μαζικά αυτό Σάββατο, πιάνοντας στον ύπνο τον ίδιο τον Μακρόν και την αστυνομία του και απαιτώντας την απόσυρση όλου του νόμου και την παραίτηση του Νταρμαμέν. Ήδη υπάρχει κάλεσμα των sans papiers και άλλων οργανώσεων για αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 18 Δεκέμβρη.

Πηγή : ergatiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου