Μαρξιστικό Δελτίο

Το Μαρξιστικό Δελτίο έχει σκοπό να διαδώσει την επαναστατική θεωρία και να παρουσιάσει τον διάλογο των επαναστατικών ιδεών * Από τους κλασσικούς μέχρι τους σύγχρονους επαναστάτες διανοούμενους και αγωνιστές * Τίποτα το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο (Κ. Μαρξ) * thanasis.ane@gmail.com * Τα άρθρα δεν εκφράζουν και την ιστοσελίδα *

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Πάνω Από 5 δισ. Για Όπλα «Πεταμένα Στον Αέρα» / του Γ. Ελαφρού

 Γιάννης Ελαφρός

▸ Προχωρά η αγορά 18 Ραφάλ με κόστος τις μισές ετήσιες δαπάνες Υγείας

Μπορεί κονδύλια για μαζικά τεστ, μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών και στήριξη όλων των ανέργων να μην υπάρχουν, αλλά για όπλα φτάνουν και περισσεύουν! Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το 2021 απογειώθηκε λόγω εξοπλιστικών προγραμμάτων, φτάνοντας τα 5,496 ευρώ (έναντι 3,921 φέτος), ενώ οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία μειώνονται στα 4,257 δισ. από 4,829 φέτος!


Χθες εισήχθη στη βουλή το πρόγραμμα αγοράς των 18 γαλλικών αεροσκαφών Ραφάλ, συνολικού κόστους 2,32 δισ. ευρώ! Δηλαδή πάνω από τον μισό ετήσιο προϋπολογισμό της Υγείας! Τα 1,92 δισ. ευρώ θα δοθούν για τα αεροσκάφη (τα 12 θα είναι… μεταχειρισμένα) και 400 εκατ. ευρώ για τα όπλα τους. Η παραλαβή του πρώτου αεροσκάφους αναμένεται τον Ιούνιο, των έξι μέχρι τα τέλη του 2021 και η ολοκλήρωση της παραλαβής τέλη του 2023. Τα Ραφάλ θεωρούνται αεροσκάφη υψηλών προδιαγραφών, με χαμηλή ανίχνευση από εχθρικά ραντάρ, που μπορούν να δώσουν τακτικό πλεονέκτημα στην ελληνική πολεμική αεροπορία έναντι της τουρκικής. Δεν είναι όμως το μόνο εξοπλιστικό πρόγραμμα που πετάγεται στον …αέρα. Έχει ήδη συμφωνηθεί με τις ΗΠΑ η αναβάθμιση 80 F-16 (Τραμπ-Τσίπρας) κόστους περίπου 2 δις. ευρώ, ενώ προετοιμάζεται και εκσυγχρονισμός των Μιράζ και η αγορά βλημάτων, UAV κλπ. Συνολικά, τα επόμενα 2-3 χρόνια πάνω από 5 δισ. ευρώ θα πάνε στην πολεμική αεροπορία!
 
Η κυβέρνηση της ΝΔ παρουσιάζει τις εξοπλιστικές δαπάνες ως απαραίτητες για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας. Μέσα στο κλίμα εθνικιστικού παροξυσμού και μονόπλευρης ανάδειξης των απειλών Ερντογάν μοιάζει εύκολο να παγιδευτεί ο κόσμος στη δήθεν αναγκαιότητα των φαραωνικών εξοπλισμών, παρότι έχει αποδειχθεί πως είναι ένας κύκλος χωρίς τέλος, που η μια χώρα εξουδετερώνει τα όπλα της άλλης, πλουτίζοντας τις πολεμικές εταιρείες. Σε κάθε περίπτωση, τα νέα πανάκριβα όπλα δεν αφορούν την άμυνα των συνόρων, αλλά τα επιθετικά σχέδια του ελληνικού κεφαλαίου για να διεκδικήσει και να υπερασπίσει ΑΟΖ και επενδύσεις στα βάθη της νοτιοανατολικής Μεσογείου στον ανταγωνισμό του με το τουρκικό. Ταυτόχρονα υποστηρίζουν την αναβαθμισμένη συμμετοχή της Ελλάδας στους επιθετικούς άξονες με Ισραήλ και αντιδραστικά αραβικά καθεστώτα και στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Από τα Βαλκάνια που πουλάν αεροπορική προστασία πάνω από την Βόρεια Μακεδονία μέχρι τη Σαουδική Αραβία που προγραμματίζεται αποστολή μοίρας Πάτριοτ και το Μάλι της Αφρικής σε υποστήριξη της Γαλλίας. Γι’ αυτό προβλέπεται και αγορά πολεμικών σκαφών για την ανοικτή θάλασσα (φρεγάτες).

«Δεν θα καταψηφίσουμε λόγω της συγκυρίας τις αμυντικές δαπάνες του υπουργείου Άμυνας, αλλά και δεν θα τις υπερψηφίσουμε, γιατί δεν σας έχουμε καμία εμπιστοσύνη για το πώς θα τις διαχειριστείτε», δήλωσε ο Γιώργος Τσίπρας, αναπλ. τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, που συμφωνεί στην ουσία, διαφωνεί στη διαχείριση.

Το ΚΚΕ, όπως και το ΜέΡΑ25, καταψήφισε. Το εξοπλιστικό πακέτο υποστηρίζει τους σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας και «δεν έχει ως προτεραιότητα την άμυνα του λαού και της χώρας, την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων». Βεβαίως, τα νέα όπλα έχουν αποστολή τη διεκδίκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στις ΑΟΖ προς όφελος ελληνικού κεφαλαίου και πολυεθνικών, σε βάρος των ανταγωνιστών.

Πηγή : Πριν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου