Μαρξιστικό Δελτίο

Το Μαρξιστικό Δελτίο έχει σκοπό να διαδώσει την επαναστατική θεωρία και να παρουσιάσει τον διάλογο των επαναστατικών ιδεών * Από τους κλασσικούς μέχρι τους σύγχρονους επαναστάτες διανοούμενους και αγωνιστές * Τίποτα το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο (Κ. Μαρξ) * thanasis.ane@gmail.com * Τα άρθρα δεν εκφράζουν και την ιστοσελίδα *

Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Κυκλοφορούν οι Θέσεις-τ.144

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις νήσος το τεύχος 144 (Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2018) της τριμηνιαίας επιθεώρησης οικονομικής και πολιτικής θεωρίας Θέσεις.

Σ’ αυτό το τεύ­χος των Θέ­σε­ων η Συ­ντα­κτι­κή Επι­τρο­πή: : Του έθνους η τιμή. Διε­θνο­ποι­η­μέ­νος εθνι­κι­σμός και ανα­πτυ­ξια­κή πα­ρα­φι­λο­λο­γία, σχο­λιά­ζει την πο­λι­τι­κή συ­γκυ­ρία όπως αυτή δια­μορ­φώ­νε­ται μετά τις συμ­φω­νί­ες για το «Μα­κε­δο­νι­κό» και το δη­μό­σιο χρέος.

Το παρόν τεύ­χος των Θέ­σε­ων είναι αφιε­ρω­μέ­νο στην επι­και­ρό­τη­τα της θε­ω­ρί­ας του Μαρξ σή­με­ρα, 200 χρό­νια μετά τη γέν­νη­σή του.

Τα τρία πρώτα κεί­με­να του αφιε­ρώ­μα­τος εξε­τά­ζουν το ρόλο του κα­πι­τα­λι­στή-επι­χει­ρη­μα­τία στο πλαί­σιο των κοι­νω­νι­κών σχέ­σε­ων τα­ξι­κής εξου­σί­ας και εκ­με­τάλ­λευ­σης που χα­ρα­κτη­ρί­ζουν το κα­πι­τα­λι­στι­κό σύ­στη­μα. Βα­σί­λης Δρου­κό­που­λος: Η επι­χει­ρη­μα­το­λο­γία της επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας, Γιάν­νης Μη­λιός: Επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα και κέρ­δος. Η αστι­κή οι­κο­νο­μι­κή θε­ω­ρία απέ­να­ντι στη μαρ­ξι­κή θε­ω­ρία της εκ­με­τάλ­λευ­σης, Γιώρ­γος Οι­κο­νο­μά­κης: Ο κα­πι­τα­λι­στής ως ερ­γα­ζό­με­νος επι­χει­ρη­μα­τί­ας στον 3ο τόμο του Κε­φα­λαί­ου.

Το επό­με­νο άρθρο, με συγ­γρα­φέα τον Γιώρ­γο Στα­μά­τη, εξε­τά­ζει μια όψη της σχέ­σης του Μαρξ με τα μα­θη­μα­τι­κά, και ακο­λου­θεί το κεί­με­νο του Βα­σί­λη Δρου­κό­που­λου: Μαρξ και Δαρ­βί­νος: Με αφορ­μή τον μύθο μιας αφιέ­ρω­σης. Στη συ­νέ­χεια, ο Moishe Postone με το άρθρο του Αντι­ση­μι­τι­σμός και Εθνι­κο­σο­σια­λι­σμός, το οποίο κάνει χρήση της μαρ­ξι­κής θε­ω­ρί­ας του φε­τι­χι­σμού, σύμ­φω­να με την οποία οι κα­πι­τα­λι­στι­κές μορ­φές των κοι­νω­νι­κών σχέ­σε­ων δεν εμ­φα­νί­ζο­νται ως τέ­τοιες, αλλά εκ­φρά­ζο­νται μόνο σε μια αντι­κει­με­νο­ποι­η­μέ­νη μορφή, για να διε­ρευ­νή­σει κρί­σι­μες όψεις του να­ζι­στι­κού αντι­ση­μι­τι­σμού που οδή­γη­σε στο Ολο­καύ­τω­μα.

Έπε­ται το άρθρο των Γιάν­νη Ζη­σι­μό­που­λου και Γιώρ­γου Οι­κο­νο­μά­κη: Ο αντί­κτυ­πος της οι­κο­νο­μι­κής κρί­σης στο ελ­λη­νι­κό σύ­στη­μα συλ­λο­γι­κών δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων, το οποίο εστιά­ζει στις κρα­τι­κές πρω­το­βου­λί­ες και τις νο­μο­θε­τι­κές πα­ρεμ­βά­σεις για την επι­βο­λή λι­τό­τη­τας στους μι­σθω­τούς του δη­μό­σιου-ιδιω­τι­κού τομέα και για την ανα­μόρ­φω­ση του συ­στή­μα­τος συλ­λο­γι­κών δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων.

Η ύλη του τεύ­χους ολο­κλη­ρώ­νε­ται με το κεί­με­νο του Ηλία Ιω­α­κεί­μο­γλου: Μια πρα­κτι­κή που μα­θαί­νου­με καθώς την ασκού­με: Ο Λουί Αλ­του­σέρ και η Φι­λο­σο­φία της Συ­νά­ντη­σης, το οποίο σχο­λιά­ζει το βι­βλίο του Louis Althusser, Το υπό­γειο ρεύμα του υλι­σμού της συ­νά­ντη­σης.
Πηγή : rproject

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου