Μαρξιστικό Δελτίο

Το Μαρξιστικό Δελτίο έχει σκοπό να διαδώσει την επαναστατική θεωρία και να παρουσιάσει τον διάλογο των επαναστατικών ιδεών * Από τους κλασσικούς μέχρι τους σύγχρονους επαναστάτες διανοούμενους και αγωνιστές * Τίποτα το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο (Κ. Μαρξ) * thanasis.ane@gmail.com * Τα άρθρα δεν εκφράζουν και την ιστοσελίδα *

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Νέο βιβλίο από τις εκδόσεις Εργατική Πάλη: «Οι παρεμβάσεις της ΟΚΔΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα και στους εργατικούς αγώνες «

Χρονολογία Έκδοσης: Δεκέμβρης 2018
Πρόλογος

Από χρόνια υπήρχε η σκέψη να γραφτούν οι παρεμβάσεις της Οργάνωσης Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ) στο συνδικαλιστικό κίνημα. Τελικά το δύσκολο και επίπονο αυτό έργο ανέλαβαν οι Παναγιώτης Μητρόγιαννης-Βαγγέλης Κιτσώνης-Άννα Ασλανίδη, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές και οι τρεις

 Την εργασία αυτή παρουσιάζουν οι εκδόσεις Εργατική Πάλη με τον τίτλο, Οι παρεμβάσεις της ΟΚΔΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα και στους εργατικούς αγώνες. 

Οι κυριότεροι λόγοι για να καταγραφούν αυτές οι παρεμβάσεις είναι τρεις: α) για την ιστορία, μια και πολλά πράγματα είναι άγνωστα στους εργαζόμενους ή συγχέονται και πολλές φορές αποδίδονται σε άλλα ρεύματα του εργατικού κινήματος ή και είναι άγνωστα ακόμη και σε συντρόφους και συναγωνιστές β) για να γίνουν γνωστές οι αντιλήψεις των τροτσκιστών για το συνδικαλιστικό κίνημα, τα συνδικάτα και τα βασικά χαρακτηριστικά αυτών των παρεμβάσεων και γ) για διαπαιδαγωγικούς λόγους ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές των προλεταριακών αγωνιστών. 


Στο μικρό αυτό βιβλίο περιλαμβάνονται οι συνδικαλιστικές παρεμβάσεις των επαναστατών μαρξιστών/τροτσκιστών από τις αρχές τις εμφάνισης αυτού του ρεύματος στην χώρα μας και μέχρι σήμερα  (2018). Δηλαδή, περιλαμβάνονται οι παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα και στους εργατικούς αγώνες της προπολεμικής περιόδου, της κατοχής και του μετεμφυλιακού κράτους, της προδικτατορικής και δικτατορικής περιόδου και τέλος από το 1974 (περίοδος της νεότερης ΟΚΔΕ) και μέχρι το τέλος του 2018. Σ’ όλες αυτές τις περιόδους δίνεται , εν συντομία, το πολιτικό υπόβαθρο για μια όσο το δυνατόν καλύτερη κατανόηση των αγώνων και των παρεμβάσεων .

Θέλουμε να επισημάνουμε, ότι εκεί που γίνεται μια συστηματική καταγραφή αυτών των παρεμβάσεων είναι στη σύγχρονη περίοδο, δηλαδή από το 1974 και μετά. Ωστόσο, επιλέξαμε να ξεκινήσουμε από τις αρχές της εμφάνισης του ρεύματός μας-παρά τις τεράστιες δυσκολίες-για να δείξουμε τη μεγάλη συμβολή, έστω και ενδεικτικά, που είχε στη συγκρότηση, στους αγώνες του συνδικαλιστικού και εργατικού κινήματος και τη συνέχεια και συνέπεια στην υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης και όλων των καταπιεσμένων.

Ακόμη στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται οι αρχές, η πολιτική και η πολιτική πρακτική των συνδικαλιστικών παρεμβάσεων του τροτσκιστικού κινήματος σε ολόκληρη την ιστορική του διαδρομή και κυρίως μετά το 1974. Η ΟΚΔΕ, μετά το 1974, παρέμβαινε στο συνδικαλιστικό κίνημα με την παράταξη που ονομάζονταν Σοσιαλιστική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΣΣΚ), η οποία μετονομάστηκε,  από το 1990 περίπου σε Αντεπίθεση των Εργαζομένων (ΑτΕ).

Τέλος, θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους βοήθησαν για να συμπληρωθεί αυτή η εργασία και να ζητήσουμε συγνώμη για τυχόν παραλήψεις, που είναι δυνατόν να υπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση ζητάμε από όσους διαπιστώσουν κάποια παράλειψη να μας ενημερώσουν και εμείς υποσχόμαστε να την συμπεριλάβουμε σε μια επόμενη έκδοση.  

Σωφρόνης Παπαδόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου