Μαρξιστικό Δελτίο

Το Μαρξιστικό Δελτίο έχει σκοπό να διαδώσει την επαναστατική θεωρία και να παρουσιάσει τον διάλογο των επαναστατικών ιδεών * Από τους κλασσικούς μέχρι τους σύγχρονους επαναστάτες διανοούμενους και αγωνιστές * Τίποτα το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο (Κ. Μαρξ) * thanasis.ane@gmail.com * Τα άρθρα δεν εκφράζουν και την ιστοσελίδα *

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

DIP, EEK, PO: Ένα Βήμα Μπρος, Στην Επαναστατική Μας Πάλη

Τρεις διεθνιστικές οργανώσεις, το DIP (Devrimci Isçi Partisi - Επαναστατικό Εργατικό Κόμμα - Τουρκία), το EEK (Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα - Ελλάδα) και το PO (Partido Obrero - Εργατικό Κόμμα -Αργεντινή), πραγματοποίησαν, στις 4 Δεκεμβρίου 2017, μια προγραμματισμένη συνάντηση εκμεταλλευόμενοι τη διεθνή συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Η συνδιάσκεψη για την εκατονταετηρίδα

Στις 3 Δεκεμβρίου, για την εκατονταετηρίδα της Οκτωβριανής Επανάστασης, με πρόσκληση της ιστοσελίδας RedMed και του Βαλκανικού Σοσιαλιστικού Κέντρου Christian Rakovsky, συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία, όσοι θεωρούν την Oκτωβριανή ως την πιο προωθημένη τομή της ανθρωπότητας και οδηγό στη δράση. Η ολοήμερη συνδιάσκεψη που διεξήχθη από τις 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ., στην οποία συμμετείχαν περίπου 400 άτομα γεμάτα ενθουσιασμό, με σταθερή παρουσία στις τρεις συνόδους της, φιλοξενήθηκε από το DIP της Τουρκίας με συνεισφορές του EEK της Ελλάδας και ήταν μια επιτυχημένη δραστηριότητα για την εκατονταετηρίδα της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Η συνδιάσκεψη χαιρέτησε αυτή την ένδοξη προσπάθεια για κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης μέσω της κατάκτησης της εξουσίας, ως την ουσία αυτού του κοσμοϊστορικού γεγονότος. Tόνισε ότι ο ιμπεριαλιστικός Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος τερματίστηκε από την εργατική τάξη που κατέλαβε τη εξουσία στην τσαρική Ρωσία και ξεκίνησε τις επαναστάσεις στην Ευρώπη, ειδικά στη Γερμανία και στην Ουγγαρία, και επίσης ότι ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος τερματίστηκε από την εργατική τάξη με το τσάκισμα του φασισμού και του ναζισμού από το προϊόν της Οκτωβριανής Επανάστασης, το σοβιετικό κράτος και τις επαναστατικές αναταραχές του διεθνούς προλεταριάτου. Aυτό είναι ένα μεγάλο μάθημα για σήμερα, καθώς ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας απειλής εξάπλωσης του πολέμου από τις επεμβάσεις του ιμπεριαλισμού, μέσα στους τριγμούς ακόμα μιας Μεγάλης Ύφεσης.

Η Οκτωβριανή Επανάσταση, που δεν μπορεί να θεωρηθεί αποκλειστικά ρωσική επανάσταση, θα μπορούσε να γιορταστεί μόνο με μια γιορτή του διεθνισμού. Ως επανάσταση των εργατών, ακόμη και των διαφόρων εθνών στο εσωτερικό της Τσαρικής Αυτοκρατορίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των μουσουλμάνων λαών και ως επανάσταση της οποίας τα καταστρεπτικά κύματα διείσδυσαν βαθιά μέσα στην Ευρώπη και στη συνέχεια επέκτεινε την επιρροή της στην Ασία και, σε μεταγενέστερα στάδια, στην Αφρική και την Αμερική. H Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση θεωρήθηκε από τη συνδιάσκεψη όπως έπρεπε, ως το προοίμιο της εποχής των προλεταριακών επαναστάσεων.

Στη συνδιάσκεψη συμμετείχε μια μεγάλη διεθνής αντιπροσωπεία. Ένα πνεύμα διεθνισμού διαπερνούσε την ατμόσφαιρα όχι μόνο στις ομιλίες που των παρευρισκομένων που μεταφράζονταν ταυτόχρονα στην Τουρκική και άλλες γλώσσες αλλά και στη στρατηγική ιδέα πίσω από τη διοργάνωση μιας τέτοιας συνδιάσκεψης, όπως και των τεσσάρων Ευρωμεσογειακών Συνδιασκέψεων, για να παράξει ένα μέσο για τη σύγκλιση των μαχητικών δυνάμεων ενάντια στον ιμπεριαλιστικό καπιταλισμό και για τη συντριβή του, φέρνοντας τελικά αυτές τις δυνάμεις σε μια επαναστατική διεθνή μέσω συζήτησης και συλλογικής δουλειάς.

Εκτός από τον Σάββα Μιχαήλ και τον Χόρχε Αλταμίρα που εκπροσωπούσαν το EEK και το PO, συμμετείχαν στο συνέδριο ο σύντροφος Ιωσήφ Άμπραμσον από το Κόμμα των Ρώσων Κομμουνιστών (RPK), ο Τσινγκίζ Τοπτσίγιεφ, εκπρόσωπος του Sosialist Elm (Σοσιαλιστική Θεωρία) από το Αζερμπαϊτζάν, η Ντανιέλα Πένκοβα, μαρξίστρια οικονομολόγος που διαχειρίζεται την ιστοσελίδα Dokumentalni από τη Βουλγαρία, ο Αζίζ Σαχ, αρθρογράφος της καθημερινής εφημερίδας Afrika από την Κύπρο. Oι Τάμας Κράους από το ουγγρικό μαρξιστικό περιοδικό Eszmelet, Δημήτρης Μιζάρας από τη Μαρξιστική Εργατική Ένωση (MTL) της Φινλανδίας, ο αντιπρόσωπος της Lenka - Κίνημα για την Κοινωνική Δικαιοσύνη Χακτάν Ρετζέπ Ισμαήλ από τη Μακεδονία και ο Γιούρι Σαχίν από την ουκρανική οργάνωση Ενάντια στο Ρεύμα, συνέβαλαν στην συζήτηση μέσω μηνυμάτων βίντεο. Αρκετοί ηγέτες του DIP και μαρξιστές διανοούμενοι από την Τουρκία που συγκεντρώνονται γύρω από το Devrimci Marksizm (Επαναστατικός Μαρξισμός - το θεωρητικό περιοδικό του DIP το οποίο έχει επίσης μια ετήσια αγγλική έκδοση) έκαναν επίσης σημαντικές συνεισφορές, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Η όλη εκδήλωση δεν πραγματοποιήθηκε με τη νοσταλγία μιας όμορφης στιγμής που επιβίωσε για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά αφιερώθηκε στην παρουσίαση ενός προγράμματος μελλοντικών επαναστάσεων και στην ανάγκη οικοδόμησης κομμάτων πρωτοπορίας για την πραγματοποίηση επικείμενων επαναστάσεων και νικηφόρων αγώνων! Ως αποτέλεσμα, ένα από τα πιο σημαντικότερα σημεία της συνδιάσκεψης ήταν [η συζήτηση] για την οικοδόμηση του παγκόσμιου κόμματος της επανάστασης της εργατικής τάξης.

Οι αποφάσεις της συνόδου των κομμάτων

Μετά τη συνδιάσκεψη, στις 4 Δεκεμβρίου, συναντήθηκαν εκπρόσωποι του DIP, του EEK και του PO για να συζητήσουν την τρέχουσα κατάσταση των κοινών εργασιών των τριών κομμάτων και για ν’ αποφασίσουν σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στο εξής. Σε εναρμόνιση με αυτόν τον στόχο, η σύνοδος αποφάσισε μια σειρά ψηφισμάτων για ένα σχέδιο δράσης.

Μεταξύ αυτών οι αποφάσεις που αφορούν:

Πρώτον, τις τρεις επόμενες συνεδριάσεις που θα συγκλιθούν μέσα σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο. Πρώτη εξ αυτών, μια διεθνής συνδιάσκεψη πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου 2018 στην Αργεντινή, ακολουθούμενη από μαζική δημόσια συνάντηση απ’ όσους συμμετείχαν στη συνδιάσκεψη. Η συνδιάσκεψη θα προετοιμάσει ένα διεθνές συνέδριο ή συνδιάσκεψη που θα λάβει χώρα τον Σεπτέμβριο, δηλαδή στην 80ή επέτειο από την ίδρυση της Τετάρτης Διεθνούς. Η τελευταία συνάντηση θα φιλοξενηθεί στην Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία, τον Ιανουάριο του 2019, συμπίπτοντας με την εκατονταετηρίδα της ίδρυσης της [Tρίτης] Κομμουνιστικής Διεθνούς. Μια ειδική σύνοδος σ’ αυτήν την συνάντηση θα είναι αφιερωμένη στη Ρόζα Λούξεμπουργκ, στον Καρλ Λήμπνεχτ και στον Λεό Γιόγκισες, τρεις δολοφονημένους ηγέτες του διεθνούς προλεταριάτου.

Δεύτερον, την έκδοση ενός δίγλωσσου θεωρητικού περιοδικού στα αγγλικά και στα ισπανικά για να διαδώσουμε τις απόψεις μας στα ιδεολογικά ζητήματα. Η έκδοση αυτή δε θα είναι πλατφόρμα φραξιονιστικών αντιπαραθέσεων, αλλά θα ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα της παγκόσμιας επανάστασης.

Τρίτον, την δημιουργία μιας ιστοσελίδας των κομμάτων, στην οποία θα αναλύονται από κοινού και θα γίνονται παρεμβάσεις σε πολιτικά ζητήματα. Για μια παρέμβαση στους ταξικούς αγώνες σε όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και σε όλο τον κόσμο από τα κόμματά μας και από μια σχετική εκπομπή.

Κατάληψη εργοστασίου από τους μεταλλεργάτες με το DIP στην ηγεσία

Καθώς συνεχιζόταν η συνάντηση, έρχονταν νέα από ένα εργοστάσιο μετάλλου στην Iστανμπούλ (Κωνσταντινούπολη), όπου το DIP διεξάγει οργανωτική δουλειά εδώ και μήνες. Ενάντια στην επίθεση των αφεντικών με απολύσεις, απαντώντας σε συνδικαλιστική δουλειά που πραγματοποίησε η επιτροπή εργοστασίων που σχηματίστηκε από τους εργαζόμενους όπου οι μαχητές του DIP ήταν στην ηγεσία, 600 μαχητικοί εργάτες ξεκίνησαν αρχικά μια απεργία και στη συνέχεια προχώρησαν σε κατάληψη του εργοστασίου. Τα αιτήματά τους ήταν η επαναπρόσληψη των απολυμένων εργατών και η αναγνώριση του συνδικάτου.

Μια μέρα πριν, κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης, οι εργαζόμενοι από το εργοστάσιο έστειλαν χαιρετιστήριο μήνυμα που έγραψε η επιτροπή του εργοστασίου, ζητώντας συγγνώμη για την απουσία τους από τη συνδιάσκεψη, στην οποία θα ήθελαν πολύ να συμμετάσχουν αλλά δεν μπόρεσαν να το κάνουν λόγω της έντονης κατάστασης στο εργοστάσιο.

Αυτά τα συμβολικά γεγονότα, πρώτον, η ολοκληρωμένη συνδιάσκεψη, δεύτερον η εξαιρετικά σημαντική συνάντηση μεταξύ των κομμάτων μας και ένα υποσύνολο ψηφισμάτων που εκφράστηκαν σε αυτήν και τρίτον -αποκορύφωμα και των δύο- μια κατάληψη εργοστασίου με το DIP στην ηγεσία στα όρια της πόλης όπου συγκλήθηκαν αυτές οι δύο συναντήσεις, σηματοδοτούν μια νέα και πολύ πιο ώριμη περίοδο στον αγώνα μας για την ίδρυση της Διεθνούς για να οδηγήσει τις μάζες της εργατικής τάξης στη νίκη της επανάστασης σε όλο τον κόσμο.

DIP (Devrimci Isçi Partisi – Επαναστατικό Εργατικό Κόμμα - Τουρκία)

EEK (Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα - Ελλάδα)

PO (Partido Obrero – Εργατικό Κόμμα -Αργεντινή)

Iανουάριος 2018

Μετάφραση Γιάν. Σιμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου