Μαρξιστικό Δελτίο

Το Μαρξιστικό Δελτίο έχει σκοπό να διαδώσει την επαναστατική θεωρία και να παρουσιάσει τον διάλογο των επαναστατικών ιδεών * Από τους κλασσικούς μέχρι τους σύγχρονους επαναστάτες διανοούμενους και αγωνιστές * Τίποτα το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο (Κ. Μαρξ) * thanasis.ane@gmail.com * Τα άρθρα δεν εκφράζουν και την ιστοσελίδα *

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Μαρξισμός 2016 - Μπορούμε!

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΘΩΙΔΟΥ 
Ένα τετραήμερο γεμάτο συζητήσεις αφιερωμένες στο πώς μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο θα είναι φέτος ο Μαρξισμός 2016 που γίνεται στις 19-22 Μάη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (παλιά ΑΣΟΕΕ) στην Αθήνα.

Από το 1988 που ξεκίνησε ο Μαρξισμός, κάθε χρόνο δίνει την ευκαιρία για πλούσια συζήτηση τόσο όσον αφορά τις κινηματικές μάχες στην Ελλάδα και διεθνώς όσο και για την θεωρία του επαναστατικού μαρξισμού.

Στο Μαρξισμό 2016 ένας από τους θεματικούς κύκλους συζητήσεων αφορά την ιστορία των επαναστάσεων και έχει τιτλο «1916 – 2016 Ένας αιώνας πολέμων και επαναστάσεων». Φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την «εξέγερση του Πάσχα» στην Ιρλανδία, η οποία ήταν ο προπομπός μιας σειράς εξεγέρσεων και επαναστάσεων που ακολούθησαν το τέλος του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, όπως η επανάσταση το ’17 στη Ρωσία, η ανατροπή του Κάιζερ στη Γερμανία το ’18, η επανάσταση στην Ουγγαρία το '19 και η Κόκκινη Διετία στην Ιταλία.

Οι συζητήσεις για την ιστορία των επαναστάσεων δε σταματούν εκεί. Συνεχίζονται με τα γεγονότα της δεκαετίας του '30 όπου σφραγίστηκε από την Μεγάλη Οικονομική Κρίση, την άνοδο του Χίτλερ στη Γερμανία και το τεράστιο κίνημα εργατικής αντίστασης σε όλον τον κόσμο. Ένα εργατικό κίνημα που απέναντι στην αδυναμία της σοσιαλδημοκρατίας να δώσει λύση, οργάνωσε τις μάχες ενάντια στους φασίστες, τη φτώχεια και την ανεργία, με μεγαλύτερο ιστορικό παράδειγμα το κίνημα των καταλήψεων στη Γαλλία τον Ιούνη του '36 και την επανάσταση ενάντια στο Φράνκο στην Ισπανία. Εκεί άνοιξε μια περίοδος δυαδικής εξουσίας όπου οι εργάτες και οι εργάτριες έφτασαν να ελέγχουν ολόκληρες πόλεις και οι αγρότες να καταλαμβάνουν τη γη των πλούσιων γαιοκτημόνων. Αλλά και στην Ελλάδα οι μάχες του εργατικού κινήματος κορυφώθηκαν με το Μάη του ’36 στη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα που ζούμε μέσα σε ακόμα πιο βαθιά κρίση από αυτή του '30, η άρχουσα τάξη εξαπολύει νέους πολέμους, καταδικάζει εκατομμύρια κόσμου στην ανεργία και την προσφυγιά και απειλεί την ανθρωπότητα με διωγμούς, φράχτες και στρατόπεδα συγκέντρωσης. Όμως μέσα από την αντίσταση σε όλες αυτές τις επιθέσεις γεννιέται μία νέα ριζοσπαστικοποίηση σε όλο τον πλανήτη.

Οι κύκλοι συζητήσεων με θέμα «Η εργατική τάξη πάει στον παράδεισο;» «Πώς παλεύουμε την καταπίεση», «Καπιταλισμός ζόμπι – Η μεγάλη ύφεση», «Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες – Να πέσουν οι φράχτες», «Στη φυλακή η Χρυσή Αυγή», είναι αφιερωμένοι στις μάχες που σήμερα έχουμε να δώσουμε στην Ελλάδα και διεθνώς.

Οι κύκλοι συζητήσεων “Επαναστάσεις και επαναστάτες στον 21ο αιώνα» και “Μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο” θα είναι οι θεματικές που θα προβάλουν τις λύσεις που έχει να δώσει το μεγάλο κίνημα αντίστασης που παλεύει και συντονίζεται σε όλο τον κόσμο και έχει τη δύναμη να κάνει πράξη τη δική του εναλλακτική της ανατροπής του καπιταλισμού.
Ναι, μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο! 19-22 Μάη στην ΑΣΟΕΕ απαντάμε καταφατικά, δυναμικά, επαναστατικά.

Μη χάσετε το Μαρξισμό 2016.

Ομιλητές απ’ όλη την αριστερά και από όλα τα κάστρα αντίστασης θα συμβάλουν με τις εισηγήσεις και τις αναλύσεις τους σε δεκάδες θέματα συζητήσεων.

Πέρσι στο Μαρξισμό του 2015 η συντριβή της δεξιάς κυβέρνησης είχε στρέψει τα μάτια όλου του κόσμου στην Ελλάδα. Τις συζητήσεις του Μαρξισμού διαπερνούσαν τα ερωτήματα πώς έφτασε η Αριστερά στην εκλογική νίκη και πώς το εργατικό κίνημα μπορεί να ξεπεράσει τα όρια του ρεφορμισμού, πώς μπορούν οι εργάτες να κυβερνήσουν.

Ο Μάικλ Ρόμπερτς, μαρξιστής οικονομολόγος, είχε μιλήσει για τη σχέση Καπιταλισμός και Κρίση και ο Άλεξ Καλλίνικος, ηγετικό μέλος του SWP στην Βρετανία, πανεπιστημιακός και συγγραφέας του βιβλίου Deciphering Capital, είχε μιλήσει για το Κεφάλαιο του Καρλ Μαρξ.

Ο Βολοντίμιρ Ισένκο διευθυντής του Κέντρου Κοινωνικών και Εργατικών Ερευνών στο Κίεβο, ανέλυσε την κρίση στην Ουκρανία. O Ουασίμ Ουαγκντί μέλος των Επαναστατών Σοσιαλιστών στην Αίγυπτο, μίλησε για την Επανάσταση και την αντεπανάσταση στην Αίγυπτο.

Ο Ντενί Γκοντάρ ακτιβιστής από το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα στη Γαλλία, παρουσίασε την πάλη ενάντια στην ισλαμοφοβία. Ο Δημήτρης Λιβιεράτος, ιστορικός και συγγραφέας πολλών βιβλίων για το εργατικό κίνημα μίλησε για την τελευταία μάχη του Άρη Βελουχιώτη.

Ο Μιχάλης Λυμπεράτος πανεπιστημιακός και συγγραφέας του βιβλίου «Από το ΕΑΜ στην ΕΔΑ» μίλησε για τα 70 χρόνια από το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Δημήτρης Μπελαντής, δικηγόρος και συγγραφέας, συμμετείχε στη συζήτηση με θέμα την Αριστερά και το κράτος. Ο Τάσος Κωστόπουλος δημοσιογράφος και συγγραφέας είχε μιλήσει για την πορεία από τα Τάγματα Ασφαλείας στη Χρυσή Αυγή.

Στα επόμενα φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης θα προβάλουμε τις φετινές συμμετοχές, ενώ σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει το πρόγραμμα των συζητήσεων.

Δηλώστε συμμετοχή!

H συμμετοχή για όλο το τετραήµερο Μαρξισµός 2016 κοστίζει 10 ευρώ. Για άνεργους και μαθητές 5 ευρώ. Εάν δηλώσετε μέχρι τις 1 Απρίλη η συμμετοχή πέφτει στα 7 ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής στην Iστοσελίδα www.sekonline.gr
Εργατική Αλληλεγγύη, 210 52 47140
Αναξαγόρα 14Α Ομόνοια, Αθήνα, Τ.Κ.: 105 52
Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο, www.marxistiko.gr, Φειδίου 14-16, Αθήνα, τηλ. 210 5247584, Εθνική Τράπεζα στον λογαριασμό:
162/768 339-16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου