Μαρξιστικό Δελτίο

Το Μαρξιστικό Δελτίο έχει σκοπό να διαδώσει την επαναστατική θεωρία και να παρουσιάσει τον διάλογο των επαναστατικών ιδεών * Από τους κλασσικούς μέχρι τους σύγχρονους επαναστάτες διανοούμενους και αγωνιστές * Τίποτα το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο (Κ. Μαρξ) * thanasis.ane@gmail.com * Τα άρθρα δεν εκφράζουν και την ιστοσελίδα *

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Προϋπολογισμός Σκληρής Νεοφιλελεύθερης Λιτότητας

Μαρία Μπόλαρη *
 
Ο προϋπολογισμός που έφερε στη Βουλή η ΝΔ είναι η πλήρης διάψευση της προεκλογικής δημαγωγίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είναι ένας προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός που θα ενι­σχύ­σει την κοι­νω­νι­κή ανι­σό­τη­τα, θα κάνει τους πλού­σιους πλου­σιό­τε­ρους και τους φτω­χούς φτω­χό­τε­ρους, συ­νε­χί­ζο­ντας στα­θε­ρά τη βα­σι­κή πο­λι­τι­κή που οι κα­θε­στω­τι­κές δυ­νά­μεις υιο­θέ­τη­σαν και υπη­ρέ­τη­σαν μετά το ξέ­σπα­σμα της κρί­σης. Δια­ψεύ­δε­ται έτσι πα­τα­γω­δώς η αυ­τα­πά­τη περί της «εξό­δου» από την κό­λα­ση των μνη­μο­νια­κών πο­λι­τι­κών τον Αύ­γου­στο του 2018. Και φω­τί­ζο­νται με ιδιαί­τε­ρο τρόπο οι με­γά­λες ευ­θύ­νες των κυ­βερ­νή­σε­ων ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, που εγκα­τέ­στη­σαν κι εμπέ­δω­σαν ορι­σμέ­να από τα πιο αντι­κοι­νω­νι­κά μέτρα, που σή­με­ρα κλη­ρο­νο­μεί και αξιο­ποιεί η ηγε­σία της ΝΔ.

Ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός του 2020 συ­νε­χί­ζει και εντεί­νει τη φο­ρο­ε­πι­δρο­μή –κυ­ρί­ως πάνω στα ερ­γα­τι­κά και λαϊκά ει­σο­δή­μα­τα– για να δια­σφα­λί­σει το «πλε­ό­να­σμα» του 3,5% του ΑΕΠ. Η υπό­σχε­ση του Μη­τσο­τά­κη για φο­ρο­ε­λα­φρύν­σεις για όλους απο­δει­κνύ­ε­ται κα­θα­ρό ψέμα: Οι συ­νο­λι­κοί άμε­σοι φόροι, που προ­βλέ­πει ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός, είναι αυ­ξη­μέ­νοι(!) στα 52,2 δισ. ευρώ, ένα­ντι των 51,4 δισ. το 2019. Αν συ­νυ­πο­λο­γί­σει κα­νείς τη σο­βα­ρή μεί­ω­ση της φο­ρο­λό­γη­σης των κερ­δών των επι­χει­ρή­σε­ων (από το 28% στο 24% φέτος και στο 20% του χρό­νου…) και τη μεί­ω­ση της φο­ρο­λό­γη­σης επί των με­ρι­σμά­των των με­τό­χων (από το 10% στο 5%) προ­κύ­πτει αβί­α­στα το συ­μπέ­ρα­σμα ότι οι άμε­σοι φόροι επί των μι­σθω­τών και των λαϊ­κών νοι­κο­κυ­ριών είναι αυτοί που θα πλη­ρώ­σουν τόσο τις φο­ρο­ε­λα­φρύν­σεις των κα­πι­τα­λι­στών, όσο και την αύ­ξη­ση των φο­ρο­λο­γι­κών εσό­δων του κρά­τους.

Η μεί­ω­ση του συ­ντε­λε­στή φο­ρο­λό­γη­σης των φτω­χών (με οι­κο­γε­νεια­κό ει­σό­δη­μα μέχρι 10.000 ευρώ) απο­δει­κνύ­ε­ται ελά­χι­στη, καθώς τα πρώτα 8.736 ευρώ ει­σο­δή­μα­τος είναι αφο­ρο­λό­γη­τα. Πα­ρε­μπι­πτό­ντως, απο­δει­κνύ­ε­ται ότι η φο­ρο­λό­γη­ση αυτής της κα­τη­γο­ρί­ας των πιο φτω­χών ερ­γα­ζο­μέ­νων έχει αυ­ξη­θεί κατά 300% σε σχέση με το 2013, κυ­ρί­ως ως συ­νέ­πεια της μεί­ω­σης του αφο­ρο­λό­γη­του ορίου, που φέρει την υπο­γρα­φή του Ευ­κλεί­δη Τσα­κα­λώ­του.

Οι έμ­με­σοι φόροι (ΦΠΑ), οι πιο σκλη­ροί και άδι­κοι φόροι πάνω στη λαϊκή κα­τα­νά­λω­ση, πα­ρό­τι στην Ελ­λά­δα έχουν φτά­σει σε πο­σο­στό ρεκόρ με­τα­ξύ των χωρών της ΕΕ, θα αυ­ξη­θούν(!) το 2020 σε 28,6 δισ. ευρώ, ένα­ντι των 27,9 δισ. το 2019. Και υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι ένα τε­ρά­στιο πο­σο­στό από αυτό το χα­ρά­τσι δεν φτά­νει ποτέ στα δη­μό­σια τα­μεία, απο­τε­λώ­ντας έτσι μια άτυπη, αλλά γεν­ναιό­δω­ρη ενί­σχυ­ση των επι­χει­ρή­σε­ων.

Αυτή η ει­κό­να της αδί­στα­κτης φο­ρο­ε­πι­δρο­μής πι­θα­νό­τα­τα θα απο­δει­χθεί χει­ρό­τε­ρη, καθώς δεν έχουν συ­νυ­πο­λο­γι­στεί οι συ­νέ­πειες που θα φέρει η υπο­χρέ­ω­ση της αύ­ξη­σης των ηλε­κτρο­νι­κών συ­ναλ­λα­γών στο 30% του ει­σο­δή­μα­τος και η αύ­ξη­ση των αντι­κει­με­νι­κών αξιών των ακι­νή­των που θα επι­φέ­ρει αύ­ξη­ση του συ­νο­λι­κού όγκου του ΕΝΦΙΑ.

Η νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη προ­σή­λω­ση της ΝΔ απο­δει­κνύ­ε­ται στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό με τη με­γα­λύ­τε­ρη μεί­ω­ση ων δα­πα­νών. Την ώρα που οι ερ­γο­δο­τι­κές ει­σφο­ρές μειώ­νο­νται (κατ’ εκτί­μη­ση περί τα 125 εκατ. ευρώ), οι δα­πά­νες του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού για τις συ­ντά­ξεις μειώ­νο­νται πάνω από 500 εκατ. ευρώ, ξε­περ­νώ­ντας προς τα κάτω το άθλιο επί­πε­δο χρη­μα­το­δό­τη­σης των τα­μεί­ων που πα­ρέ­δω­σε ο Αλ. Τσί­πρας. Οι δα­πά­νες για την υγεία θα μειω­θούν το 2020 κατά 4,5% και, αν συ­γκρι­θούν με το (χα­μη­λό) επί­πε­δο του 2013, προ­κύ­πτει μια συ­ντρι­πτι­κή μεί­ω­ση των δα­πα­νών για την υγεία της τάξης του 28,5%! Έτσι έχει δρο­μο­λο­γη­θεί η επέ­λα­ση του ιδιω­τι­κού τομέα στην υγεία και η αθλιό­τη­τα που οι ερ­γα­ζό­με­νοι αντι­με­τω­πί­ζουν στα δη­μό­σια νο­σο­κο­μεία.

Η γε­νι­κή πο­λι­τι­κή της κυ­βέρ­νη­σης, την οποία υιο­θε­τεί ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός, είναι να πα­ρα­μεί­νουν «πα­γω­μέ­νοι» οι μι­σθοί και οι συ­ντά­ξεις. Αν συ­νυ­πο­λο­γί­σου­με όμως ότι στα τε­λευ­ταία χρό­νια τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ κά­νουν λόγο για «ανά­πτυ­ξη», για με­γέ­θυν­ση του ΑΕΠ, προ­κύ­πτει το συ­μπέ­ρα­σμα ότι υπο­χω­ρεί στα­θε­ρά το με­ρί­διο των μι­σθών και των συ­ντά­ξε­ων, ως πο­σο­στό του ΑΕΠ. Η πε­ρί­ο­δος της κρί­σης αξιο­ποι­ή­θη­κε από τις κα­θε­στω­τι­κές δυ­νά­μεις, με τη στα­θε­ρή υπο­στή­ρι­ξη των κυ­βερ­νή­σε­ων της πε­ριό­δου αυτής και των αντί­στοι­χων προ­ϋ­πο­λο­γι­σμών του κρά­τους, για να διευ­ρυν­θούν ση­μα­ντι­κά οι κοι­νω­νι­κές ανι­σό­τη­τες.

Ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός του Μη­τσο­τά­κη έχει ως στόχο ανά­πτυ­ξη 2,8% του ΑΕΠ μέσα στο 2020. Η διε­θνής επι­δεί­νω­ση των οι­κο­νο­μι­κών με­γε­θών μπο­ρεί εύ­κο­λα να τι­νά­ξει στον αέρα αυτή την, έτσι κι αλ­λιώς αστα­θή, «αι­σιο­δο­ξία». Και τότε, οι αυ­τό­μα­τοι μη­χα­νι­σμοί δη­μο­σιο­νο­μι­κής εγ­γύ­η­σης «πλε­ο­νά­σμα­τος» –οι μη­χα­νι­σμοί που έχουν εγκα­τα­στή­σει οι μνη­μο­νια­κές συμ­φω­νί­ες με τους δα­νει­στές– θα τε­θούν σε λει­τουρ­γία. Επι­βάλ­λο­ντας άμεσα μέτρα πρό­σθε­της λι­τό­τη­τας.

Οι ερ­γα­ζό­με­νοι δεν έχουν κα­νέ­να λόγο για αυ­τα­πά­τες απέ­να­ντι στην πο­λι­τι­κή του Μη­τσο­τά­κη, που απο­τυ­πώ­νε­ται στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό. Δεν έχουν λόγο να ξε­γε­λα­στούν από τα ελά­χι­στα φι­λο­δω­ρή­μα­τα που δίνει για «ξε­κάρ­φω­μα» σε μι­κρές κα­τη­γο­ρί­ες των πιο φτω­χών από τους φτω­χούς και μά­λι­στα φρο­ντί­ζο­ντας να δια­σφα­λί­σει το κό­στος αυτών των φι­λο­δω­ρη­μά­των από ανά­λο­γες πε­ρι­κο­πές σε άλλες κα­τη­γο­ρί­ες φτω­χών.

Η πάλη για αυ­ξή­σεις στους μι­σθούς και στις συ­ντά­ξεις, για μεί­ω­ση της φο­ρο­λό­γη­σης των μι­σθω­τών και των λαϊ­κών νοι­κο­κυ­ριών, για αύ­ξη­ση των κοι­νω­νι­κών δα­πα­νών κ.ο.κ. είναι το «πρό­γραμ­μα» της επο­χής για την κοι­νω­νι­κή πλειο­ψη­φία. Σε άμεση σύ­γκρου­ση με την κυ­βέρ­νη­ση Μη­τσο­τά­κη, αλλά και χωρίς αυ­τα­πά­τες για όσους της άνοι­ξαν το δρόμο.

*Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από την Ερ­γα­τι­κή Αρι­στε­ρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου