Μαρξιστικό Δελτίο

Το Μαρξιστικό Δελτίο έχει σκοπό να διαδώσει την επαναστατική θεωρία και να παρουσιάσει τον διάλογο των επαναστατικών ιδεών * Από τους κλασσικούς μέχρι τους σύγχρονους επαναστάτες διανοούμενους και αγωνιστές * Τίποτα το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο (Κ. Μαρξ) * thanasis.ane@gmail.com * Τα άρθρα δεν εκφράζουν και την ιστοσελίδα *

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Διακήρυξη της διεθνιστικής συνάντησης Κωνσταντινούπολης για την Βενεζουέλα

Κάτω το ιμπεριαλιστικό πραξικόπημα!

Υπερασπίστε τη Βενεζουέλα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους λακέδες του!

Εμπρός για μια εργατική λύση στην κατάσταση της Βενεζουέλας!

Η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει μια απόπειρα πραξικοπήματος οργανωμένου από τον ιμπεριαλισμό. Οι συνωμότες του πραξικοπήματος δεν πολυπροσέχουν να το συγκαλύψουν κάτω από μια δημοκρατική μάσκα, με την συνταγματική τάχα αξίωση της μαριονέτας τους Γκουαϊδό και στο όνομα της «καθολικής ψηφοφορίας». Το πραξικόπημα αυτό υποστηρίζεται από αντιδραστικές κυβερνήσεις, μαζί κι εκείνων στη Λατινική Αμερική όπως, ιδιαίτερα, του σημαιοφόρου του Τραμπ φασίστα Μπολσονάρο. Εμείς, τα κόμματα και οι οργανώσεις που υπογράφουν αυτή τη δήλωση, δηλώνουμε ότι είμαστε σαφέστατα αντίθετοι σε αυτήν την προσπάθεια πραξικοπήματος που προσπαθεί να ανατρέψει το Μαδούρο και την κυβέρνηση της Βενεζουέλας!

Σήμερα, ο λαός της Βενεζουέλας πιέζεται με αποκλεισμό πολιτικό και οικονομικό. Αυτός ο αποκλεισμός έχει στόχο να αναγκάσει τον λαό της Βενεζουέλας να συνθηκολογήσει με τους ιμπεριαλιστές και τους συνεργάτες τους μέσα κι έξω από την χώρα. Δεν μπορεί να γίνεται λόγος για άσκηση της ελεύθερης βούλησης και συνάμα ο αποκλεισμός να συνεχίζεται. Η αλήθεια είναι ότι, σίγουρα, μπαίνει σε εφαρμογή ο σφετερισμός της βούλησης του λαού. Δηλώνουμε ότι αγωνιζόμαστε ενάντια σε αυτόν τον οικονομικό και πολιτικό αποκλεισμό του ιμπεριαλισμού ενάντια στη Βενεζουέλα!

Καταγγέλλουμε αυτή την κλιμάκωση που ισχυρίζεται ότι γίνεται στο όνομα της «δημοκρατίας», την στιγμή που κατευθύνεται από έναν Γιάνκη μεγιστάνα, ο οποίος διεξάγει αδίστακτους διωγμούς κατά των μεταναστών, των μειονοτήτων, των γυναικών και των δικαιωμάτων τους και αποσκοπεί στην ενίσχυση του ρόλου των ΗΠΑ ως διεθνούς χωροφύλακα, καταστρέφοντας ολόκληρους λαούς στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Είναι μια επίθεση με επικεφαλής έναν περιβόητο Βραζιλιάνο φασίστα, που περιβάλλεται από το στρατό, κι ο οποίος κατέληξε να φτάσει στην εξουσία μετά την απαγόρευση της υποψηφιότητας του Λούλα και μετά από ένα πραξικόπημα που καθαίρεσε την κυβέρνηση της Ντίλμα Ρούσεφ.

Καταγγέλλουμε την υποκρισία και την διπλοπροσωπία των υποστηρικτών αυτής της κλιμάκωσης, από εκείνους που δεν διστάζουν να στηρίξουν αιματηρές και κτηνώδεις δικτατοριών, όπως αυτή του Σαουδάραβα πρίγκιπα Μωχάμεντ Μπιν Σαλμάν, υπεύθυνου για τον πρόσφατο διαμελισμό του δημοσιογράφου Κασόγκι επειδή ήταν ενάντιος στο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας ,μέσα στο προξενείο της χώρας αυτής στην Τουρκία .

Η σύγκρουση δεν έχει μόνο πολιτικό και οικονομικό χαρακτήρα. Ο ιμπεριαλισμός απειλή και στρατιωτικά την Βενεζουέλα. Αυτή η σχεδιαζόμενη στρατιωτική επίθεση ενδεχόμενα να συμπεριλάβει και την Κούβα. Είτε λάβει χώρα με τη μορφή του στρατιωτικού πραξικοπήματος, είτε με την έναρξη ενός αιματηρού εμφυλίου πολέμου είτε με την άμεση στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ και των τοπικών αντιπροσώπων της, δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε ενάντια σε κάθε τέτοιου είδους επέμβαση! Υπερασπιζόμαστε τη Βενεζουέλα -και την Κούβα επίσης- ενάντια στην ιμπεριαλιστική στρατιωτική επίθεση!

Η κατάσταση στη Βενεζουέλα συνδέεται στενά με τη διεθνή κατάσταση. Με τις ΗΠΑ υπό την κυριαρχία του Τραμπ, με τους εμπορικούς πολέμους, ειδικά εκείνο που στοχεύει στην Κίνα, με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τους πυρηνικούς πυραύλους μέσης εμβέλειας, με τις απειλές κατά της Βόρειας Κορέας, αμε την πόσυρση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και τις αλλεπάλληλες κυρώσεις που εξαπολύονται ενάντια του.. Τώρα, ο ιμπεριαλισμός βρίσκεται και πάλι στην επίθεση, αυτή τη φορά ενάντια στη Βενεζουέλα.

Από την άλλη μεριά, σε αντιπαράθεση με αυτήν και άλλες αντιδραστικές εξελίξεις, εκδηλώνεται ένα νέο κύμα ταξικών αγώνων, όπως φαίνεται στο κίνημα των κίτρινων γιλέκων στην Γαλλία και τις λαϊκές εξεγέρσεις σε ένα μεγάλο αριθμό άλλων χωρών, που αποκτούν αποφασιστική σημασία. Οι προλετάριοι και οι εργαζόμενες μάζες του κόσμου είναι και πάλι έτοιμες να αναλάβουν μεγάλους αγώνες συγκροτώντας τον αντίθετο πόλο απέναντι στις βάρβαρες τάσεις που γεννά συνεχώς η παγκόσμια κρίση.

Σε διεθνές επίπεδο, βρισκόμαστε στο σημείο όπου δεν υπάρχει μέσος δρόμος σε αυτόν τον πλανήτη, που σπαράζεται από ασυμβίβαστους ταξικούς ανταγωνισμούς κι όπου η πλειοψηφία των εργαζόμενων κυβερνάται από μια χούφτα παρασιτικών εκμεταλλευτών! Σήμερα, η οικονομική κατάσταση στη Βενεζουέλα είναι τρομερή. Ο λαός βρίσκεται σε μεγάλη δυστυχία.

Η Βενεζουέλα έχει αναλάβει ξανά την κυριαρχία της διαχείρισης των πετρελαϊκών της πόρων, αλλά τα ιμπεριαλιστικά μονοπώλια όπως η αμερικανική Chevron, η ευρωπαϊκή Total και η Statoil συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους σε συμφωνία με την κυβέρνηση. Τα δύο τρίτα της οικονομίας της χώρας βρίσκονται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα. Η οικονομία της αγοράς δεν έχει χάσει τη δεσπόζουσα θέση της. Η εργατική τάξη εμποδίστηκε από το να οργανωθεί ανεξάρτητα και να διαμορφώσει όργανα πολιτικής εξουσίας˙ η χώρα εξακολούθησε να κυβερνάται από μια αστική κοινοβουλευτική πολιτική δομή. Η οικονομία, η οποία τώρα βομβαρδίζεται από ιμπεριαλιστικές κυρώσεις, οδηγείται σε κατάρρευση από το σαμποτάζ του ιδιωτικού τομέα από τα μέσα. Το αστικό κοινοβούλιο έχει μετατραπεί στο επιτελείο του πραξικοπήματος.

Καμία μέση οδός για τη Βενεζουέλα! Είτε θα πνιγεί στα χέρια του ιμπεριαλισμού είτε θα σωθεί μέσω μιας εργατικής κυβέρνησης!

Προειδοποιούμε ότι εάν η απόπειρα πραξικοπήματος είναι νικηφόρα, η Βενεζουέλα θα ζήσει μια τεράστια στέρηση του μεταλλευτικού της πλούτου, την απώλεια σημαντικών κατακτήσεων και τηνεφαρμογή σχεδίων λιτότητας από το ΔΝΤ, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, την Αργεντινή και άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής, δηλαδή, νέες ελλείψεις και στερήσεις.

Οποιαδήποτε προσπάθεια επίτευξης συμβιβασμού με τον ιμπεριαλισμό και απόρριψης της κατάργησης της καπιταλιστικής βάση είναι καταδικασμένη σε αδιέξοδο. Η μόνη διέξοδος βρίσκεται στην κατάργηση του εξωτερικού χρέους, την απαλλοτρίωση των εταιρειών πετρελαίου, θέτοντας την βιομηχανία πετρελαίου κάτω από εργατικό έλεγχο, την απαλλοτρίωση του πλούτου που αποκτάται από την αστική τάξη μέσα από τη λεηλασία της χώρας, με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εθνικοποιήσεων χωρίς καμία αποζημίωση ώστε να ξηλωθούν οι πραξικοπηματίες από την οικονομική δύναμη που κατέχουν και επίσης για να θέσει τέρμα στην κρίση που εκδηλώνεται από τον υπερπληθωρισμό, τους χαμηλούς μισθούς, την ανεργία και μια πραγματική αναρχία στην αγορά. Πρέπει να διευκολυνθεί κάθε είδους αυτοοργάνωση της εργατικής τάξης για να εξασφαλιστεί η πολιτική και οργανωτική ανεξαρτησία της, είτε στα εργοστάσια και στους χώρους εργασίας, είτε στις αστικές γειτονιές, είτε την ύπαιθρο. Η εργατική τάξη της Βενεζουέλας πρέπει να εξοπλισθεί ενάντια στην απόπειρα ιμπεριαλιστικού πραξικοπήματος. Θα πρέπει να σχηματιστούν στρατιωτικές επιτροπές από φαντάρους ώστε να τσακίσουν κάθε κίνηση μεταξύ των αξιωματικών να υποστηρίξουν το ιμπεριαλιστικό πραξικόπημα. Σίγουρα, τα μέτρα αυτά μπορούν να υλοποιηθούν πλήρως και με συνέπεια μόνο από μια εργατική κυβέρνηση στη Βενεζουέλα.

Καλούμε όλα τα κόμματα και τα κινήματα της εργατικής τάξης, τους σοσιαλιστές και τους αντιιμπεριαλιστές σε όλο τον κόσμο να ενωθούν ενάντια στην προσπάθεια ιμπεριαλιστικού πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα, να οργανώσουν την αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας και να δώσουν ένα διεθνή αγώνα για να βοηθήσουν τους εργάτες της Βενεζουέλας να φτάσουν στην ταξική λύση στην κρίση. Η ήττα του ιμπεριαλισμού περνά μέσα από την κινητοποίηση των μαζών ενάντια στην ιμπεριαλιστική συνωμοσία, καταφέρνοντας όσο το δυνατόν περισσότερα χτυπήματα στους ιμπεριαλιστές και στους συνεργάτες τους στις χώρες μας, καθώς και μέσα από την σοσιαλιστική ενοποίηση Λατινικής Αμερικής.

Προειδοποιούμε για τη σοβαρότητα της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά αντιτιθέμεθα στο ιμπεριαλιστικό σχέδιο που με δικαιολογία για επείγουσα βοήθεια επιδιώκουν να διεισδύσουν πολιτικά στη χώρα και να τη μετατρέψουν σε αποικία. Καλούμε τους εργαζόμενους, ιδίως στη Λατινική Αμερική, να οργανώσουν τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια υπό τον έλεγχο των συνδικαλιστικών συνομοσπονδιών και αντιπροσώπων των εργαζομένων εκλεγμένων στους χώρους δουλειάς τους.



Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός!

Οι υπογράφοντες:

PO -Αργεντινή

EEK -Ελλάδα

DIP -Τουρκία

MTL -Φινλανδία

ROR -Γαλλία

PT -Ουρουγουάη

OKP -Ρωσία

RPK -Ρωσία

Eszmelet -Ουγγαρία

Levica -Μακεδονία

Marks21 -Σερβία

FondaziaDokumentalni -Βουλγαρία

23 September -Βουλγαρία

Heqiqat -Αζερμπαϊτζάν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου