Μαρξιστικό Δελτίο

Το Μαρξιστικό Δελτίο έχει σκοπό να διαδώσει την επαναστατική θεωρία και να παρουσιάσει τον διάλογο των επαναστατικών ιδεών * Από τους κλασσικούς μέχρι τους σύγχρονους επαναστάτες διανοούμενους και αγωνιστές * Τίποτα το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο (Κ. Μαρξ) * thanasis.ane@gmail.com * Τα άρθρα δεν εκφράζουν και την ιστοσελίδα *

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Προς Tο Σοσιαλισμό ή Προς Τον Καπιταλισμό – Λέον Τρότσκι

Σειρά: Πολιτική
Χρονολογία Έκδοσης: Μάρτης 2017
Οι Εκδόσεις Εργατική πάλη εκδίδουν το βιβλίο του Λέον Τρότσκι, Προς τον Σοσιαλισμό ή Προς τον Καπιταλισμό, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο-Σεπτέμβρη του 1925 με τη μορφή άρθρων στην εφημερίδα «Πράβντα». Το θέμα του είναι ένας πρώτος απολογισμός των πρώτων οκτώ χρόνων λειτουργίας της Σοβιετικής Οικονομίας, ιδιαίτερα της Νέας Οικονομικής Πολιτικής (ΝΕΠ) και μια εκτίμηση των τάσεων εξέλιξης και των προοπτικών της.
Αυτό το βιβλίο του Τρότσκι, όπως και σχεδόν όλα τα άλλα, δέχτηκε επιθέσεις από τους Μπουχάριν-Στάλιν κλπ, γιατί δήθεν αποτελούσε αναθεώρηση των απόψεων του Λένιν . Φυσικά επρόκειτο για μια από τις συνηθισμένες λασπολογίες της ανερχόμενης εκείνη την εποχή σταλινικής γραφειοκρατίας. Γιατί το βιβλίο όχι μόνο δεν αναθεωρεί τις απόψεις του Λένιν για τη ΝΕΠ, αλλά τις συμπληρώνει και τις αναπτύσσει, επεκτείνοντας όσα είχαν υποστηριχτεί από τον ίδιο και τον Τρότσκι για την οικονομική εξέλιξη ανάμεσα στο 10ο και 13ο Συνέδριο του Μπολσεβίκικου Κόμματος και είχαν γίνει αποδεκτά από την πλειοψηφία του.

Οι Εκδόσεις Εργατική Πάλη κυκλοφορούν αυτό το βιβλίο με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση. Ωστόσο, το κείμενο αυτό δεν έχει μόνο ιστορική αξία, είναι χρήσιμο και σήμερα. Γιατί ανάμεσα σ’ άλλα, αναλύει και εξετάζει: α) το σοσιαλιστικό σχεδιασμό, β) τις σχέσεις Σχεδιασμένης οικονομίας και Αγοράς, γ) τη μεγάλη σημασία και τη καλή λειτουργία των σοβιετικών θεσμών (Σοβιέτ, Εργατική Δημοκρατία, Συνδικάτα, Συνεταιρισμοί, Κόμμα) σαν βασική προϋπόθεση για μια σωστή ισορροπία ανάμεσα στη κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία και την Αγορά. 

Θέματα εξαιρετικά κρίσιμα για την οικοδόμηση της ΕΣΣΔ στα πρώτα δύσκολα χρόνια, όπως και για κάθε μεταβατική οικονομία.
Στην έκδοση αυτή συμπεριλαμβάνονται ακόμη δυο κείμενα του Τρότσκι. Το πρώτο, Προβλήματα της Ανάπτυξης της ΕΣΣΔ, γράφτηκε το 1931 κατά τη διάρκεια που στην ΕΣΣΔ εφαρμόζονταν το Πρώτο Πεντάχρονο Πλάνο. Το δεύτερο, Η Σοβιετική Οικονομία σε Κίνδυνο, γράφτηκε το 1932, που όπως φαίνεται και από τον τίτλο κάνει τις πρώτες προειδοποιήσεις για ότι επρόκειτο να ακολουθήσει και να επιβεβαιωθεί μετά κάποια χρόνια.
Από τον Πρόλογο

Πηγή : okde  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου