Μαρξιστικό Δελτίο

Το Μαρξιστικό Δελτίο έχει σκοπό να διαδώσει την επαναστατική θεωρία και να παρουσιάσει τον διάλογο των επαναστατικών ιδεών * Από τους κλασσικούς μέχρι τους σύγχρονους επαναστάτες διανοούμενους και αγωνιστές * Τίποτα το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο (Κ. Μαρξ) * thanasis.ane@gmail.com * Τα άρθρα δεν εκφράζουν και την ιστοσελίδα *

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

ΔΙ (ΕΕ) ΕΞΟΔΟΣ: Πρωτοβουλία Αγώνα Για Την Αποδέσμευση Από Την ΕΕ (Μια πρόταση)

Θ. Μαράκης
ΔΙ (ΕΕ) ΕΞΟΔΟΣ
Πρωτοβουλία Αγώνα για την αποδέσμευση από την ΕΕ
Μια πρόταση
Κατ’ αρχή να τονίσουμε ότι η ΔΙ (ΕΕ) ΞΟΔΟΣ, η πρωτοβουλία αγώνα για την αποδέσμευση μας από την ΕΕ είναι μια πρωτοβουλία μετωπική η οποία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Στοχεύει να συμπεριλάβει στις γραμμές τη σύμφωνα με την ανακοίνωσή της: «..... συλλογικότητες, αγωνιστές, εργαζόμενους, επιστήμονες, ανθρώπους της τέχνης, του πολιτισμού, των δικαιωμάτων, τοπικές κινήσεις, εργατικές συλλογικότητες, κινήσεις αλληλεγγύης, με δημοκρατικές διαδικασίες.»
Νομίζουμε ότι πολύ σωστά: «...θα προσπαθήσει να συνδεθεί με τους αγώνες σε ολόκληρη την Ευρώπη, στο πλευρό των εργατών και της νεολαίας...»
Συμφωνούμε απόλυτα με με τη θέση ότι: «Κάνουν μεγάλο λάθος όσοι πιστεύουν ότι η ΕΕ μπορεί να μεταρρυθμιστεί “από τα μέσα”».

 Αλλά δεν λέει όλη την αλήθεια η διαπίστωση ότι: «Η κρίση δεν είναι “ατύχημα” αλλά στόχος και αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ». Θεωρούμε ότι η πολιτική της ΕΕ είναι παράγωγο της κρίσης του ευρωπαϊκού καπιταλισμού και όχι η κρίση παράγωγο της πολιτικής της ΕΕ έχει τη σημασία του, γιατί αναιρεί την σωστή διαπίστωση ότι, η ΕΕ δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί «από τα μέσα», γιατί αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ότι η Ευρωπαϊκός καπιταλισμός μπορεί να βγει από την κρίση με μια άλλη πολιτική. Δεν είναι σχολαστικισμός αλλά στην πολιτική χρειάζεται να ακριβολογούμε ιδιαίτερα όταν διαπιστώνεται ότι στο κίνημα υπάρχει σύγχυση, που «εμποδίζει την ανάπτυξη κινημάτων διεκδίκησης».
Αυτό επίσης έχει την σημασία του όταν προβάλλουμε το πρόγραμμα της ΔΙ (ΕΕ) ΞΞΟΔΟΥ. Πολύ σωστά τονίζεται ότι: «Δεν έχουμε την αυταπάτη ότι εκτός ΕΕ τα πράγματα θα είναι ριζικά διαφορετικά, αν ο συσχετισμός των δυνάμεων εξακολουθεί να είναι ο σημερινός.»
Ότι: «ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΜΙΑΝ ΑΛΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ», αλλά για να διαλύσουμε τις αυταπάτες της ΤΙΝΑ (Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση) πρέπει να δώσουμε στην ΑΛΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ταξικό πρόσημο.
Η ΔΙ (ΕΕ) ΞΟΔΟΣ είναι αλήθεια ότι έχει και προτείνει ΜΙΑΝ ΑΛΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, άλλωστε αν δεν το έκανε δεν θα είχε λόγω ύπαρξης· συγκεκριμένα γράφει: «..θα προσπαθήσει να συνδέσει το αίτημα της αποδέσμευσης από ευρώ και ΕΕ με την πάλη ενάντια στα παλιά και νέα μνημόνια, ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όποια άλλη κυβέρνηση τα εφαρμόζει, με την πάλη για μονομερή διαγραφή του χρέους, για εθνικοποίηση των τραπεζών και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας, κάτω από εργατικό και λαϊκό έλεγχο, για την άμεση βελτίωση της ζωής των εργαζομένων και την ικανοποίηση των στόχων του εργατικού και λαϊκού κινήματος, για την πάλη ενάντια στην Ευρώπη -Φρούριο, με τον αγώνα ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, με την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών, για την πάλη ενάντια στον φασισμό.»
Συμφωνούμε με το περιεχόμενο της «άλλης πολιτικής» όμως έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα, απουσιάζει η προοπτική: στο ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΕ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΣΤΙΚΟΫ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ είναι επιβεβλημένο να πούμε ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ, ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΩΜΕΝΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ. Γιατί η δεν υπάρχει έξοδος από την ΕΕ χωρίς την σοσιαλιστική προοπτική για την Ελλάδα. Γιατί η Ευρώπη δεν μπορεί να επιβιώσει διασπασμένη σε έθνη κράτη, επειδή μας έδωσε δύο παγκόσμιους πολέμους, επειδή σε καπιταλιστική βάση η ΕΕ μόνο βαρβαρότητα μπορεί να προσφέρει στους λαούς. Επειδή δεν μπορεί να επιβιώσει για πολύ μια Ελλάδα σοσιαλιστική, μέσα σε μια καπιταλιστική Ευρώπη. Γι’ αυτό χρειάζεται να προβάλουμε δυνατά από τώρα το σύνθημα της Ενωμένης Σοσιαλιστικής Ευρώπης.
Το επιχείρημα ότι δεν είναι αυτή την στιγμή ώριμο ένα τέτοιο σύνθημα για την πρωτοβουλία ΔΙ (ΕΕ) ΞΟΔΟ, που έχει πλατύ χαρακτήρα, δείχνει προσαρμογή στη σύγχυση που κυριαρχεί στις πλατιές λαϊκές μάζες σήμερα. Η προσαρμογή δεν θα βοηθήσει ποτέ τις μάζες και την πρωτοπορία να βγουν από τη σύγχυσή τους και κατά συνέπεια εμποδίζει τη ΔΙ( ΕΕ) ΞΟΔΟ να γίνει ένα μαζικό κίνημα διεκδίκησης. Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε καθαρά και ολοκληρωμένα συνθήματα.
Θ. Μαράκης
Μέλος ΔΙ (ΕΕ) ΞΟΔΟΥ Ν. Σμύρνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου