Μαρξιστικό Δελτίο

Το Μαρξιστικό Δελτίο έχει σκοπό να διαδώσει την επαναστατική θεωρία και να παρουσιάσει τον διάλογο των επαναστατικών ιδεών * Από τους κλασσικούς μέχρι τους σύγχρονους επαναστάτες διανοούμενους και αγωνιστές * Τίποτα το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο (Κ. Μαρξ) * thanasis.ane@gmail.com * Τα άρθρα δεν εκφράζουν και την ιστοσελίδα *

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Η Προστασία Δεν Είναι Ποτέ Τσάμπα

Γιάννης Ελαφρός
 
▸ Μόνο τις βάσεις κάνει… αορίστου η κυβέρνηση της ΝΔ

Βρήκαν προστάτη και το πανηγυρίζουν. Παλιότερα υπήρχε, έστω, μια κάποια διακριτικότητα. Την Πέμπτη ο Ν. Δένδιας συνυπέγραψε στις ΗΠΑ με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν τη νέα συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ. «Η υπογραφή της αποτελεί ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη περιοχή μας», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης. 
 
Η συμφωνία έχει πενταετή διάρκεια, δύο έτη παράταση εάν κάποιο από τα δύο κράτη την καταγγείλει και αυτόματη ανανέωση με αόριστη διάρκεια. Η κυβέρνηση της ΝΔ, που θέλει παντού συμβασιούχους (όπως στην Υγεία), μετατρέπει σε… αορίστου τις αμερικανικές βάσεις! Πέρα από τη χρονική άνεση που δίνει στις ΗΠΑ για να προχωρήσουν έργα υποδομής, η συμφωνία προβλέπει τον πολλαπλασιασμό των βάσεων. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είχαν πέσει 20 τοποθεσίες για δημιουργία νέων βάσεων, με την κυβέρνηση να επιθυμεί διακαώς να αυξηθεί το αμερικανικό «στρατιωτικό αποτύπωμα» στην Ελλάδα. «Ευρωπαϊκές χώρες είναι πλέον διατεθειμένες να πληρώσουν προκειμένου να διατηρηθεί η αμερικανική παρουσία στο έδαφος τους», δήλωσε στο Βήμα ο Ν. Δένδιας. «Η Ελλάδα αποτελεί την εξαίρεση», συμπλήρωσε. Δηλαδή μπράβο μας που κρατάμε τις αμερικανικές βάσεις τσάμπα, οι άλλοι (ποιοι άραγε;) πληρώνουν κι από πάνω!

Βεβαίως δεν είναι και τόσο τσάμπα η ελληνο-αμερικανική συνεργασία. Πέρα από τα όπλα που συστηματικά αγοράζει η Ελλάδα (ακόμα και στην περίοδο των μνημονίων ήταν δεύτερη σε στρατιωτικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ), οι ΗΠΑ αποκτούν άμεσα τέσσερις νέες βάσεις: Το στρατόπεδο «Γιαννούλη» στην Αλεξανδρούπολη, δίπλα στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο της πόλης. Το στρατόπεδο «Γεωργούλα» στη Νέα Ιωνία Βόλου, που συνδυάζεται με την αμερικανική παρουσία σε Λάρισα και Στεφανοβίκειο. Το Πεδίο Βολής στο Λιτόχωρο, όπου εξασκούνταν δυνάμεις των ΗΠΑ και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, επεκτείνεται η τεράστια βάση της Σούδας. Υπάρχουν ακόμα η Ανδραβίδα, ο Άραξος, η Καλαμάτα για συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Και όπως ορίζει η συμφωνία ανά πάσα στιγμή οι «φονιάδες των λαών» μπορούν να πατήσουν όπου επιθυμούν, μετατρέποντας όλη τη χώρα σε πολεμικό προγεφύρωμα των ΗΠΑ.

Τόσο ο Ν. Δένδιας όσο και ο Κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζουν το ότι οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας, πως της αναγνωρίζουν «ηγετικό ρόλο» στην περιοχή και δηλώνουν πως θα υπερασπιστούν τα «κυριαρχικά δικαιώματα» κλπ. Καταρχάς όλα αυτά θα κριθούν τελικά από τα αμερικανικά συμφέροντα τη συγκεκριμένη περίοδο. Στην ουσία όμως μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλούν, καθώς ενισχύουν την τυχοδιωκτική, επιθετική και πολεμοκάπηλη πολιτική του ελληνικού κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του στην περιοχή, κυρίως στον άδικο και αντιδραστικό και από τις δύο πλευρές ανταγωνισμό με την τουρκική αστική τάξη.
 
Ταυτόχρονα, οι κυβερνητικοί διθύραμβοι κάνουν πως ξεχνούν πως κι ο προστάτης έχει συμφέροντα (αυτός μάλιστα κι αν έχει) πολεμικά και επιθετικά στην περιοχή. Ο «νταβατζής» δεν είναι αθώος… 
 
Οπότε πιο πιθανό είναι η ελληνοαμερικανική συμφωνία να μπλέξει τον ελληνικό λαό σε ιμπεριαλιστικά σχέδια. Όπως και με την ελληνογαλλική, που πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής, ο Ν. Παναγιωτόπουλος ουσιαστικά προανήγγειλε την αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Σαχέλ για να προασπίσουν τα «σύνορα» των γαλλικών και ευρωπαϊκών πολυεθνικών.
 
Οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις που αναβλήθηκαν λόγω κακοκαιρίας θα γίνουν την Τρίτη 19/10 (Σύνταγμα 7 μ.μ)
 
Πηγή : Πριν 

1 σχόλιο:

  1. 1982
    🇬🇷🇬🇷🇬🇷🌞♻️🌤💱💶🇬🇷💲💲📢🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🌞🌞🌞🌤🌤🌤🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🌤🌞🌞🌞🌞🌞
    ένα έχω να πω
    ελπίζω οι Έλληνες στρατιώτες να πληρώνονται
    τουλάχιστον 5000€ το μήνα
    αλλιώς τσάμπα κοπος
    να πολεμήσουν για τις γαλλικές αποικίες στην Αφρική

    αν και η Γαλλία φέρνει τους μαύρους να παίξουν μπάλα

    προφανώς οι μαύροι που δε παίζουν μπάλα για τη Γαλλία
    τον πουλο
    φυσική επιλογή Δαρβίνος
    🇫🇷🇫🇷🇫🇷🇫🇷🇫🇷🇫🇷🏟🏟🏟⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️

    ΑπάντησηΔιαγραφή