Μαρξιστικό Δελτίο

Το Μαρξιστικό Δελτίο έχει σκοπό να διαδώσει την επαναστατική θεωρία και να παρουσιάσει τον διάλογο των επαναστατικών ιδεών * Από τους κλασσικούς μέχρι τους σύγχρονους επαναστάτες διανοούμενους και αγωνιστές * Τίποτα το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο (Κ. Μαρξ) * thanasis.ane@gmail.com * Τα άρθρα δεν εκφράζουν και την ιστοσελίδα *

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

Το Εμβόλιο, Τα «Καλά Νέα» Για Την Πανδημία Και Τα «Κακά Νέα» Για Τις Απολύσεις

του Γιάννη Αγγέλη

Η ολοκλήρωση της εμβολιαστικής καμπάνιας όταν και όποτε επιτευχθεί θα είναι ασφαλώς «καλά νέα».

Όλος ο κόσμος περιμένει την σειρά του να εμβολιασθεί κατά του Covid-19, όταν βέβαια τελειώσουν οι εμβολιασμοί των ημετέρων της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Τί θα ακολουθήσει εκείνη την ημέρα; Με τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα αυτής της κυβέρνησης, εκείνη την ημέρα θα αρχίσει να ακούγεται το τικ–τακ της ωρολογιακής βόμβας χιλιάδων απολύσεων. Και πολύ σύντομα θα ακουσθεί το μεγάλο… «μπαμ»

.

Για όσο διαρκεί το lockdown και οι μικρές ή μεγάλες περίοδοι καραντίνας (λόγω των κυμάτων της πανδημίας), η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κρατάει σε ισχύ τα αλλεπάλληλα προγράμματα επιδοματικής πολιτικής για τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που συνδέονται με την απαγόρευση απολύσεων.

Χωρίς αυτά και τα περισσότερα από 4 δις ευρώ που έχει ξοδέψει η κυβέρνηση στις παρεμβάσεις αυτές, θα έπρεπε να είχαν κλείσει μέχρι στιγμής δεκάδες χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οδηγώντας σε εξαθλίωση σημαντικά τμήματα της πολιτικής πελατείας της ΝΔ.

Πόσους εργαζόμενους αφορούν αυτά τα προγράμματα; Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας αφορούν περί τις 700 χιλιάδες εργαζόμενους.

Τί θα συμβεί από την στιγμή που η εκτόνωση της πανδημίας επιτρέψει την επιστροφή στην αποκαλούμενη «κανονικότητα»;

Θα σταματήσουν άμεσα ή σταδιακά τα προγράμματα ενίσχυσης (κρατική κάλυψη μέρους μισθών, ασφαλιστικών εισφορών, άπειρες ρυθμίσεις παλαιών οφειλών, μείωση ενοικίων, κλπ.) των επιχειρήσεων. Και οι επιχειρηματίες θα πρέπει να αποφασίσουν, αν μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς τις «επιδοτήσεις», αν θα κρατήσουν το προσωπικό τους, πόσο από αυτό μπορούν να κρατήσουν, κλπ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων φορέων, η επιλογή για τουλάχιστον 100 χιλιάδες μικρομεσαίες θα είναι το άμεσο λουκέτο. Για όσες μείνουν ανοικτές θα ακολουθήσει η άμεση αναπροσαρμογή δαπανών, και δη του μισθολογικού κόστους με απολύσεις και μειώσεις αμοιβών.

Οι συνέπειες για τους εργαζόμενους, κυρίως στις υπηρεσίες και στο εμπόριο, όπου αναμένονται τα περισσότερα «λουκέτα» προβλέπεται να πάρουν διαστάσεις εφιαλτικές καθώς, στο μεταξύ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αναπροσαρμόσει προς τα κάτω τα προνοιακά μνημονιακά επιδοματικά προγράμματα της κυβέρνησης Τσίπρα.

Κανείς από τους αρμόδιους φορείς δεν αποτολμά να κάνει συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά το ερώτημα αφορά επιχειρήσεις που απασχολούν περί τις 500 χιλιάδες εργαζόμενους.

Οι επισφαλείς θέσεις εργασίας ανεπισήμως εκτιμάται ότι κινούνται μεταξύ του 40% και 50% του αριθμού αυτού, ήτοι 200 με 250 χιλιάδες εργαζόμενους που δεν θα μπορούν να ξαναγυρίσουν στις δουλειές τους!

Πότε θα αρχίσει να ακούγεται αυτό το «τικ–τακ» της ωρολογιακής βόμβας; Μόλις αρχίσουν να έρχονται τα «καλά νέα» για την πανδημία.

Πότε θα ακουσθεί το μεγάλο «μπαμ»; Από τα τέλη του 2021, αρχές του 2022.

Λέτε να θέλει ο Μητσοτάκης να πάει για εκλογές τότε;

Πηγή : Νέα Προοπτική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου