Μαρξιστικό Δελτίο

Το Μαρξιστικό Δελτίο έχει σκοπό να διαδώσει την επαναστατική θεωρία και να παρουσιάσει τον διάλογο των επαναστατικών ιδεών * Από τους κλασσικούς μέχρι τους σύγχρονους επαναστάτες διανοούμενους και αγωνιστές * Τίποτα το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο (Κ. Μαρξ) * thanasis.ane@gmail.com * Τα άρθρα δεν εκφράζουν και την ιστοσελίδα *

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Η Κατάσταση Στην Αριστερά : Από Πού Πάνε Στο Μέτωπο;

Αντώνης Νταβανέλος

Το πέπλο της πανδημίας, με την απειλή της επιδείνωσης, καλύπτει πτυχές των πολιτικών εξελίξεων, τους δίνει ένα χαρακτήρα υπόγειας φωτιάς.

Πα­ρό­λα αυτά, είναι φα­νε­ρό –τόσο εμπει­ρι­κά, όσο πλέον και δη­μο­σκο­πι­κά– ότι ζούμε μια κρί­σι­μη πε­ρί­ο­δο όπου δια­μορ­φώ­νο­νται οι αυ­ρια­νοί δια­φο­ρε­τι­κοί συ­σχε­τι­σμοί πο­λι­τι­κής δύ­να­μης. Η πε­ρί­ο­δος αυτή μπο­ρεί, ανά πάσα στιγ­μή, να επι­τα­χυν­θεί.


Σε μια τέ­τοια πε­ρί­ο­δο, η πα­ρέμ­βα­ση των ορ­γα­νω­μέ­νων δυ­νά­με­ων της Αρι­στε­ράς είναι θε­με­λιώ­δης προ­ϋ­πό­θε­ση για το πώς θα απα­ντή­σει ο κό­σμος μας και κατά συ­νέ­πεια τι δυ­να­τό­τη­τες θα δια­μορ­φω­θούν. Δυ­στυ­χώς, σε αυτό το κρί­σι­μο πεδίο, τα νέα δεν είναι ευ­χά­ρι­στα.

Η πα­ρέμ­βα­ση της ορ­γα­νω­μέ­νης Αρι­στε­ράς κα­θο­ρί­ζε­ται από τη συ­νάρ­θρω­ση της στρα­τη­γι­κής της με την τα­κτι­κή και τη μέ­θο­δο που κι­νεί­ται μέσα στον κόσμο. Λέμε από την αρχή τη δική μας θέση: Η στρα­τη­γι­κή οφεί­λει να είναι ανα­τρε­πτι­κή-αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή, οι δρά­σεις πρέ­πει να εντάσ­σο­νται σε μια «συ­νο­λι­κή αφή­γη­ση», σε ένα «σκοπό», που στον ώριμο κα­πι­τα­λι­σμό του 21ου αιώνα δεν μπο­ρεί να είναι άλλος από τη σο­σια­λι­στι­κή απε­λευ­θέ­ρω­ση της ερ­γα­ζό­με­νης πλειο­ψη­φί­ας. Όμως αυτό, ακόμα και στην κα­θα­ρό­τε­ρη εκ­δο­χή του, δεν είναι αρ­κε­τό. Η τα­κτι­κή συν­δέ­ει τη στρα­τη­γι­κή με την υπάρ­χου­σα σή­με­ρα πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, που κα­θο­ρί­ζε­ται από το συ­νο­λι­κό πλαί­σιο της νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρης επί­θε­σης του κε­φα­λαί­ου αλλά και από το συ­γκε­κρι­μέ­νο επί­πε­δο των δια­θέ­σε­ων της ερ­γα­τι­κής τάξης και το επί­πε­δο ανά­πτυ­ξης του κι­νή­μα­τος.

Η τα­κτι­κή σή­με­ρα δεν μπο­ρεί παρά να είναι με­τα­βα­τι­κή: να ξε­κι­νά από αι­τή­μα­τα και αιχ­μές όπου πλατύ τμήμα της τάξης μας και του κό­σμου κα­τα­λα­βαί­νει και απο­δέ­χε­ται ότι πρέ­πει να πα­λέ­ψει άμεσα και να επι­χει­ρεί μέσα από την εμπει­ρία του αγώνα να διευ­ρύ­νει τα μέ­τω­πα, να κλι­μα­κώ­σει μαζί με τον κόσμο την αντι­πα­ρά­θε­ση. Η υπο­τί­μη­ση ή και η συ­κο­φά­ντη­ση της με­τα­βα­τι­κής τα­κτι­κής και του με­τα­βα­τι­κού προ­γράμ­μα­τος (πα­ρό­τι απο­τε­λούν ανα­ντι­κα­τά­στα­το τμήμα της λε­νι­νι­στι­κής πα­ρά­δο­σης) είναι μια βα­σι­κή αδυ­να­μία της σύγ­χρο­νης Αρι­στε­ράς στην Ελ­λά­δα. Και τέλος, η μέ­θο­δος ση­μαί­νει έμ­φα­ση στο από τα κάτω, ση­μαί­νει δου­λειά μέσα στον κόσμο και μαζί με τον κόσμο, ση­μαί­νει συ­γκέ­ντρω­ση δυ­νά­με­ων για να γίνει εφι­κτό να διεκ­δι­κη­θούν νίκες. Στις ση­με­ρι­νές συν­θή­κες η μέ­θο­δος δεν μπο­ρεί παρά να είναι ενω­τι­κή, να απο­σκο­πεί στο σο­βα­ρό συ­ντο­νι­σμό δυ­νά­με­ων, μέσα σε πα­ρα­τε­τα­μέ­νες προ­σπά­θειες για να κι­νη­θεί σο­βα­ρά ο κό­σμος μας. Κατά τη γνώμη μας, η πα­ρέμ­βα­ση της Αρι­στε­ράς θα όφει­λε να είναι αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή στη στρα­τη­γι­κή, ρι­ζο­σπα­στι­κή-με­τα­βα­τι­κή στην τα­κτι­κή, ενω­τι­κή/σο­βα­ρή και σχε­δια­σμέ­νη στη μέ­θο­δό της. Δυ­στυ­χώς, σε πολλά από αυτά τα χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά εκ­δη­λώ­νο­νται ση­μα­ντι­κές απο­κλί­σεις, δια­φο­ρε­τι­κές σε κάθε «χώρο» της Αρι­στε­ράς, αλλά τε­λι­κά με ση­μα­ντι­κό κό­στος.

Σε αυτό το άρθρο δεν θα κα­τα­πια­στού­με με τα ζη­τή­μα­τα του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, πα­ρό­τι η διεκ­δί­κη­ση και το κέρ­δι­σμα κό­σμου που πα­ρα­μέ­νει στην επιρ­ροή του είναι πάντα ένα κρί­σι­μο κα­θή­κον. Όμως η ακραία εκλο­γο­κε­ντρι­κή «νέα αρχή» του Τσί­πρα θέτει πλέον τα προ­βλή­μα­τα της σχέ­σης ανά­με­σα στην ορ­γα­νω­μέ­νη πα­ρέμ­βα­ση στο κί­νη­μα, τη συ­γκρό­τη­ση στο κόμμα και τη διεκ­δί­κη­ση πο­λι­τι­κής/εκλο­γι­κής επιρ­ρο­ής, σε δια­φο­ρε­τι­κή βάση απ’ ό,τι στις άλλες δυ­νά­μεις της Αρι­στε­ράς.

Το ΚΚΕ

Στο χώρο του ΚΚΕ τα πράγ­μα­τα είναι ποιο­τι­κά δια­φο­ρε­τι­κά. Κρατά ένα ση­μα­ντι­κό κόσμο, σε ορ­γα­νω­μέ­νη σχέση με την τάξη και το κί­νη­μα, και με μια γραμ­μή που του επι­τρέ­πει να στέ­κε­ται στο χώρο του ως αρι­στε­ρός αγω­νι­στής/στρια.

Η πα­ρού­σα κα­θο­δη­γη­τι­κή στε­λέ­χω­ση του ΚΚΕ έχει δια­θέ­σει χρόνο και ενέρ­γεια σε μια ιδε­ο­λο­γι­κή δου­λειά που θα μπο­ρού­σε να έχει ως τίτλο την απο­κα­τά­στα­ση του επα­να­στα­τι­κού χα­ρα­κτή­ρα των ιδεών του κόμ­μα­τος. Είχαν ση­μα­σία οι επε­ξερ­γα­σί­ες της ΚΕ σε μια σειρά από θέ­μα­τα ιστο­ρί­ας του κόμ­μα­τος και του κι­νή­μα­τος. Εξε­τά­ζο­ντες αυτές τις επε­ξερ­γα­σί­ες, έχου­με ισχυ­ρι­στεί ότι αυτές οι αυ­το­κρι­τι­κές είναι ανε­παρ­κείς και αντι­φα­τι­κές και εξα­κο­λου­θούν να αφή­νουν ακά­λυ­πτα κε­ντρι­κά ζη­τή­μα­τα. Στο θέμα, όμως, που απα­σχο­λεί το παρόν άρθρο ας δε­χθού­με ότι το ΚΚΕ πραγ­μα­το­ποιεί μια ιδε­ο­λο­γι­κή στρο­φή προς τα αρι­στε­ρά.

Στο επί­πε­δο της τα­κτι­κής εμ­φα­νί­ζο­νται τα με­γά­λα προ­βλή­μα­τα. Στην πρό­σφα­τη προ­συ­νε­δρια­κή συ­ζή­τη­ση, εμ­φα­νί­στη­καν στις θέ­σεις της ΚΕ κά­ποια «ανοίγ­μα­τα» για μια πιο ευ­έ­λι­κτη αντι­με­τώ­πι­ση αγω­νι­στι­κών πρω­το­βου­λιών σε ερ­γα­τι­κές αντι­στά­σεις όπου το ΚΚΕ δεν έχει τον πρω­ταρ­χι­κό ρόλο (και τον έλεγ­χο). Αυτή η πιο ευ­έ­λι­κτη τα­κτι­κή έγινε ορατή σε κά­ποιες κι­νη­μα­τι­κές «στιγ­μές». Όμως, άλλες θέ­σεις της ΚΕ έσπευ­σαν αμέ­σως να «μα­ζέ­ψουν» αυτήν τη τάση, βά­ζο­ντας την έμ­φα­ση σε επι­χει­ρή­μα­τα όπως «δεν είναι εφι­κτή η επί­τευ­ξη στα­θε­ρών κα­τα­κτή­σε­ων μέσα στον κα­πι­τα­λι­σμό» ή χα­ρα­κτη­ρί­ζο­ντας την ελ­πί­δα για (έστω πε­ριο­ρι­σμέ­νες) ερ­γα­τι­κές νίκες εδώ και τώρα, σαν τη «βάση ανά­πτυ­ξης μι­κρο­α­στι­κών πιέ­σε­ων πάνω στο κόμμα…».

Στο φε­τι­νό φε­στι­βάλ της ΚΝΕ οι νι­κη­φό­ροι απερ­γοί της e-food έγι­ναν δε­κτοί με εν­θου­σια­σμό. Η απερ­γία στην e-food στη­ρί­χτη­κε στον προ­ω­θη­μέ­νο συ­ντο­νι­σμό των προ­σπα­θειών, στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα σε μια «συμ­μα­χία» με­τα­ξύ της ΣΒΕΟΔ και του Συν­δι­κά­του Επι­σι­τι­σμού-Του­ρι­σμού. Αυτή η «συμ­μα­χία», και η στε­λέ­χω­σή της μέσα στους συ­γκε­κρι­μέ­νους χώ­ρους, επι­χεί­ρη­σε ένα «άλμα»: έθεσε ένα συ­γκε­κρι­μέ­νο στόχο, ιδιαί­τε­ρα ση­μα­ντι­κό για τους ερ­γα­ζό­με­νους στο χώρο της, τον πά­λε­ψε απο­φα­σι­στι­κά, ζή­τη­σε και πήρε την πιο πλα­τιά αλ­λη­λεγ­γύη, απέ­δει­ξε με τον τρόπο που πά­λε­ψε τις αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κές προ­θέ­σεις της, και τόλ­μη­σε… να νι­κή­σει, ανοί­γο­ντας έναν ευ­ρύ­τε­ρο δρόμο για όλους μας. Τι από αυτά ήταν λάθος; Γιατί οι ισχυ­ρό­τε­ρες και πιο ορ­γα­νω­μέ­νες δυ­νά­μεις του ΚΚΕ σε άλ­λους ση­μα­ντι­κούς ερ­γα­τι­κούς χώ­ρους δεν επι­χει­ρούν ανά­λο­γα «άλ­μα­τα»; Η απά­ντη­ση της ηγε­σί­ας του ΚΚΕ στη­ρί­ζε­ται σε μια σύμ­φυ­ση της τα­κτι­κής με τη στρα­τη­γι­κή: τέ­τοιες ερ­γα­τι­κές νίκες μπο­ρούν να διεκ­δι­κη­θούν, γε­νι­κό­τε­ρα, μόνο στα πλαί­σια της διεκ­δί­κη­σης της λαϊ­κής εξου­σί­ας και λαϊ­κής οι­κο­νο­μί­ας, και η διεκ­δί­κη­σή τους μπο­ρεί να στη­ρί­ζε­ται μόνο στην ενό­τη­τα όσων συμ­φω­νούν με το ΚΚΕ για το τι είναι λαϊκή εξου­σία και λαϊκή οι­κο­νο­μία. Η τα­κτι­κή του ΚΚΕ στους ερ­γα­τι­κούς χώ­ρους, υπο­βαθ­μί­ζο­ντας τη διεκ­δί­κη­ση «αλ­μά­των» νίκης, πε­ριο­ρί­ζε­ται σε μια ανα­πα­ρα­γω­γή των κομ­μα­τι­κών δυ­νά­με­ων μέσα στο συν­δι­κα­λι­στι­κό κί­νη­μα. Η στα­σι­μό­τη­τα του ΠΑΜΕ, τόσα χρό­νια (και τι χρό­νια!) μετά την ίδρυ­σή του, δεν ήταν μια μοι­ραία προ­κα­θο­ρι­σμέ­νη εξέ­λι­ξη.

Δυ­στυ­χώς η ταύ­τι­ση της στρα­τη­γι­κής με την τα­κτι­κή εγκυ­μο­νεί βα­ρύ­τε­ρες συ­νέ­πειες στον πο­λι­τι­κό αγώνα. Το ΚΚΕ στις δια­κη­ρύ­ξεις του έχει ανοί­ξει τη βε­ντά­λια της αντι­πα­ρά­θε­σης με τον ιμπε­ρια­λι­σμό/κα­πι­τα­λι­σμό, εφ’ όλης της ύλης: πχ ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις, ασφα­λι­στι­κό, εξο­πλι­σμοί, κα­τα­πί­ε­ση των γυ­ναι­κών, ρα­τσι­σμός, πε­ρι­βάλ­λον κ.ο.κ. Ας αδια­φο­ρή­σου­με, προς στιγ­μή, για ση­μα­ντι­κά ζη­τή­μα­τα γραμ­μής σε κά­ποια από αυτά, για να συ­γκε­ντρω­θού­με στο κομ­βι­κό: σε συν­θή­κες όπου το σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό ΠΑΣΟΚ έχει συρ­ρι­κνω­θεί και ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ βυ­θί­ζε­ται σε κρίση με­τάλ­λα­ξης, ποιο είναι το στοι­χείο που εμπο­δί­ζει το ΚΚΕ να πάρει «με­γά­λες» πρω­το­βου­λί­ες σε αυτά τα θέ­μα­τα, να προ­κα­λέ­σει κλι­μά­κω­ση της πάλης και να επι­διώ­ξει «άλ­μα­τα» στην ανά­πτυ­ξη του κι­νή­μα­τος, αλλά και της επιρ­ρο­ής του;

Για να κα­λύ­ψει αυτά τα ζη­τή­μα­τα, πέρα από την ταύ­τι­ση της τα­κτι­κής με τη στρα­τη­γι­κή, το ΚΚΕ κα­τα­φεύ­γει σε δύο αυ­το­πε­ριο­ρι­στι­κές δέ­σμες «επι­χει­ρη­μά­των».

Αφε­νός, στην ταύ­τι­ση της με­τα­βα­τι­κής πο­λι­τι­κής και του με­τα­βα­τι­κού προ­γράμ­μα­τος με τον… οπορ­του­νι­σμό και τον ρε­φορ­μι­σμό. Στις στή­λες των εντύ­πων του, κάθε πα­ραλ­λα­γή του επί­θε­του «με­τα­βα­τι­κός» χρη­σι­μο­ποιεί­ται πλέον με έντο­να αρ­νη­τι­κή χροιά. Εί­μα­στε σί­γου­ροι ότι στις γραμ­μές του ΚΚΕ υπάρ­χουν άν­θρω­ποι που θυ­μού­νται ότι αυτά τα στοι­χεία ήταν κε­ντρι­κά στην τε­λευ­ταία με­γά­λη συ­ζή­τη­ση μέσα στην Κο­μι­ντέρν, ζώ­ντος του Λένιν (3ο και 4ο συ­νέ­δριο), και γνω­ρί­ζουν ότι η απά­λει­ψή τους από το μαρ­ξι­στι­κό οπλο­στά­σιο μπο­ρεί, σε συ­γκε­κρι­μέ­νες συν­θή­κες, να οδη­γή­σει ένα ερ­γα­τι­κό κόμμα σε ση­μα­ντι­κές ήττες. Άλ­λω­στε το ΚΚΕ έχει μια τέ­τοια πρό­σφα­τη εμπει­ρία: η ήττα του από τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ στα χρό­νια του μα­ζι­κού κι­νή­μα­τος του 2010-12 δεν ήταν κα­θό­λου, μα κα­θό­λου, προ­δια­γε­γραμ­μέ­νη…

Αφε­τέ­ρου, η θε­ω­ρία των «ανα­χω­μά­των». Το ΚΚΕ χα­ρα­κτή­ρι­σε, το 2015, όσους απο­χώ­ρη­σαν από τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ ως «ανα­χώ­μα­τα» που στή­νει ο κα­πι­τα­λι­σμός για… να πε­ριο­ρί­σει την επιρ­ροή του ΚΚΕ. Χα­ρα­κτη­ρί­ζει «ανα­χώ­μα­τα» την ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ και την άλλη άκρα Αρι­στε­ρά. Το να το λέει αυτό ένα κόμμα που στην ιστο­ρία του έχει κάνει τις πιο απί­θα­νες πο­λι­τι­κές συ­νερ­γα­σί­ες, θυ­μί­ζει αυτόν που έχει καεί με το χυλό και φυ­σά­ει και το για­ούρ­τι. Η τάση του ΚΚΕ προς την ανα­πα­ρα­γω­γή αυτής της θε­ω­ρί­ας, είναι τμήμα τη προ­σπά­θειας να πα­ρου­σιά­σει την απόρ­ρι­ψη της ενό­τη­τας στη δράση ως, τάχα, αντι­κει­με­νι­κά επι­βε­βλη­μέ­νη.

Η συ­νι­στα­μέ­νη όλων αυτών είναι η κα­τά­λη­ξη ότι, και στο πο­λι­τι­κό πεδίο, το ΚΚΕ πε­ριο­ρί­ζε­ται στην ανα­πα­ρα­γω­γή της πο­λι­τι­κής/εκλο­γι­κής δύ­να­μής του για μακρά πε­ρί­ο­δο. Και μά­λι­στα σε επί­πε­δα χα­μη­λά σε σύ­γκρι­ση με την ορ­γα­νω­τι­κή δύ­να­μή του.

Κά­ποιοι μαρ­ξι­στές θε­ω­ρη­τι­κοί επι­μέ­νουν ότι η πεμ­πτου­σία της λε­νι­νι­στι­κής τα­κτι­κής είναι η διεκ­δί­κη­ση για «Άλ­μα­τα! Άλ­μα­τα! Άλ­μα­τα!». Όσο το ΚΚΕ απέ­χει από αυτό το στοι­χείο θα αντι­με­τω­πί­ζε­ται από τις κα­θε­στω­τι­κές δυ­νά­μεις με εκεί­νο το πα­γε­ρό «δια­φω­νού­με με το ΚΚΕ, αλλά το σε­βό­μα­στε…». Αν επι­χει­ρή­σει έξοδο από τον αυ­το­πε­ριο­ρι­σμό, θα συ­να­ντή­σει την άλλη γλώσ­σα.

Η ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ

Η ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ υπήρ­ξε τα τε­λευ­ταία χρό­νια το «βα­σι­κό σχήμα» αυτού του χώρου. Μετά από αρ­κε­τά χρό­νια στε­νής συ­νερ­γα­σί­ας, αυτοί οι σύ­ντρο­φοι και συ­ντρό­φισ­σες θα έπρε­πε να ανα­με­τρώ­νται με τα κα­θή­κο­ντα της με­τα­τρο­πής τους σε ένα ενιαίο (σχε­τι­κά) μα­ζι­κό πο­λι­τι­κό κόμμα, ξε­περ­νώ­ντας τα όρια ενός χα­λα­ρού με­τώ­που, καθώς οι ορ­γα­νώ­σεις που συμ­με­τέ­χουν στην ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ δη­λώ­νουν όλες μαρ­ξι­στι­κές και μά­λι­στα υπέρ του επα­να­στα­τι­κού δρό­μου, έχο­ντας απορ­ρί­ψει τον ρε­φο­ρι­σμό. Αντ’ αυτού, η ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ βρί­σκε­ται σε μια κα­τά­στα­ση δια­τή­ρη­σης ενός brand name, μιας δυ­νά­μει κοι­νής εκλο­γι­κής λί­στας, λόγω έλ­λει­ψης εναλ­λα­κτι­κών, ενό­ψει εκλο­γών. Οι αντι­θέ­σεις ανά­με­σα στις βα­σι­κές ορ­γα­νώ­σεις της –το ΝΑΡ και το ΣΕΚ– έχουν γίνει δη­μό­σιες και οι αλ­λη­λο­κρι­τι­κές όλο και πιο σκλη­ρές.

Κατά τη γνώμη μου, οι ιδε­ο­λο­γι­κο­πο­λι­τι­κές δια­φο­ρές με­τα­ξύ μας σή­με­ρα, δεν έχουν «βάθος», αντα­να­κλούν πε­ρισ­σό­τε­ρο αδυ­να­μί­ες στη συ­γκε­κρι­μέ­νη ανά­λυ­ση της συ­γκε­κρι­μέ­νης κα­τά­στα­σης και μια τάση να απα­ντη­θούν οι δυ­σκο­λί­ες της επο­χής με μια απο­γεί­ω­ση στα λόγια, που δεν φρο­ντί­ζει να μετρά τις φρά­σεις με τις συ­νέ­πειές τους, όπως και με τις πραγ­μα­τι­κές εμπει­ρί­ες των αν­θρώ­πων γύρω μας.

Δυ­στυ­χώς όμως, αυτή η τάση έχει απλω­θεί σε όλη την πο­λι­τι­κή ύλη, κα­τα­λή­γο­ντας να απο­τε­λεί εμπό­διο σε μια ενω­τι­κή και σο­βα­ρή αντι­με­τώ­πι­ση της κα­τά­στα­σης. Ας στα­χυο­λο­γή­σου­με:

-«Ολέ­θρια η αντι­δε­ξιά γραμ­μή, απαι­τεί­ται αντι­συ­στη­μι­κή πο­λι­τι­κή», μας λέει το «Πριν». Ασφα­λώς πάντα απαι­τεί­ται αντι­συ­στη­μι­κή πο­λι­τι­κή, ακόμα και στον αγώνα για τις τα­πει­νό­τε­ρες με­ταρ­ρυθ­μί­σεις. Η ΣΒΕΟΔ έκανε υψηλή αντι­συ­στη­μι­κή πο­λι­τι­κή, διεκ­δι­κώ­ντας δου­λειά με σύμ­βα­ση και όχι με μπλο­κά­κι. Η αντι­συ­στη­μι­κή πο­λι­τι­κή, για να είναι πο­λι­τι­κή, οφεί­λει να ξε­κι­νά από την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, να αντι­με­τω­πί­ζει με συ­στη­μα­τι­κό τρόπο τα υπαρ­κτά κα­θή­κο­ντα, και έτσι η αντι­δε­ξιά πάλη είναι υπο­χρε­ω­τι­κή και απο­λύ­τως εφι­κτό να ξε­δι­πλω­θεί με τρό­πους τε­λεί­ως δια­φο­ρε­τι­κούς από τη συ­ναί­νε­ση του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και των άλλων συ­στη­μι­κών δυ­νά­με­ων. Η υπο­τί­μη­σή της, και πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρο η εγκα­τά­λει­ψή της, είναι μια ολέ­θρια ταύ­τι­ση της στρα­τη­γι­κής, του ανα­γκαί­ου ιδε­ο­λο­γι­κο­πο­λι­τι­κού πλαι­σί­ου, με τα κα­θή­κο­ντα της τα­κτι­κής. Φρά­σεις όπως «ενά­ντια στο κρά­τος του κοι­νο­βου­λευ­τι­κού ολο­κλη­ρω­τι­σμού, στην προ­ο­πτι­κή του τσα­κί­σμα­τός του, για την ανα­τρο­πή του πλαι­σί­ου της μνη­μο­νια­κής επι­τρο­πεί­ας…» απο­τε­λούν σπά­νια πο­λι­τι­κά αυ­το­γκόλ: Αλή­θεια σύ­ντρο­φοι, η ανα­τρο­πή του μνη­μο­νια­κού πλαι­σί­ου δεν είναι εφι­κτή πριν να δια­μορ­φω­θούν οι συν­θή­κες που θα επι­τρέ­πουν το «τσά­κι­σμα του κρά­τους»; Μέχρι τότε τι κά­νου­με αν ανα­κη­ρύ­ξου­με την ανα­τρο­πή των νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρων αντι­με­ταρ­ρυθ­μί­σε­ων ως ανέ­φι­κτο στόχο;

-«Η από τα κάτω ανα­τρε­πτι­κή ενό­τη­τα των αγω­νι­ζό­με­νων τμη­μά­των και ο συ­ντο­νι­σμός τους έξω και ενά­ντια στη ΓΣΕΕ είναι μο­νό­δρο­μος…». Με ανά­λο­γες φρά­σεις, ξε­δι­πλώ­νε­ται μια τα­κτι­κή που τσου­βα­λιά­ζει τα συν­δι­κά­τα γε­νι­κά με τη ΓΣΕΕ της επο­χής του Πα­να­γό­που­λου. Ασφα­λώς, η αντι­με­τώ­πι­ση της εκ­φυ­λι­σμέ­νης και εκ­φυ­λι­στι­κής γραμ­μής της συν­δι­κα­λι­στι­κής γρα­φειο­κρα­τί­ας είναι κε­ντρι­κό κα­θή­κον της πε­ριό­δου. Όμως αυτό δεν ταυ­τί­ζε­ται ευ­θύ­γραμ­μα ούτε με το «έξω», ούτε με το «ενά­ντια» στις λει­τουρ­γί­ες γε­νι­κά των ΓΣΕΕ-ΑΔΕ­ΔΥ, ούτε και πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρο των συν­δι­κά­των εν γένει. Δεν είναι τυ­χαίο ότι η τα­κτι­κή στις απερ­για­κές συ­γκε­ντρώ­σεις των συν­δι­κά­των είναι ένα θέμα που τα­λα­νί­ζει την ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ. Στις ση­με­ρι­νές συν­θή­κες δεν μπο­ρεί κα­νείς να υπο­τι­μά οποια­δή­πο­τε ευ­και­ρία, οποιο­δή­πο­τε «γή­πε­δο», για να ενι­σχύ­σει την «ανα­τρε­πτι­κή ενό­τη­τα των αγω­νι­ζό­με­νων τμη­μά­των…» (ακόμα και μέσα στα «κί­τρι­να», στα αντι­δρα­στι­κά συν­δι­κά­τα, μας προ­έ­τρε­πε πριν από δε­κα­ε­τί­ες ο Βλα­δί­μη­ρος…). Οι «εναλ­λα­κτι­κές» συ­γκε­ντρώ­σεις, στη­ριγ­μέ­νες σε μια μειο­ψη­φι­κή νε­ο­λαι­ί­στι­κη πα­ρου­σία, είναι μια τα­κτι­κή που έχει δο­κι­μα­στεί από καιρό και έχει απο­δει­χθεί ότι απέ­χει από το να απο­τε­λεί «αντί­πα­λο δέος» στη συν­δι­κα­λι­στι­κή γρα­φειο­κρα­τία.

-Οι σύ­ντρο­φοι, κυ­ρί­ως του ΝΑΡ, έχουν πάρει την Πρω­το­βου­λία για ένα σύγ­χρο­νο Κομ­μου­νι­στι­κό Πρό­γραμ­μα και Κόμμα. Δι­καί­ω­μά τους, ακόμα και υπο­χρέ­ω­σή τους. Μας είναι εξαι­ρε­τι­κά προ­σφι­λής κάθε προ­σπά­θεια αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κών δυ­νά­με­ων για να βελ­τιώ­σουν τη συ­γκρό­τη­σή τους. Το πρό­βλη­μα εμ­φα­νί­ζε­ται όταν η πο­ρεία αυτής της προ­σπά­θειας πα­ρου­σιά­ζε­ται ως «προ­ϋ­πό­θε­ση» και μά­λι­στα «πρω­ταρ­χι­κής ση­μα­σί­ας» για την επι­τυ­χή αντι­με­τώ­πι­ση των κα­θη­κό­ντων της συ­γκυ­ρί­ας. Οι σύ­ντρο­φοι αυτού του χώρου φτά­νουν να ανα­πα­ρά­γουν τις συ­νή­θειες του ΚΚΕ που κα­ταγ­γέ­λει «ανα­χώ­μα­τα». Το «Πριν» και το ΝΑΡ κα­τήγ­γει­λαν την ίδρυ­ση της Αρι­στε­ρής Πρω­το­βου­λί­ας Δια­λό­γου και Δρά­σης ως «βια­στι­κή εκλο­γι­κή σύ­μπρα­ξη» (σσ: παρά τη δική της αντί­θε­τη δή­λω­ση), που απέ­χει από το ανα­γκαίο «πο­λι­τι­κό μέ­τω­πο σε ρήξη με την αστι­κή πο­λι­τι­κή και τον αστι­κό δι­κομ­μα­τι­σμό, χωρίς δια­χει­ρι­στι­κές και κυ­βερ­νη­τι­κές αυ­τα­πά­τες».

Απέ­να­ντι σε αυτό το δυ­να­μι­κό της Αρι­στε­ράς και του κι­νή­μα­τος, εμείς δεν αι­σθα­νό­μα­στε την ανά­γκη για ενί­σχυ­ση των δια­χω­ρι­στι­κών γραμ­μών. Υπο­στη­ρί­ζου­με συ­στη­μα­τι­κά την ενό­τη­τα δρά­σης μέσα στις υπο­χρε­ώ­σεις των αγώ­νων, στο πιο σο­βα­ρό-επε­ξερ­γα­σμέ­νο και διαρ­κές επί­πε­δο που μπο­ρεί να επι­τευ­χθεί. Υπο­στη­ρί­ζου­με ότι είναι εφι­κτός ένας ευ­ρύ­τε­ρος πο­λι­τι­κός συ­ντο­νι­σμός –πέρα από τα άμεσα ζη­τή­μα­τα δρά­σης– που θα έπρε­πε να πε­ρι­λαμ­βά­νει κα­μπά­νιες και πο­λι­τι­κές πρω­το­βου­λί­ες μα­κρό­τε­ρης πνοής. Θε­ω­ρού­με, μέσα από μια τέ­τοια πο­ρεία, ως εφι­κτή μια αυ­θε­ντι­κή με­τω­πι­κή πα­ρέμ­βα­ση στα καυτά κι­νη­μα­τι­κά και πο­λι­τι­κά κα­θή­κο­ντα που έρ­χο­νται κατά πάνω στον κόσμο μας στο επό­με­νο διά­στη­μα. Οι εμπει­ρί­ες μας των τε­λευ­ταί­ων χρό­νων μας πεί­θουν ότι η αυ­τό­νο­μη κα­λύ­τε­ρη συ­γκρό­τη­ση του κάθε ρεύ­μα­τος και της κάθε ορ­γά­νω­σης, όχι μόνο δεν είναι σε αντί­φα­ση με τέ­τοια «με­τω­πι­κή» προ­ο­πτι­κή, αλλά αντί­θε­τα απο­τε­λεί προ­ϋ­πό­θε­σή της. Αυτή η συ­ζή­τη­ση πρέ­πει να διε­ξα­χθεί σε εντι­μό­τη­τα, σο­βα­ρό­τη­τα αλλά και απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα.

*Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από την Ερ­γα­τι­κή Αρι­στε­ρά

1 σχόλιο:

  1. 1982 ΑΘΗΝΑ δυτικά προάστια ΒΑΣΙΛΟΦΡΩΝ συντηρητικος
    🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌤🌤🌤🌤🌤🌤♻️♻️🌄🌄🌄🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷
    το ΠΑΣΟΚ δε ΘΕΩΡΗΤΑΙ αριστερά????
    κρίμα........
    περιμένω τα λεφτά από το 2009
    και τώρα επέστρεψε ο γιωργαρος
    στο κιναλ
    να μας σώσει

    συντηρητικος μεν
    αλλά έρθει ο Παπανδρέου άγιος Βασίλης
    να μοιράζει φράγκα
    ΠΑΣΟΚ πάλι......έτσι.......
    ακόμα περιμένω τα λεφτά από το 2009 λεφτά υπάρχουν

    και από τότε έχουμε 12 χρόνια κρίση..έγκλημα...φτώχεια..lockdown 2 έτη....δε καταλαβαίνω τι έγινε ????

    Αφού λεφτά υπάρχουν
    και Τώρα επέστρεψε πάλι να πει το ίδιο αλλά εγώ τον πιστεύω ρε
    τώρα με το κιναλ
    κάτι θα κάνει για τον λαο

    ΠΑΣΟΚ ωραία χρόνια
    χαχαχαχα
    ♻️♻️♻️🌤🌤🌤🌤🌤🌤🌤🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌄🌄🌄🌞🌞

    ΑπάντησηΔιαγραφή