Μαρξιστικό Δελτίο

Το Μαρξιστικό Δελτίο έχει σκοπό να διαδώσει την επαναστατική θεωρία και να παρουσιάσει τον διάλογο των επαναστατικών ιδεών * Από τους κλασσικούς μέχρι τους σύγχρονους επαναστάτες διανοούμενους και αγωνιστές * Τίποτα το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο (Κ. Μαρξ) * thanasis.ane@gmail.com * Τα άρθρα δεν εκφράζουν και την ιστοσελίδα *

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Επίθεση Στο Καπιτώλιο : Πρώτες Αψιμαχίες Εμφυλίου Πολέμου

του Marcelo Ramal

Έγκριτοι ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον συμφωνούν και υπογραμμίζουν την ευκολία -για να μην πω την ατιμωρησία- με την οποία οι ρατσιστικές και φασιστικές ομάδες που υποστηρίζουν τον Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο σήμερα το απόγευμα [6/1/2021], για να εμποδίσουν τη συνεδρίαση της Γερουσίας που επρόκειτο να πιστοποιήσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές. Παρόλο που αυτή η νίκη υποστηρίζεται από μια διαφορά 7 εκατομμυρίων ψήφων και 74 εκλεκτόρων, η εισβολή των υποστηρικτών του Τραμπ ανέβαλε την επικύρωση του Τζο Μπάϊντεν ως προέδρου, μόλις δύο εβδομάδες πριν από το νόμιμο διορισμό του. Ανεξάρτητα από το αν οι ομοσπονδιακές δυνάμεις καταφέρνουν να ελέγξουν το πραξικόπημα, ένα σπονδυλικό κάταγμα υπάρχει στο σώμα της πολιτείας και του Αμερικανικού πολιτικού καθεστώτος. Στο Καπιτώλιο, τα πρώτα επεισόδια ενός εμφυλίου πολέμου έχουν ήδη σημειωθεί.

Η ανακοίνωση του πραξικοπήματος

Οι προαναφερθέντες δημοσιογράφοι επεσήμαναν υπαινικτικά την καθυστέρηση της Εθνοφρουράς, η οποία χρειάστηκε πάνω από δύο ώρες για να αντιμετωπίσει τα γεγονότα στο Καπιτώλιο. Αλλά η κλιμάκωση των φασιστών κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Γερουσίας ουσιαστικά «παίχθηκε», βασισμένη σε αρκετά γεγονότα. Μόλις μια μέρα πριν, οι Δημοκρατικοί κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία, αλλά με πολύ μικρή διαφορά – ο υποψήφιος του Μπάϊντεν Τζον Όσοφ, έλαβε το 50,2% των ψήφων, ακόμη και με την αναγνώριση που συνεπαγόταν η προηγούμενη προεδρική νίκη… Ο Τραμπ, σε αυτό το σενάριο, δήλωσε ότι «δεν θα αναγνώριζε ποτέ» τα προεδρικά αποτελέσματα και κάλεσε τη Γερουσία να «συζητήσει» τα εκλογικά αποτελέσματα για ολόκληρη τη χώρα. Αν και οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι δεν γνώριζαν το κάλεσμα, ένα όχι αμελητέο ποσοστό γερουσιαστών αμφισβήτησε τα αποτελέσματα της Αριζόνα – η ένταση στη Γερουσία, ως εκ τούτου, είχε ήδη υπάρξει πριν εισβάλουν οι ρατσιστές. Ο ίδιος ο Τραμπ κάλεσε τους υποστηρικτές του να κινητοποιηθούν. Η φασιστική κλιμάκωση, επομένως, δεν λειτούργησε ως «τρελή συμμορία», αλλά ως φατρία του κράτους.

Όταν ο Τραμπ κάλεσε τους υποστηρικτές του να ηρεμήσουν και να «πάνε σπίτι», άθελά του τόνισε την παρακρατική φύση της εξέγερσης. Πράγματι: ο υποκινητής είχε επίσης αρκετή εξουσία για να οργανώσει την υποχώρηση. Οι λαϊκές αντιδράσεις κατά του φασιστικού πραξικοπήματος στις κύριες πόλεις φαίνονται αυθόρμητες – οι Δημοκρατικοί ηγέτες μετά βίας κατάφεραν να ελέγξουν την κατάσταση.

Επανάσταση και Αντεπανάσταση

Η επίθεση στο Καπιτώλιο όχι μόνο αφήνει ένα αβέβαιο σενάριο στο άμεσο μέλλον, όταν το Κογκρέσο δεν έχει ακόμη πιστοποιήσει τη νίκη του Μπάιντεν [αυτό συνέβη την επόμενη ημέρα] αλλά, στο μέλλον, προβλέπει το σενάριο των αναδυόμενων κοινωνικών αντιπαραθέσεων και ενός διαφαινόμενου εμφυλίου πολέμου που θα λειτουργήσει ως παρασκήνιο για την προεδρία του Μπάιντεν. Με αυτά τα γεγονότα, ο Τραμπ «προειδοποίησε» με ποια όπλα σκοπεύει να διεξάγει τις επόμενες πολιτικές μάχες, όπως οι ενδιάμεσες εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το 2022. Από την άλλη πλευρά των φασιστικών κινητοποιήσεων, υπάρχει η απειλή της λαϊκής εξέγερσης που κέρδισε τους δρόμους ενάντια στη ρατσιστική κρατική βία. Αυτή η κοινωνική και πολιτική πόλωση λαμβάνει χώρα εν μέσω μιας ανεξέλεγκτης πανδημίας, μιας άνευ προηγουμένου κοινωνικής κρίσης -και με διαλυμένο το κράτος πρόνοιας- και μιας όξυνσης του αγώνα για την παγκόσμια αγορά, με τον αμερικανικό καπιταλισμό και το κράτος του στη μεγαλύτερη παρακμή του. Το γεγονός ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ επανάστασης και αντεπανάστασης κλονίζει το οικονομικό και πολιτικό κέντρο του παγκόσμιου καπιταλισμού, απεικονίζει, όχι μια χώρα, αλλά ένα ιστορικό στάδιο.

Politica Obrera, 07/01/2021

Μετάφραση: Αρ. Μα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου