Μαρξιστικό Δελτίο

Το Μαρξιστικό Δελτίο έχει σκοπό να διαδώσει την επαναστατική θεωρία και να παρουσιάσει τον διάλογο των επαναστατικών ιδεών * Από τους κλασσικούς μέχρι τους σύγχρονους επαναστάτες διανοούμενους και αγωνιστές * Τίποτα το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο (Κ. Μαρξ) * thanasis.ane@gmail.com * Τα άρθρα δεν εκφράζουν και την ιστοσελίδα *

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021

Η Γερμανία Τριπλασιάζει Τον Δανεισμό Της / του Γιάννη Αγγέλη

Xιονοστιβάδα χρεοστασίων και ανεργίας 

του Γιάννη Αγγέλη 

Η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές κύμα χρεοκοπιών παρά τα δεκάδες δις ευρώ που έχει μέχρι στιγμής «ξοδέψει» για να στηρίξει τις επιδοματικές πολιτικές στήριξης της απασχόλησης. Και αυτό παρά την πρωτοφανή απόφαση της κυβέρνησης να τριπλασιάσει τον κρατικό δανεισμό (από 60 σε 180 δις ευρώ για το 2021) για να καλύψει τα σχετικά προγράμματα.


Σύμφωνα με τον Μαρσέλ Φράτσερ, τον διευθυντή του Ινστιτούτου Έρευνας της Οικονομίας, του διεθνώς γνωστού «DIW», υπολογίζεται ότι η κρίση λόγω της πανδημίας «θα δοκιμάσει σκληρά» τις αντοχές των επιχειρήσεων, παρά την εκτεταμένη κρατική στήριξη, αλλά και όσους καταφέρουν να βγουν αλώβητοι από τα αυστηρά μέτρα lockdown, που κατά πάσα πιθανότητα θα παραταθούν και μετά τις 10 Ιανουαρίου.

Ο νέος προϋπολογισμός της κυβέρνησης της Μέρκελ υιοθετεί ένα νέο πρόγραμμα δανεισμού-ρεκόρ 180 δις ευρώ. Όμως και αυτό κατά το DIW δεν επαρκεί για να κρατήσει ανοικτές τις επιχειρήσεις και να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας.

Η εκτίμηση του ινστιτούτου είναι ότι η κρίση αυτή θα κοστίσει γύρω στα 400 δις ευρώ. Η πρόβλεψη αυτή ανατρέπει τις κυβερνητικές εκτιμήσεις και τον προϋπολογισμό που στηρίζεται στην αναμενόμενη «ανάκαμψη» της οικονομίας μέσα στο 2021. Κατά τα δημοσίως λεγόμενα του Μαρσέλ Φράτσερ “Απλά υποτιμήσαμε πόσο ισχυρό είναι το δεύτερο κύμα της πανδημίας, […] και φοβάμαι ότι συνεχίζουμε να είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι σε ό,τι αφορά στο 2021, γιατί δεν αντιλαμβανόμαστε ότι πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται πλέον στο έσχατο σημείο, δεν έχουν άλλα αποθέματα κι αντιμετωπίζουν το φάντασμα της χρεοκοπίας. Δεν αντιλαμβανόμαστε ότι η ανεργία αυξάνεται και πάλι και ότι η παγκόσμια οικονομία δεν παίρνει μπροστά με το ρυθμό που επιθυμούσαμε…».

Το ρίσκο όπως υποστηρίζει είναι τεράστιο. «Φοβάμαι ότι θα πρέπει να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο συνέχισης της συρρίκνωσης της οικονομίας, όσο καιρό χρειαστεί για να θέσουμε υπό έλεγχο το δεύτερο κύμα πανδημίας». Το σενάριο που παρουσιάζει ως βεβαιότητα το DIW προκαλεί τρόμο, καθώς περιγράφει ως αναπόφευκτο αυτό που η γερμανική κυβέρνηση είχε «υποσχεθεί» ότι μπορεί να αποτρέψει, ήτοι «το τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος από πιθανό λουκέτο επιχειρήσεων που θα επιφέρει αύξηση της ανεργίας… Ναι, το κύμα πτωχεύσεων είναι αναπόφευκτο. Το θέμα δεν είναι εάν θα έρθει, αλλά πότε…Το ερώτημα είναι πότε».

Οι εκτιμήσεις του DIW για την Γερμανία επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις / προειδοποιήσεις της BIS που έχουν προηγηθεί σύμφωνα με τις οποίες τόσο στην διάρκεια όσο κυρίως μετά από αυτή (την πανδημία) ακολουθεί χιονοστιβάδα χρεοστασίων και ανεργίας. Ήδη το DIW προειδοποιεί ότι αυτή τη χιονοστιβάδα δεν θα την γλιτώσει ούτε η Γερμανία η ισχυρότερη και με τα μεγαλύτερα οικονομικά αποθέματα ευρωοικονομία. Πόσο μάλλον οι υπόλοιπες καπιταλιστικές οικονομίες και ειδικά ο υπερχρεωμένος ευρωπαϊκός νότος.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου