Μαρξιστικό Δελτίο

Το Μαρξιστικό Δελτίο έχει σκοπό να διαδώσει την επαναστατική θεωρία και να παρουσιάσει τον διάλογο των επαναστατικών ιδεών * Από τους κλασσικούς μέχρι τους σύγχρονους επαναστάτες διανοούμενους και αγωνιστές * Τίποτα το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο (Κ. Μαρξ) * thanasis.ane@gmail.com * Τα άρθρα δεν εκφράζουν και την ιστοσελίδα *

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Εγκληματικά «Λάθη» Της Κομισιόν Με Τα Εμβόλια - Υγειονομική, Οικονομική Και Θεσμική Κρίση Στην Ευρωζώνη

του Γιάννη Αγγέλη

Η γραφειοκρατία της Ευρωζώνης κατάφερε το ακατόρθωτο. Καταρρέει το παραμύθι της καμπάνιας εμβολιασμού. Ούτε στα τέλη του 2021 δεν θα επιτευχθεί η… «ανοσία αγέλης».

Η πρόεδρος της Κομισιόν κυρία Φον Ντερ Λάιεν κατάφερε να ανεβάσει την Ευρωζώνη στο «τελευταίο βαγόνι του τραίνου» των εμβολιασμών, με ανυπολόγιστες προς το παρόν συνέπειες σε υγειονομικό, οικονομικό και θεσμικό επίπεδο.

Οι υποσχέσεις για γενικευμένο εμβολιασμό από τα τέλη του 2020, καταλήγουν σε νέες υποσχέσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες (AstraZeneka) ότι θα παραδώσουν στα τέλη του Μαρτίου τις μισές από τις δόσεις των εμβολίων που είχαν «δεσμευθεί» να δώσουν στις αρχές του χρόνου. Μόλις 40 εκατ. δόσεις από τα 80 εκατ. που είχε υποσχεθεί να πάρει από την AstraZeneka η Φον Ντερ Λάιεν θα παραδοθούν στα τέλη του Μάρτη, για ένα πληθυσμό 500 εκατομμυρίων στην Ευρώπη.

Μια κρίση της οποίας οι συνέπειες δεν μπορούν ακόμα να υπολογισθούν απειλεί πλέον την Ευρωζώνη, μετά την αποκάλυψη της εκκωφαντικής ανεπάρκειας των συμφωνιών, που έχουν υπογραφεί και σε μεγάλο βαθμό προχρηματοδοτηθεί στις φαρμακευτικές εταιρείες παροχής του εμβολίου.

Οι συμφωνίες αυτές και ο τρόπος που εφαρμόζονται έχει οδηγήσει στατιστικά σε 2,6 εμβολιασμούς ανά 100 άτομα στην Ευρωζώνη, ενώ την ίδια στιγμή στην Μ. Βρετανία εμβολιάζονται ήδη 12,6 άτομα ανά 100 κατοίκους και στις ΗΠΑ οι εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει τους 8,8 ανά 100 κατοίκους.

Η σύγκριση των αριθμών είναι τρομακτική ως προς τις συνέπειές της καθώς αυτό σημαίνει ότι η καθυστέρηση των εμβολιασμών οδηγεί σε ανάλογες επιπτώσεις όσο αφορά στην διάδοση της πανδημίας, τις επιπτώσεις στα συστήματα υγείας, τα χιλιάδες θύματα του Covid 19 και τις ανυπολόγιστες προς το παρόν συνέπειες στο μπλοκάρισμα της οικονομικής δραστηριότητας.

Οι ευθύνες προς το παρόν αναζητούνται μέσω του προσώπου της προέδρου της Κομισιόν Φον Ντερ Λάινεν, για τον τρόπο που έγιναν οι χειρισμοί στις διαπραγματεύσεις και τις συμφωνίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες, ιδιαίτερα με την AstraZeneca, αλλά και την Pfizer. Και στις δύο φαρμακευτικές εταιρείες αποδίδονται άμεσες ευθύνες καθυστέρησης στην παράδοση της εμβολίων, όπως επίσης και για την προώθηση εμβολίων από εργοστάσια της Ευρώπης στην Μ. Βρετανία.

Η πρωτοβουλία της Φον Ντερ Λάϊνεν να «κλείσει» τα σύνορα μεταξύ Νότιας και Βόρειας Ιρλανδίας (λόγω της ειδικής συμφωνίας στο Brexit) για να μη περάσουν τα φορτηγά με τα εμβόλια προς την Μ. Βρετανία, ήδη προκάλεσε ηχηρές διπλωματικές αντιδράσεις, οι οποίες υποχρέωσαν την Κομισιόν να αναδιπλωθεί.

Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η ένταση της κρίσης είναι τόσο μεγάλη στις Βρυξέλλες που κάποιοι ήδη αναφέρουν το όνομα της Επιτρόπου για την Υγεία σαν υποψήφιο για τον ρόλο του «αποδιοπομπαίου τράγου».

Το πρόβλημα όμως είναι πολύ πιο σοβαρό από το ενδεχόμενο μιας αντικατάστασης Επιτρόπου, που έτσι κι αλλιώς δεν έχει την άμεση ευθύνη για την ανεπάρκεια των συμφωνιών και του τρόπου υλοποίησής τους, αφού οι συμφωνίες αυτές πέρασαν από την Φον Ντερ Λάιεν.

Το πραγματικό πρόβλημα έχει να κάνει με το γεγονός ότι η καθυστέρηση αυτή θα έχει τεράστιο κόστος τόσο στο κομμάτι της Υγείας αλλά και στο οικονομικό, καθώς η ευρω-οικονομία με την καθυστέρηση της ανοσίας υποχρεώνεται σε επέκταση των lockdown και των οικονομικών προγραμμάτων στήριξης τόσο των εθνικών όσο και των διευρωπαϊκών. Και αυτό σημαίνει ότι ξεπερνά τα όρια αντοχών των δημοσιονομικών προγραμμάτων που είχαν δρομολογηθεί στη βάση της προϋπόθεσης για εκτόνωση της πανδημίας από τα μέσα του 2021. Πέραν αυτού η καπιταλιστική «μηχανή» της Ευρωζώνης χάνει το τρένο της επανεκκίνησης μετά την πανδημία έναντι ανταγωνιστών, όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία ακόμα και η Μ. Βρετανία, πέραν της Κίνας που ήδη βρίσκεται σε θετική τροχιά του ΑΕΠ.

Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως αναφέρουν ήδη ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής του NGEU (του περιβόητου Ταμείου Ανάκαμψης) το οποίο είχε συγκροτηθεί με διαφορετικές προϋποθέσεις και με προβλεπόμενη έναρξη «εξόδου» από την πανδημία στα μέσα του 2021. Κάτι που με τα τρέχοντα δεδομένα του εμβολιασμού και την εμφάνιση των μεταλλάξεων μετατίθεται τουλάχιστον για 6 – 8 μήνες με τις ανάλογες συνέπειες.

Το θέμα σύμφωνα με κύκλους καλά ενημερωμένους στην Φρανκφούρτη έχει ήδη απασχολήσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Ο νέος κύκλος της κρίσης που έχει προκύψει, στη βάση της οποίας είναι ο χρονικός εκτροχιασμός των εμβολιασμών που οδηγεί σε καθυστέρηση επίτευξης επαρκούς ανοσίας, πέραν της υγειονομικής και της οικονομικής πλευράς της, φαίνεται ότι σύντομα θα πάρει και θεσμικές διαστάσεις που θα «χτυπήσουν» σε συγκεκριμένα πρόσωπα και την υπόσταση της Κομισιόν…

Πηγή : Νέα Προοπτική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου