Κυριακή 27 Μαΐου 2018

“Αξιολόγηση”, “Έξοδος” και μετά στον γκρεμό / του Σάββα Μιχαήλ

Πέρασε και η 4η Αξιολόγηση με τα 88 φαρμακερά “προαπαιτούμενα”. “Βουρ, τώρα για την έξοδο από τα μνημόνια”, θριαμβολογεί με τυμπανοκρουσίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τα τύμπανα, όμως, χτυπούν για τα πανηγύρια ή είναι τύμπανα πολέμου, κλιμάκωσης του ταξικού πολέμου; Θα επρόκειτο για φάρσα , εάν δεν ήταν προαναγγελία νέας τραγωδίας.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι φάγαμε τον γάιδαρο κι απομένει η ουρά. Η Δεξιά του Κούλη και του Άδωνη από την άλλη, λέει ότι πάμε για τέταρτο μνημονιακό γάιδαρο ενώ η ΝΔ θα ήθελε στην θέση του να μπει ο δικός της νεοφιλελεύθερος εθνικόφρων Βουκεφάλας. Και σαν να μην έφταναν αυτά τα κωμικοτραγικά, τα αφεντικά σκουντήσανε και ξύπνησαν από τον μόνιμο ύπνο τους καρεκλοκένταυρους της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ να σκαρώσουν μαζί τους “Κοινωνική”, λέει, “Συμμαχία” και να ξεκουνηθούν σε “εθνική δράση” στις 30 Μαΐου. “Ξυπνάτε γιατί χανόμαστε!”

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

«Μαρξισμός 2018- 50 χρόνια από το Μάη του ’68, 200 χρόνια από τη γέννηση του Μαρξ» Μάιος 17 | 17:00 - Μάιος 20 | 18:00

Στις 17-20 Μάη θα διεξαχθεί το τετραήμερο συζητήσεων «Μαρξισμός 2018- 50 χρόνια από το Μάη του ’68, 200 χρόνια από τη γέννηση του Μαρξ», που οργανώνεται από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (ΣΕΚ), στη Νομική Σχολή στην Αθήνα (ΝΟΠΕ, Σόλωνος 57).

Σπάνια συμβαίνει μια χρονιά να είναι τόσο σημαδεμένη από ιστορικές επετείους όσο η φετινή. Την ίδια περίοδο όπου εκατομμύρια άνθρωποι ξεσηκώνονται σε όλο τον κόσμο ενάντια στη φτώχια και τη λιτότητα με μεγαλειώδεις απεργίες όπως εδώ αλλά και πρόσφατα στη Γαλλία. Ενάντια στον πόλεμο αλλά και ενάντια στο ρατσισμό της Ευρώπης- φρούριο που δολοφονεί χιλιάδες πρόσφυγες στα νερά της Μεσογείου. 

Ενάντια στη φασιστική απειλή και την ακροδεξιά όπως έδειξαν οι τεράστιες διαδηλώσεις στις 17 Μάρτη διεθνώς. Ενάντια στο σεξισμό και την καταπίεση. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ανοίγει πλούσιος διάλογος για τη σύνδεση και την προοπτική όλων αυτών των αγώνων.

Τρίτη 8 Μαΐου 2018

200 χρόνια από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ


ΜΕΡΟΣ Α’


Από την Εργατική Πάλη Απριλίου
Ας τρέμει η κυριάρχη τάξη από την κομμουνιστική επανάσταση. Οι προλετάριοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα εκτός από τις αλυσίδες τους. Aλλά θα κερδίσουν όλο τον κόσμο. Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!
– Κομμουνιστικό Μανιφέστο
Διακόσια χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη γέννηση μίας από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες που γνώρισε η ανθρωπότητα, του «πατέρα» όλων των επαναστατων κομμουνιστών, σπουδαίου φιλόσοφου, κοινωνιολόγου, ιστορικού, οικονομολόγου: του Καρλ Μαρξ.

Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

200 χρόνια από τη γέννηση του Μαρξ - “Η απελευθέρωση της εργατικής τάξης είναι έργο της ίδιας”

Λέανδρος Mπόλαρης

Αυτή τη βδομάδα, στις 5 του Μάη, συμπληρώνονται ακριβώς δυο αιώνες από την γέννηση του Καρλ Μαρξ. Αυτή η «στρογγυλή» επέτειος δεν έχει περάσει απαρατήρητη. Όλη τη φετινή χρονιά δημοσιεύονται άρθρα και βιβλία, οργανώνονται συνέδρια και εκδηλώσεις που ασχολούνται με το έργο και τις ιδέες του Μαρξ. Από διαφορετικές διαδρομές θέτουν το ερώτημα: είναι ο Μαρξ επίκαιρος σήμερα, και για ποιους λόγους;

Ο κόσμος που αναλύει ο Μαρξ στο έργο του μοιάζει εκπληκτικά με τον σημερινό. Ένα σύστημα που έχει αναπτύξει τρομερά τις παραγωγικές δυνάμεις, τις αλλάζει και τις επαναστατικοποιεί διαρκώς μαζί με όλες τις κοινωνικές σχέσεις, έτσι που «ό,τι έμοιαζε σταθερό μοιάζει να διαλύεται στον αέρα», ένα σύστημα παγκοσμιοποιημένο. Ταυτόχρονα είναι ένα σύστημα που το ταξικό χάσμα βαθαίνει αντί να γεφυρώνεται. Σήμερα, οι ταξικές ανισότητες είναι μεγαλύτερες από την εποχή του Μαρξ. Το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού στις ΗΠΑ κατέχει το 90% του πλούτου. Στην Ευρώπη το 70%. Η Κίνα έχει περισσότερους δισεκατομμυριούχους από τις ΗΠΑ.