Γιάννης Ελαφρός
▸ Για στήριξη του Κιέβου και στρατιωτικά μίλησε ο πρωθυπουργός, επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας
Εξαιρετικά επικίνδυνη είναι η πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης της ΝΔ, που υιοθετεί μια ιδιαίτερα πολεμοχαρή ΝΑΤΟϊκή γραμμή στο καυτό πεδίο του πολέμου στην Ουκρανία, με δύο επιδιώξεις: Πρώτο, να εκφράσει τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου δείχνοντας πως είναι αξιόπιστος εταίρος του δυτικού ιμπεριαλιστικού μπλοκ, ειδικά απέναντι στην «ασταθή» Τουρκία. Δεύτερο, να αντιμετωπίσει ξανά την κρίση ως ευκαιρία συντηρητικής αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού, όπως έπραξε και στο προσφυγικό το 2020 και στα ελληνοτουρκικά και στην πανδημία, δίνοντας ακραίες αντιδραστικές απαντήσεις. Όπως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι κυβερνήσεις, συνολικά η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αξιοποιούν την απαράδεκτη πολεμική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία για να συσπειρώσουν τις κοινωνίες υπό την ηγεσία τους και να προωθήσουν τα πιο επικίνδυνα επιθετικά σχέδια.
Μόνο το κράνος και οι παλάσκες έλειπαν από την εμφάνιση του Κ. Μητσοτάκη στη βουλή, που τόνισε εμφατικά πως «είμαστε με το πλευρό της Ουκρανίας», ενισχύοντάς την και «διπλωματικά, ανθρωπιστικά και ναι, και στρατιωτικά», εκμεταλλευόμενος και το δράμα των ομογενών, τους οποίους είχαν αφήσει στη μοίρα τους οι κυβερνήσεις. Η υπογράμμιση του στρατιωτικού σκέλους έχει ιδιαίτερη σημασία και δημιουργεί μεγάλους κινδύνους για ανοικτή πολεμική εμπλοκή. Η κυβέρνηση εξάλλου έσπευσε να στείλει C-130 με καλάσνικοφ, εκτοξευτήρες, αντιαρματικά και βλήματα. Κρύφτηκε στην αρχή πίσω από το «όλες οι χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ» στέλνουν πολεμικό υλικό, παρότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η κυβέρνηση θέλει να δείξει πως είναι στην πρώτη γραμμή.
Το πράγμα όμως δεν σταματάει εκεί. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δοκίμασε την Δευτέρα αντανακλαστικά λέγοντας πως εάν ζητηθεί η Ελλάδα θα στείλει πολεμικά αεροσκάφη με τους πιλότους τους(!), για να το «μαζέψει» τις επόμενες μέρες μετά τις αντιδράσεις. Η πτώση ενός ρουμανικού αεροσκάφους, αλλά και του ελικόπτερου που έψαχνε για επιζώντες στη συνέχεια, ίσως φωτίζει την επικινδυνότητα της περιοχής. Πάντως ο Γιάννης Οικονόμου δεν παρέλειψε να σημειώσει πως «εάν μας ζητηθεί θα ενεργοποιήσουμε κάποια στοιχεία, τα οποία νομίζω θα τοποθετηθούν σε κάποιες χώρες των Βαλκανίων, στη Βουλγαρία ή στη Ρουμανία». Τα «στοιχεία» είναι προφανώς στρατιωτικές μονάδες, με πιθανολογούμενη την αποστολή συστοιχίας Πάτριοτ με το προσωπικό της, για αρχή (κατ’ αναλογία της απόφασης για αποστολή στη Σαουδική Αραβία).Η εμπλοκή της Ελλάδας στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ είναι βέβαια πολύπλευρη, με κρίσιμο ρόλο της Αλεξανδρούπολης ως βασικό προγεφύρωμα για την προώθηση αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων, της στρατηγικής βάσης της Σούδας, αλλά και άλλων σημείων «εξυπηρετήσεων», όπως το Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας, απ’ όπου αναχώρησαν 12 αμερικανικά ελικόπτερα Απάτσι για τα σύνορα της Ουκρανίας. Μεγάλη ανησυχία προκαλεί, στο μεταξύ, η ΝΟΤΑΜ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας με την οποία απαγορεύει από 1 έως 28 Μάρτη όλες τις στρατιωτικές πτήσεις πάνω από τον νομό Έβρου, με εξαίρεση τα αεροσκάφη που έχουν ή θα πάρουν άδεια. Η απαγόρευση έγινε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ύστερα από αμερικανικό αίτημα και αφορά την προστασία του χώρου που θα αναπτυχθούν ΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα, μέχρι τις 18 του μήνα οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στον Έβρο πραγματοποιούν ασκήσεις με διευρυμένη συμμετοχή και σενάρια. Βεβαίως, η υποστήριξη της κυβέρνησης στο αντιδραστικό ουκρανικό καθεστώς έχει παρελθόν. Όπως έχει αναδείξει το Δίκτυο «Σπάρτακος», στις 21 Νοεμβρίου του 2021 πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας και Ουκρανίας, των πιο μάχιμων δηλαδή τμημάτων, σε στρατόπεδο στη Νέα Πέραμο!
Απέναντι σε αυτή την φουλ επιθετική γραμμή της κυβέρνησης η στάση της αστικής αντιπολίτευσης είναι συναινετική, ζητώντας από τον Κ. Μητσοτάκη να επιδείξει «εθνική σύνεση» (Α. Τσίπρας). Είναι χαρακτηριστικό το ύφος της συζήτησης στη βουλή την Τρίτη, που σε τίποτα δεν θύμιζε τις δικομματικές κοκορομαχίες του πρόσφατου παρελθόντος για θέματα πολύ μικρότερης σημασίας. Ο Κ. Μητσοτάκης το «έπιασε» και το ανέδειξε καθώς τον βολεύει. Εξέφρασε την «ικανοποίησή του» γιατί ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ καταδίκασαν «χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις» την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμφωνώντας και στο ότι «η ΕΕ έπρεπε να εγκρίνει ένα αυστηρό πλαίσιο κυρώσεων». Μιλώντας μάλιστα για τα «θετικά μηνύματα» συναίνεσης που έβγαλε η συζήτηση στη βουλή, τα προέκτεινε μέχρι την κοινή αποδοχή από τα τρία κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ) της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης!
Ανεξάρτητο αντιπολεμικό κίνημα, κόντρα στη φιλοπόλεμη κυβερνητική πολιτική
Στο ίδιο κλίμα συναίνεσης στα βασικά και διαφοροποίησης στα σημεία, ο Νίκος Φίλης μιλώντας χθες στο OPEN θεώρησε λογικό να περνούν αμερικανικά τανκς και ελικόπτερα από την Αλεξανδρούπολη, «στο πλαίσιο των υποχρεώσεών μας» (εξάλλου ο ΣΥΡΙΖΑ «έδωσε» την Αλεξανδρούπολη στις ΗΠΑ), αλλά όχι να στέλνει «λιανοντούφεκα» η κυβέρνηση! Με τέτοια «αντιπολίτευση» η κυβέρνηση θα κάνει «πάρτι».
Γι’ αυτό πρέπει να χτυπήσει συναγερμός για την ανάπτυξη ενός μαζικού αντιπολεμικού κινήματος, ανεξάρτητου από όλα τα ιμπεριαλιστικά-αστικά μπλοκ που συγκρούονται στην Ουκρανία και ευρύτερα. Ενός κινήματος και μιας ανατρεπτικής Αριστεράς, που δεν θα μπαίνει κάτω από τις σημαίες ούτε της Δύσης ούτε της Ρωσίας (ή της Κίνας), αλλά θα παλεύει για να ηττηθούν οι πολεμικές εκστρατείες του κεφαλαίου, για την παύση του πολέμου στην Ουκρανία και την αποχώρηση Ρωσίας, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Με πιο κρίσιμο πεδίο την πάλη για την μη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, την ανατροπή της φιλοπόλεμης κυβερνητικής πολιτικής, τη ρήξη με τα σχέδια ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και ΕΕ, το κλείσιμο των βάσεων και την έξοδο από το ΝΑΤΟ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου