Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Κυβερνητική Γραμμή Η Καταστολή Αγώνων Και Απόψεων

Μπάμπης Συριόπουλος


▸ Βγήκαν από τη ναφθαλίνη αντιδραστικές διατάξεις περί «διέγερσης»

Το όργιο αστυνομικής βίας και καταστολής τις μέρες του Πολυτεχνείου, από τη μια άκρη της Ελλάδας ως την άλλη κι από γειτονιά σε γειτονιά, δεν ήταν καθόλου μια στιγμιαία έκρηξη κυβερνητικού αυταρχισμού. Μετά από αναφορά του Φαήλου Κρανιδιώτη της «Νέας Δεξιάς», διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκαταρκτική έρευνα που θα διεξάγει η Κρατική Ασφάλεια για τους πολιτικούς αρχηγούς των ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και ΣΥΡΙΖΑ. 

Η έρευνα αφορά τυχόν «αξιόποινες πράξεις» ενάντια στην απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων τις μέρες του Πολυτεχνείου. Η «έρευνα» αυτή προφανώς στέλνει το μήνυμα. Αν το ΜέΡΑ25 και ο «υπεράνω πάσης υποψίας» για ανυπακοή ΣΥΡΙΖΑ μπαίνουν, υποτίθεται, στο στόχαστρο της Κρατικής Ασφάλειας, μπορεί κανείς να αναρωτηθεί τι αντιμετώπιση θα έχουν το ΚΚΕ, οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, το ταξικό εργατικό κίνημα και η ανυπόταχτη νεολαία.

Τα νέο στοιχείο που επιδιώκει να μονιμοποιήσει η κυβέρνηση είναι ότι οι κινητοποιήσεις όχι μόνο θα διαλύονται πριν καν πάρουν σάρκα και οστά, αλλά θα διώκεται και η προπαγάνδισή τους. Αυτή η κλιμάκωση του δόγματος «νόμος και τάξη» θέτει σε αμφισβήτηση οποιαδήποτε πολιτική ή κινηματική δραστηριότητα, ακόμα και την ελευθερία του λόγου. Έτσι αναδύθηκαν από την αφάνεια τα άρθρα 183 και 184 του ποινικού κώδικα που τιμωρούν όποιον «δημόσια διεγείρει σε απείθεια» και όποιον «προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξη πλημμελήματος ή κακουργήματος» αντίστοιχα. Αυτά τα δύο άρθρα με τις πολλαπλές ερμηνείες τους, εμφανώς αντιδημοκρατικά, υπάρχουν εδώ και δεκαετίες στον ποινικό κώδικα, όλες οι κυβερνήσεις (και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ) τα άφησαν στη θέση τους. Παραμένουν στην αποθήκη του νομικού κρατικού οπλοστασίου, παρότι σπάνια συζητιούνται και χρησιμοποιούνται. Η ροπή προς τον κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό του σύγχρονου καπιταλισμού τα έφερε στην επιφάνεια. 

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την πανδημία, που με δική της ευθύνη έχει φουντώσει με τις γνωστές θανατηφόρες επιπτώσεις της, σαν πρόσχημα για να ξεμπερδεύει με την «παθογενή ισορροπία που δημιούργησε άβατα και άσυλα» όπως δήλωσε ο υπουργός ΠΡΟΠΟ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξή του στα Νέα. Στην ίδια συνέντευξη επιτέθηκε στις «ακραίες μειοψηφίες που παρανομούν» και αναφέρθηκε στην «παρανομία του “θεσμικού” ΚΚΕ», μιλώντας για «αντικοινωνική συμπεριφορά».

Η «προληπτική καταστολή» τέκνο του νέου κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού και όχι εξαίρεση λόγω πανδημίας

Η προληπτική καταστολή «συναθροίσεων» πριν ακόμα γίνουν και οι προσαγωγές ή συλλήψεις για διέγερση σε απείθεια έγιναν καθημερινό φαινόμενο τις μέρες μετά την 17η Νοέμβρη μέχρι την απεργία στις 26 Νοέμβρη. Αγρότες στον Έβρο που σήκωσαν πανό, συνδικαλιστές, μέλη οργανώσεων που μοίραζαν προκηρύξεις, μέλη της «Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας» στο Σύνταγμα, έγιναν στόχος της ΕΛΑΣ. Αυτό το βήμα στην αστυνομική αντιμετώπιση στοχεύει στο στρίμωγμα των λαϊκών διεκδικήσεων σε κοινοβουλευτικά ή συμβολικά πλαίσια. Η κυβέρνηση απαγορεύει ακόμα και τη δημόσια συζήτηση για πραγματικές κινητοποιήσεις. Αν μπορούσε θα απαγόρευε ακόμα και τη σκέψη γι αυτές. Το λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα, η μαχόμενη αριστερά δεν μπορούν παρά να αρνηθούν την πρακτική της συμβολικής φρόνιμης διαμαρτυρίας με την ανοχή των αρχών.

Πηγή : Πριν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου