Η λογική του «αναπτυξιακού» προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση για το 2020 μπορεί να συνοψιστεί στο δίπτυχο «λιτότητα για τους φτωχούς – γενναίες παροχές για το κεφάλαιο». Από τη μία πλευρά έχουμε φοροελαφρύνσεις, εισφοροελαφρύνσεις και επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις, που φτάνουν τα 7 δισ. και από την άλλη, έχουμε περισσότερους φόρους για τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα, περικοπές επιδομάτων, καθώς και μείωση χρηματοδότησης για Υγεία και Παιδεία.
Συγκεκριμένα, οι φοροελαφρύνσεις στο κεφάλαιο ανέρχονται σε 616 εκατ. ευρώ και οι εισφοροελαφρύνσεις σε 123 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, οι επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις από κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια θα φτάσουν τα 6,75 δισ. ευρώ Στον αντίποδα, τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα θα επιβαρυνθούν με 760 εκατομμύρια ευρώ άμεσους και έμμεσους φόρους. Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα φτάσει στα 11,415 δισ. (από 11,09 δισ. φέτος, αύξηση 325 εκατ. ευρώ), ενώ ο ΦΠΑ θα αυξηθεί κατά 470 εκατ. και οι «ειδικοί φόροι κατανάλωσης» κατά 88 εκατομμύρια.
Μεγάλες περικοπές περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός για τις συντάξεις και τα επιδόματα που αφορούν τις πιο ευπαθείς ομάδες. Συγκεκριμένα, μειωμένο κατά 192 εκατ. ευρώ είναι το κονδύλι για κύριες και επικουρικές συντάξεις. Για τα επιδόματα, ο προϋπολογισμός προβλέπει περικοπές 367 εκ. ευρώ με τις μεγαλύτερες περικοπές να αφορούν τα προνοιακά επιδόματα για ΑμεΑ, που μειώνονται κατά 173 εκ (740 το 2020 έναντι δαπάνης 913 το 2019),τα οικογενειακά επιδόματα που μειώνονται κατά 139 εκ. (961 το 2020 έναντι δαπάνης 1,1 δις το 2019) και το επίδομα ενοικίου, που μειώνεται κατά 51 εκ (314 το 2020 έναντι 366 το 2019).
Σε νέες περικοπές προχωρά η κυβέρνηση σε δημόσια Υγεία και Παιδεία. Περικοπές 64 εκατ. για την παιδεία περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός τη στιγμή που υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε πανεπιστήμια και σχολεία. Επιπρόσθετα, στα 37 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι περικοπές στα δημόσια νοσοκομεία σε σχέση με το 2019, 102 εκατομμύρια λιγότερα από από το 2018. Τέλος, κατά 4,5 εκατ. ευρώ περικόπτονται οι δαπάνες για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Με αυτές τις περικοπές, η κυβέρνηση ευελπιστεί να εξασφαλίσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 7 δισ. (3,58% του ΑΕΠ ) υπερβαίνοντας τον μνημονιακό στόχο κατά 164 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό όμως δεν είναι το σύνολο των περικοπών που προετοιμάζει η κυβέρνηση. Ο προϋπολογισμός σκληρής λιτότητας βασίζεται στην υπεραισιόδοξη πρόβλεψη ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 2,8 %. Ωστόσο, καθώς η παγκόσμια οικονομία βαδίζει σε μία νέα βαθύτερη ύφεση αυτή η πρόβλεψη είναι βέβαιο ότι θα πέσει έξω. Τότε, αναμφίβολα, ο παρόν προϋπολογισμός λιτότητας θα συμπληρωθεί με νέες περικοπές και σκληρά μέτρα λιτότητας.
Το εργατικό κίνημα και η νεολαία πρέπει να δώσουν τη δική τους μαζική απάντηση στην γενικευμένη επίθεση της κυβέρνησης στο βιωτικό τους επίπεδο. Είναι απόλυτη ανάγκη να συγκροτηθεί ένα πλατύ ενιαίο εργατικό μέτωπο ενάντια στα επερχόμενα μέτρα λιτότητας που θα συντονιστεί με το αγωνιζόμενο φοιτητικό κίνημα και θα περιλαμβάνει όλες τις μαζικές συνδικαλιστικές και πολιτικές οργανώσεις της εργατικής τάξης, στη βάση ενός συγκεκριμένου σχεδίου αγώνα και ενός πλαισίου διεκδικήσεων που θα περιλαμβάνει εκτός των άλλων την απαίτηση για αύξηση συντάξεων και κατώτατου μισθού στα επίπεδα μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης, μείωση των έμμεσων φόρων, βαριά φορολογία στο κεφάλαιο, αποφασιστική αύξηση των δαπανών για Υγεία, Παιδεία και Πρόνοια. Η ηγεσία του ΚΚΕ οφείλει να επιδιώξει ενεργητικά τη συγκρότηση ενός τέτοιου μετώπου που θα μπορούσε, όχι μόνο να σταματήσει την ήδη λαομίσητη κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και να προετοιμάσει το έδαφος για την πτώση της και τη μελλοντική άνοδο στην εξουσία μιας εργατικής κυβέρνησης με σοσιαλιστικό πρόγραμμα.
Ηλίας Κυρούσης
Πηγή : marxismos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου