Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις νήσος το τεύχος 144 (Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2018) της τριμηνιαίας επιθεώρησης οικονομικής και πολιτικής θεωρίας Θέσεις.
Σ’ αυτό το τεύχος των Θέσεων η Συντακτική Επιτροπή: : Του έθνους η τιμή. Διεθνοποιημένος εθνικισμός και αναπτυξιακή παραφιλολογία, σχολιάζει την πολιτική συγκυρία όπως αυτή διαμορφώνεται μετά τις συμφωνίες για το «Μακεδονικό» και το δημόσιο χρέος.
Το παρόν τεύχος των Θέσεων είναι αφιερωμένο στην επικαιρότητα της θεωρίας του Μαρξ σήμερα, 200 χρόνια μετά τη γέννησή του.
Τα τρία πρώτα κείμενα του αφιερώματος εξετάζουν το ρόλο του καπιταλιστή-επιχειρηματία στο πλαίσιο των κοινωνικών σχέσεων ταξικής εξουσίας και εκμετάλλευσης που χαρακτηρίζουν το καπιταλιστικό σύστημα. Βασίλης Δρουκόπουλος: Η επιχειρηματολογία της επιχειρηματικότητας, Γιάννης Μηλιός: Επιχειρηματικότητα και κέρδος. Η αστική οικονομική θεωρία απέναντι στη μαρξική θεωρία της εκμετάλλευσης, Γιώργος Οικονομάκης: Ο καπιταλιστής ως εργαζόμενος επιχειρηματίας στον 3ο τόμο του Κεφαλαίου.
Το επόμενο άρθρο, με συγγραφέα τον Γιώργο Σταμάτη, εξετάζει μια όψη της σχέσης του Μαρξ με τα μαθηματικά, και ακολουθεί το κείμενο του Βασίλη Δρουκόπουλου: Μαρξ και Δαρβίνος: Με αφορμή τον μύθο μιας αφιέρωσης. Στη συνέχεια, ο Moishe Postone με το άρθρο του Αντισημιτισμός και Εθνικοσοσιαλισμός, το οποίο κάνει χρήση της μαρξικής θεωρίας του φετιχισμού, σύμφωνα με την οποία οι καπιταλιστικές μορφές των κοινωνικών σχέσεων δεν εμφανίζονται ως τέτοιες, αλλά εκφράζονται μόνο σε μια αντικειμενοποιημένη μορφή, για να διερευνήσει κρίσιμες όψεις του ναζιστικού αντισημιτισμού που οδήγησε στο Ολοκαύτωμα.
Έπεται το άρθρο των Γιάννη Ζησιμόπουλου και Γιώργου Οικονομάκη: Ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης στο ελληνικό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο εστιάζει στις κρατικές πρωτοβουλίες και τις νομοθετικές παρεμβάσεις για την επιβολή λιτότητας στους μισθωτούς του δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και για την αναμόρφωση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Η ύλη του τεύχους ολοκληρώνεται με το κείμενο του Ηλία Ιωακείμογλου: Μια πρακτική που μαθαίνουμε καθώς την ασκούμε: Ο Λουί Αλτουσέρ και η Φιλοσοφία της Συνάντησης, το οποίο σχολιάζει το βιβλίο του Louis Althusser, Το υπόγειο ρεύμα του υλισμού της συνάντησης.
Πηγή : rproject
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου