Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Πάμπλο: Κρατισμός ή Αυτοδιαχείριση, η εμπειρία της Χιλής

Από Χάρης Ερυθρός

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κοροντζή το βιβλίο του Μιχάλη Ράπτη με τίτλο "Κρατισμός ή Αυτοδιαχείριση, η εμπειρία της Χιλής."

Το συγκεκριμένο βιβλίο είχε κυκλοφορήσει στα αγγλικά με τον τίτλο "Revolution and Counter Revolution in Chile" και στα γαλλικά με τον τίτλο "Ποιος σοσιαλισμός για την Χιλή".

Πρόκειται για ένα μέχρι σήμερα ανέκδοτο στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό βιβλίο του Μιχάλη Ράπτη.

Ο Πάμπλο όπως ξέρουμε ήδη από την αυτοβιογραφία του, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Χιλή καθώς παραβρίσκεται εκεί και γνωρίζεται προσωπικά και με τον Αλλιέντε
.



Την δεκαετία του 60 και 70 η λατινική αμερική είναι ένα καζάνι που βράζει. Ένοπλα κινήματα αναπτύσσονται σε πολλές χώρες και διεκδικούν την ανατροπή δικτατοριων που είναι διαπλεκόμενες με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Οι δυνάμεις της 4ης Διεθνούς δεν παρακολουθούν απλά αυτές τις εξελίξεις
Αλλά συγκροτούν ένοπλα τμήματα και πέφτουν στην μάχη.

Ο Πάμπλο απομακρυσμένος πια από την ηγεσία της 4ης Διεθνούς, αλλά ενεργός και δραστήριος παρακολουθεί την εξέλιξη αυτής της διαδικασίας και εδώ έχουμε τις πολιτικές του εκτιμήσεις.

Μαζί με την πολιτική και οικονομική ανάλυση για την Χιλή παρατηρούμε και την συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτήν την διαδικασία. Προσωπικά δεν είχα δει κάπου τόσο ανάγλυφα αυτήν την διαδικασία.

Η συζήτηση για την Χιλή του 1973, θα είναι πάντα επίκαιρη όσο κυριαρχεί η λογική του ειρηνικού δρόμου για τον σοσιαλισμό.

Όσο δεν έχουν βγει τα αναγκαία μαθήματα από το στρατόπεδο της σοσιαλιστικής επανάστασης.

Επίσης μία ακόμη επικαιρότητα βρίσκει κανείς στην σημερινή κατάσταση στην Βενεζουέλα με τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές να ετοιμάζουν ένα πραξικόπημα κοινωνικής οπισθοδρόμησης εναντίον της κυβέρνησης Μαδούρο.

Ο Πάμπλο που παραμένει πάντα ένας αντιμπεριαλιστής αγωνιστής και στοχαστής που στηρίζει πολιτικά αλλά και ΕΜΠΡΑΚΤΑ κάθε κινημα εναντίωσης στον ιμπεριαλιστικό καπιταλισμό είναι πάντα απολαυστικός. Καταφέρνει πάντα να θέτει σε λειτουργία την κριτική μας ικανότητα και να θυμίζει τον σκοπό της επαναστατικής μας στράτευσης.
Για αυτούς του λόγους αξίζει να το διαβάσετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου