Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Λ. Τρότσκι: Τα Διδάγματα Της Κομμούνας, Ο Ρόλος Του Κόμματος

Στον πρόλογο του στο βιβλίο του Maurice Lacoste (ψευδώνυμο C. Tales) «Η Κομμούνα του 1871» ο Τρότσκι εξηγεί με παραστατικό τρόπο πως η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην Κομμούνα του Παρισιού του 1871 και την Επανάσταση του Οκτώβρη (7 Νοέμβρη σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο) του 1917 ήταν η ύπαρξη ενός μαζικού επαναστατικού κόμματος που να τεθεί επικεφαλής των επαναστατημένων μαζών και να τις βοηθήσει στο έργο της κατάληψης της εξουσίας. Το κόμμα αυτό υπήρχε στη Ρωσία το ‘17 και ήταν οι Μπολσεβίκοι – το δε αποτέλεσμα ήταν η νίκη της επανάστασης. Στην Παρισινή Κομμούνα ένα τέτοιο κόμμα δεν υπήρχε και το Παρισινό προλεταριάτο σφαγιάστηκε με μανία από τη γαλλική άρχουσα τάξη.
Ακολουθούν εκτενή αποσπάσματα από τον προαναφερόμενο πρόλογο του Τρότσκι, που γράφτηκε στις 4 Φλεβάρη του 1921. Για μια συνοπτική, γενική παρουσίαση της πρώτης στην ιστορία κατάληψης της εξουσίας από την εργατική τάξη διαβάστε το άρθρο του σ. Θοδωρή Μαράκη: H Κομμούνα του Παρισιού, 18 Μάρτη – 28 Μάη 1871.

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Στην μνήμη του συντρόφου Κωστή Νικηφοράκη ("Εφυγε" σαν σήμερα το 2007)

Του Γ. Γ.

Σαν σήμερα το 2007 έφυγε από την ζωή ένας ξεχωριστός σύντροφος και αγωνιστής που με τη δράση του και το παράδειγμά του άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του, ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων. Ο Κωστής Νικηφοράκης.

Παρακάτω παραθέτουμε κείμενο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΚΟΝΤΡΑ", το 2012, όταν οι σύντροφοι του οργάνωσαν πολιτικό μνημόσυνο.
Ο Κωστής Νικηφοράκης γεννήθηκε στις 20 Ιούλη του 1950 σ΄ ένα χωριό της Κισσάμου και από μικρός έδειξε τον ασυμβίβαστο χαρακτήρα του. Στο τέλος των γυμνασιακών του σπουδών αποβλήθηκε απ’ όλα τα σχολεία της χώρας ως «ανατρεπτικό στοιχείο». Χρειάστηκε η παρέμβαση ενός «τοπικού άρχοντα», στον οποίο προσέφυγε η οικογένειά του, για να πάρει το απολυτήριο.
Εφυγε για την Ιταλία το 1968, για να σπουδάσει γιατρός.