Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Διακήρυξη της διεθνιστικής συνάντησης Κωνσταντινούπολης για την Βενεζουέλα

Κάτω το ιμπεριαλιστικό πραξικόπημα!

Υπερασπίστε τη Βενεζουέλα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους λακέδες του!

Εμπρός για μια εργατική λύση στην κατάσταση της Βενεζουέλας!

Η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει μια απόπειρα πραξικοπήματος οργανωμένου από τον ιμπεριαλισμό. Οι συνωμότες του πραξικοπήματος δεν πολυπροσέχουν να το συγκαλύψουν κάτω από μια δημοκρατική μάσκα, με την συνταγματική τάχα αξίωση της μαριονέτας τους Γκουαϊδό και στο όνομα της «καθολικής ψηφοφορίας». Το πραξικόπημα αυτό υποστηρίζεται από αντιδραστικές κυβερνήσεις, μαζί κι εκείνων στη Λατινική Αμερική όπως, ιδιαίτερα, του σημαιοφόρου του Τραμπ φασίστα Μπολσονάρο. Εμείς, τα κόμματα και οι οργανώσεις που υπογράφουν αυτή τη δήλωση, δηλώνουμε ότι είμαστε σαφέστατα αντίθετοι σε αυτήν την προσπάθεια πραξικοπήματος που προσπαθεί να ανατρέψει το Μαδούρο και την κυβέρνηση της Βενεζουέλας!

Λένιν και Λούξεμπουργκ, Στο Χθες Και Στο Σήμερα


Κατέ Καζάντη

Εκατό χρόνια μετά το θάνατο της Ρόζας Λούξεμπουργκ, 95 μετά το θάνατο του Βλαντιμίρ Λένιν και 30 μετά το γκρέμισμα του τείχους του Βερολίνου, ο αντιφατικός χαρακτήρας της κίνησης των μαζών, ο οποίος ενισχύει, αντί να ανακόπτει, την καπιταλιστική ολοκλήρωση, επαναφέρει θεμελιώδη, για όσους μετέχουν σε αριστερούς πολιτικούς σχηματισμούς, θεωρητικά ερωτήματα

Εκατό χρόνια μετά το θάνατο της Ρόζας Λούξεμπουργκ, 95 μετά το θάνατο του Βλαντιμίρ Λένιν και 30 μετά το γκρέμισμα του τείχους του Βερολίνου, ο αντιφατικός χαρακτήρας της κίνησης των μαζών, ο οποίος ενισχύει, αντί να ανακόπτει, την καπιταλιστική ολοκλήρωση, επαναφέρει θεμελιώδη, για όσους μετέχουν σε αριστερούς πολιτικούς σχηματισμούς, θεωρητικά ερωτήματα. Όχι, προφανώς, χάριν κάποιας άσκησης του νου, αλλά για να επανακαθοριστεί, όπου είναι δυνατόν, η δράση, και ο τρόπος της δράσης, για τον κοινωνικό μετασχηματισμό, αφού «χωρίς επαναστατική θεωρία δεν υπάρχει επαναστατική πράξη».

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Όταν Οι Μπολσεβίκοι Καταλάμβαναν Τις Τράπεζες Κι Έσβηναν Το Χρέος

Την πρώτη κιόλας μέρα της Οκτωβριανής Επανάστασης, τα ξημερώματα της 25ης Οκτωβρίου, η Κρατική Τράπεζα της Ρωσίας κατελήφθη από τους Κόκκινους Φρουρούς, στο όνομα των Σοβιέτ και της Επανάστασης.

Οι Μπολσεβίκοι έχοντας την πείρα της Παρισινής Κομμούνας αλλά και την αποφασιστικότητα ενός επαναστατικού κινήματος, πήραν αμέσως στα χέρια τους, την Κρατική Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας. Το 1871 κατά τη διάρκεια της Παρισινής Κομμούνας η εργατική τάξη στο Παρίσι δεν είχε καταλάβει την Κεντρική Τράπεζα. «Η Κομμούνα στάθηκε ευλαβικά, με ιερό σεβασμό μπροστά στις πόρτες της τράπεζας της Γαλλίας», έγραψε ο Μαρξ τονίζοντας ότι ήταν ένα από τα μεγάλα λάθη των Γάλλων επαναστατών.


Οι Μπολσεβίκοι δεν επανέλαβαν το λάθος. Κατέλαβαν την Κεντρική Κρατική Τράπεζα και ταυτόχρονα απέκτησαν τον έλεγχο του νομίσματος. Όμως δεν στάθηκαν εκεί. Στις 14 Δεκέμβρη 1917 η η εργατική πολιτοφυλακή κατέλαβε όλες τις τράπεζες της χώρας ιδιωτικές και συνεταιριστικές.

Βεβήλωσαν το μνημείο του Καρλ Μαρξ

Φθορές στη μαρμάρινη επιτύμβια πλάκα που βρίσκεται στο ταφικό μνημείο του Καρλ Μαρξ στο Κοιμητήριο Χαϊγκέιτ του Λονδίνου προκάλεσαν χτες βάνδαλοι με σφυρί ή κάποιο άλλο αιχμηρό εργαλείο.

Το πιο παλιό και το πιο εύθραυστο τμήμα του μνημείου, μια μαρμάρινη πλάκα όπου αναγράφονται τα ονόματα της οικογένειας του Κ. Μάρξ που έχουν ταφεί εκεί, όπως της συζύγου, δύο κορών και του εγγονού του, δέχθηκε πολλαπλά χτυπήματα από μεταλλικό όργανο. «Το όνομα του Καρλ Μαρξ φέρεται να αποτέλεσε ιδιαίτερα στόχο, άρα δεν πρόκειται απλώς για μια πράξη βανδαλισμού εναντίον ενός μνημείου, αλλά για στοχευμένη επίθεση εναντίον του Καρλ Μαρξ», δήλωσε ο Ίαν Ντάνγκαβελ, διευθυντής του «The Friends of Highgate Cemetery Trust», της οργάνωσης που ασχολείται με τη συντήρηση του κοιμητηρίου.